K diskuzi o socialistické šedi

Blogeři Josef Komárek a v návaznosti Jan Marek se vrátili k problematice socialistické barevnosti či šedi. I já přicházím se svou troškou do mlýna.

Předně bych řekl, že souhlasím s těmi, kteří říkají, že socializmus měl jednu velkou výhodu: Byli jsme tenkrát mladí. Další výhody mne momentálně nenapadají.

Pamětníci vědí, že tenkrát byla v ústavě zaručena svoboda náboženství a komunisté troubili do světa, že je u nás náboženská svoboda. Když rodiče podali přihlášku do náboženství pro své dítě, (musela být podepsaná oběma rodiči, jinak byl neplatná) nastalo točo. Třídní učitelka se přísným až výhružným hlasem zeptala dotyčného dítěte, zda na té přihlášce trvá. Pokud se jí podařilo dítě vystrašit tak, že dítě řeklo :ne", přihlášku škrtla a věc byla vyřízená. Pokud dítě bylo statečné a řeklo, že chce chodit, navštívila jeho rodiče a vysvětlila jim, že jednají proti zájmům dítěte: Nedostane se na studia, ředitelství školy že oznámí skutečnost zaměstnavateli rodičů a může to pro ně znamenat ohrožení služebního postupu … Když s rodiči nehnula, šla si učitelka k ředitelce školy pro vynadání, že to nedokázala vyřešit a měla i snížené hodnocení. Učitelka si pak vylévala zlost na tom dítěti: Dala mu nějakou těžkou otázku a vyžívala se, že dítě nezná odpověď: „Tak se pomodli, třeba ti pánbíček pomůže! Děti, že je to směšné věřit něčemu takovému?“  Ano, učitelka to dítě šikanovala a naváděla k šikaně i ostatní děti. A vyskytly se tak statečné děti, které i toto zvládly.

Možná mně někdo namítne, že ti rodiče neměli vystavovat své děti takovýmto ústrkům. Ti rodiče věděli, že to dítě, když to vydrží, bude dobře připravené pro život, bude umět zvládat nepříznivé situace. A má vysokou šanci na spokojený život. U věřících manželů, kteří každou neděli chodí spolu do kostela, je nebezpečí rozvodu okolo 1%. Kousek výše je blog Daniely Kolářové o „domácích zabíjačkách“ a o tom, že jejich počet roste. I před tím bude jejich dítě chráněno.

To jsem však již odbočil od tématu. Jen bych dodal, že podobné šikaně, byli za socialismu vystaveni i jiní: skauti, ti, kteří udržovali písemný styk s emigranty…atd.

Autor: Ladislav Jílek | sobota 8.10.2022 14:52 | karma článku: 26,44 | přečteno: 939x