Cesta do Cambridge – 2. Kaple

Univerzita má zmíněný centrální kostel a krom toho má každá kolej svoji kapli. Největší je kaple King´s College.

Prvně několik pohledů na hlavní kostel.

Hlavní kostel je ve středu univerzity a na věži vlaje univerzitní vlajka.
Jelikož na předchozím snímku byl vchod zakryt stanem, udělal jsem druhý snímek.
Vstup do kostela.
Za kostelem je tržiště a vedle něho je moderní plastika.

Kapli na King´s College jsem obdivoval dlouho. Má veliká okna, ve všech oknech jsou krásné vitráže. A má nádhernou klenbu. Kdyby mne nezlobila krční páteř, obdivoval bych tu klenbu až do večera.

Má krásnou klenbu.
Dvě pole klenby.

Gotické chrámy, které znám, mají klenbu vytvořenou ze sítě žeber vytesaných většinou z pískovce a pole mezi nimi jsou vyklenuta z cihel a omítnutá. Ta klenba v kapli královské koleje byla celá poskládaná z tesaného kamene, velmi členitá a umně zdobená. I u ní bylo tušit to, co dělali stavitelé středověkých katedrál. Vytesal například fiálu se všemi detaily a umístil ji na věž do výšky 60 metrů. Žádný člověk stojící na zemi nemůže ty detaily rozeznat. Ten kameník vycházel z toho, že Bůh to vidí a jde o jeho profesní čest, což byly dostatečné důvody pro to, aby odvedl precizní dílo. Klenba v kapli královské koleje byla vysoká asi 20 metrů a spíše jsem jen tušil, že má detaily pod hranicí rozlišitelnosti při pohledu zdola. V boční místnosti této kaple byla místnost, v níž byly modely a fotografie této klenby. Tušil jsem správně, je na ní drobné zdobení zhotovené kameníkem.

Klenba v ambitu

V ambitech byla podobná klenba, jelikož byla ve výšce jen asi 4 metry, jsou na ní rozeznatelné detaily. V některých ambitech takovéto klenby využívaly jiřičky ke stavbě hnízd.

V kapli jedné koleje hrál někdo na varhany, kaple však byla prázdná. Mladší vnuk, který byl s námi, hraje na varhany. Zašel na kůr a požádal varhaníka, zda by si mohl zahrát. Ten ho ochotně pustil, tak nám zahrál dvě skladby.

Do jedné z kaplí jsme si zašli na večerní chvály. Byla to samozřejmě kaple anglikánské církve, večerní chvály jsou však stejné jako v katolické církvi. Zpíval je převážně chlapecký sbor čítající 30-40 členů počínaje chlapci s dětskými hlasy. Ty jim dodává blízká základní škola zaměřená na hudbu. Bylo to velmi pěkné.

Kaple zvaná Michael House slouží ve všední dny jako kavárna, v sobotu vyklidí stoly a v neděli je to kostel.
Vchod do jedné kaple mne zaujal tím, že se kolem něho do výšky asi 4 metrů pnula růže.

 

U nás bývá u vchodu do kostela pokladnička. V Anglii jsou dále, mají tam čtečku čipových karet. Tato byla v katolickém kostele naproti malým domkům s klepadlem na dveřích.
Tato čtečka byla v kapli anglikánské církve.
V jiné anglikánské kapli byl tento kříž. Byl vyroben ze zbytků člunu, na kterém se plavili do Anglie imigranti. Žádný z nich ztroskotání nepřežil. U něho byla čtečka karet na pomoc imigrantům.
Některé kaple áěly úzká okna, jaké jsou běžné v našich gotických chrámech.
Mnoho kaplí mělo široká okna s celou plejádou postav.

Když na univerzitě někdo dostane Nobelovu cenu, koná se pak oslava. Začíná děkovnou bohoslužbou v kapli, pak následuje přípitek na nádvoří. Celkem 83 Nobelových cen již putovalo na univerzitu do Cambridge, v tom je první na světě. Na druhém místě je univerzita v Chicagu, tam jich mají 82.

Autor: Ladislav Jílek | středa 13.7.2022 9:03 | karma článku: 13,22 | přečteno: 177x