Cesta do Cambridge – 6. Promoce

V den promoce se po univerzitním městečku pohybuje více lidí než obvykle, jsou pěkně oblečeni a slavnostně naladěni, což se mi vždy líbí.
V den promoce je v uličkách univerzitního města plno lidí.
Ulice jsou plné chodců
Jsou mezi nimi promující studenti. Mají na sobě dlouhý černý plášť s velkou kapucí, kterou mají na zádech - ten mladík vlevo.
Někteří postávají v hloučcích.
Žena uprostřed má taky plášť s kapucí k promoci.
Osoby, které mají pozvánku na promoci se řadí do fronty.
Fronta rychle narůstá.
Pak se otevře branka a pořadatel ve fraku a cylindru kontroluje pozvánky.
Funkci pořadatele plní i ženy.
Stalo se, že některá parta měla více členů, než odpovídalo počtu vstupenek.
Promující studenti stojí ve frontě před jinou brankou. Nejdříve jsou magistři. Ti mají kapuci lemovanou hedvábím. Barva označuje obor studia. Nejdříve jdou matematici s modrým lemováním. Matematika je považována za základ všech věd.
Za magistry jdou bakaláři. Ti mají kapuci lemovanou kožešinou. V minulosti bylo hedvábí více ceněno, než kožešina.
Promoce se konala v budově zvané Senate House.
Prvně vešli do Senate House činovníci.
Pak proudili rodinní příslušníci.
Na schodišti bylo poslední místo, kde se mohlo fotit.

Po vstupu do budovy je zakázáno focení. Nejprve vstoupí hosté, a usadí se. Pak jiným vchodem přijdou asi v pětistupu studenti a zůstanou stát. Nakonec vejdou funkcionář v historických kostýmech s insigniemi. Nejdůležitější jsou dva: Vice-Chancelor´s deputy (VCD) a Praelector. Po úvodních formalitách začne promoce, při níž Praelector latinsky s anglickou výslovností představí VCD studenty a řekne, že ručí za to, že jsou způsobilí po odborné i morální stránce pro udělení absolutoria. (Před promocí Praelector skupině studentů s anglickým humorem řekl, že o jejich odborné způsobilosti nepochybuje, ale morální stránkou si už není tak jistý. Ale říká to však anglicky, tak tomu nikdo nebude rozumět.) Studenti pak poklekají před VCD, sepnou ruce a VCD se dotkne jejich rukou a řekne, že jim uděluje titul. Když je vše odbyto, studenti jako první vyběhnou ven a jdou projít branku, o které místní pověra tvrdí, že ji nesmí žádný student projít, jinak by vyletěl a studium nedokončil. Všichni studenti to dodržují, během studia do branky nevkročí.

Pověra se vztahuje k té brance uprostřed pod věžičkou.
Po východu ze Senate House všichni projevovali radost.
Radost, že jejich dítě je na vyšším společenském stupni. Zatím se nestarají nad tím, jak si tam povede.
Některé sdíleli radost s nepřítomnými pomocí telefonu.
Pak následuje focení, například na schodech do Senate House.
Focení na trávníku se Senate House v pozadí.
Focení před velikou bronzovou mísou.
Nebo jen na trávníku.
Bakalářky se fotili před mísou s kapucí na hlavě.
S vnukem promovalo několik Indů. Jen bohatí rodiče přijeli na promoci, ti ostatní dali vstupenky Indům  žijícím v Anglii, se kterými se znali nebo byli nějak spřízněni.
V plátěných přístřešcích na nádvoří fungovaly různé služby. Například tam bylo možné si nechat zarámovat diplom. A pak se s ním a s celou rodinou vyfotit.

V jiném stánku byl fotoateliér. Zeť usoudil, že se nás 6 (dcera, zeť, jejich dva synové, manželka staršího syna a moje maličkost) taky mohli nechat profesionálně zvěčnit. Fotografka si nechala vysvětlit, jaké jsou mezi námi příbuzenské vztahy, podle toho nás rozestavila. Pak to omrkla a zeťovi dala pod nohy cihlu, aby měl hlavu ve správné výšce, a pak teprve udělala záběr.

U Angličanů (i Angličanek) tmavší pleti mám problém hádat věk a podobu. Tady bych tipoval, že 1. a 3. jsou sestry a 2. a 4. rovněž.
Některé ženy měly na sobě kabáty, ačkoliv teplota byla 20+°C.
Některé kabát před focením sundaly.
Tato dívka přišla na promoci v kroji svého hrabství, ale už jsem zapomněl, kterého. Viděl jsem tam i muže ve skotské sukni, ale nedostal jsem ho na mušku fotoaparátu.
Univerzita má vlastní policii. Jeden její příslušník dohlížel i na promoci.

 

Autor: Ladislav Jílek | neděle 17.7.2022 14:34 | karma článku: 13,57 | přečteno: 193x