Křivý hřídel v Rusku a v Německu

Jedna z nejplodnějších blogerek – Libuše Palková - zde zveřejnila blog o idiomech v různých jazycích, což je věc složitá a může o tom psát jen ten, kdo jazyk důvěrně ovládá, což není můj případ.

 Připomenu tady jeden poznatek o porovnáních, která se v jazycích používají.

Byl jsem v Rusku v Kolpino. To je město nedaleko Petrohradu a Petr Veliký tam zřídil železárny. Kovaly se v nich kotvy, součásti kormidel a další součásti pro stavbu lodí, kterou tehdy podporoval. Dnes je tam významný závod těžkého průmyslu. Viděl jsem tam vykovaný hřídel, který byl křivý. „Eto sěrpovídnaja odkuvka“ (srpovitý výkovek) charakterizoval to jeden Rus. Pak jsem byl v jednom v závodě v Německu a viděl jsem tam vykovaný hřídel, který byl křivý. „Es ist gekrümt wie ein Banan“ charakterizoval to jeden Němec. Když jsme pak seděli s těmi Němci u večeře, došla na to řeč a já jsem podotkl, že Rusové používají přirovnání „Es ist gekrümt wie ein Sichel“ (křívý jak srp). Dva z těch Němců pocházeli z NDR a ti se hned usmáli, dva Němci pocházeli ze západu země a bylo vidět, že vteřinu vzpomínají, co to ten Sichel je. A v tom mi to došlo. Východní Němci před jistou dobou všude viděli Sichel und Hammer (srp a kladivo), západní Němci zase koleb sebe viděli spíše banány a na srpy skoro zapomněli. Ptali se mně, jaké přirovnání se používá v češtině, řekl jsem, že „gekrümt wie ein türkische Säbel“ (turecká šavle). Odpověděli, že tento příměr se používá i v němčině.

Pak jsem přijel do Londýna a ptal jsem se na cestu. Řekli mi, že tam jezdí „shuttle“, což je člunek tkalcovského stavu. Brzy jsem pochopil, že je tím taky míněna kyvadlová autobusová doprava. Druhý den jsem šel kolem starožitnictví a všiml jsem si, že tam kromě mnoha jiných věcí mají stojací hodiny, u kterých nebylo vidět kyvadlo. Zřejmě Angličané častěji vídali tkalcovský stav než kyvadlo u hodin. Je to možné, protože Anglie byla velmoc v textilním průmyslu. Nakonec mnoho tkanin má anglická jména: manšestr, tvíd a další. Američané z jižních států USA prý s oblibou používají přirovnání z oblasti chovu domácích zvířat. Zkrátka, příměry, které lidé používají, mnohdy něco napovídají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Jílek | čtvrtek 17.1.2019 20:36 | karma článku: 25,91 | přečteno: 850x