Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbal je více než jen hra

Může se nám to nelíbit, ale nic s tím nenaděláme – fotbal je holt rituálním tancem, který provozují všechny národy a učí se jej tančit i jinak přezíraví obyvatelé USA. I když mne toto běsnění nějak minulo, rád si do mičudy zakopu, nemusím se však na to hodiny dívat a už vůbec se kvůli tomu prát. Přesto je dobře, že něco takového existuje a pomáhá národy sbližovat. Pro ilustraci moje malá zkušenost z Brazílie.

Po konferenci v Sao Paolo mi zbýval před zpátečním odletem ještě víkend, a tak jsem se rozhodl trochu poznat brazilský život a vyrazil do ulic. Personál luxusního hotelu, kde jsem na pozvání jedné mezinárodní instituce trávil několik posledních dní, se za mnou smutně od recepce díval a já měl pocit mrtvého muže. Právě jsem totiž odmítl cestovat po městě předraženým hotelovým taxíkem, a vyrazil na městskou dopravu.

 

Hromadná doprava v tomto snad největším městě planety funguje tak, že na zastávku přijíždí jeden autobus za druhým, nikde však neexistuje nějaký jízdní řád, mapa s linkami nebo dokonce seznam stanic. Pokud tedy nejste místní, neumíte portugalsky či nemáte průvodce, jste ztraceni. Chvíli jsem trápil trafikanta pokusem o koupi lístku na MHD, načež onen dobrý muž zavolal přítelkyni na telefonu, která mi anglicky vysvětlila, že lístky se nekupují v trafice, ale každý autobus má výběrčího, kterému se platí přímo na místě. Naskočil jsem tedy odvážně do prvního autobusu, který měl na ceduli nápis, který připomínal název hlavního náměstí v centru, a vyrazil. Štěstěna mi přála, po hodině jsem tam doputoval. Zapsal jsem si číslo linky, a měl vyšlapánu první cestičku v džungli.

 

Podobnou metodou jsem vyhledal i autobusové nádraží a nasedl na autobus do Santosu. Santos je asi milionové městečko u moře, které leží přímou linkou nejblíže , tj. asi 100 km, od Sao Paolo. Důvod návštěvy byl jednoznačný, uvidět proslulé brazilské pláže. Ty se nakonec ukázaly celkem stejné, jako všude, a tak jsem se zahleděl směrem k centru, odkud se tyčily věže kostelů. Na jižní Ameriku to byly doopravdy starobylé budovy. Po divoké konverzaci se mi podařilo získat od místní taxislužby jejich jediného anglicky mluvícího taxikáře za pevnou cenu cca 500 Kč za hodinu a půl okružní jízdy po městě. Začínal jsem mít dojem, že minimálně co se týče taxíku, je to v divoké Brazílii bezpečnější než v Praze.

 

Z postaršího taxikáře se vyklubal absolvent anglického lycea a vše začalo vypadat velice slibně. Na mé přání vidět největší pamětihodnosti města pravil jen Well, football stadium! Že jsou Brazilci cvoci do fotbalu, jsem věděl, ale nemínil jsem ztrácet čas prohlížením nějaké tribuny. Katedrála, klášter, palác, snažil jsem se navést svého průvodce. Ten ale viditelně posmutněl a pravil, že je to ohromná škoda, protože na tomto stadionu hrál dokonce Pelé. Ani to na mne neudělalo velký dojem, vidět kus trávy, které se dotkla božská noha mi pořád nestálo za ztrátu jediného kusu cihly starší dvou, tří set let. A hrajete tady také nějakou vyšší soutěž? otázal jsem se naivně. Taxikář vytřeštil oči, jeho úžas se však měnil rychle v pohrdání. My jsme byli letos mistry Brazílie! pravil pyšně. Následovala soucitná otázka Vy asi fotbalu moc nerozumíte? V tom mi to scvaklo, přece je nejsem takový ignorant a občas v novinách zahlédnu něco o FC Santos! Že půjde právě o onen slavný klub, mi došlo až nyní.

 

Zaujal jsem tedy pózu potrhlého evropského vědce a začal cosi blábolit o nedostatku času, neznalosti pravidel atd. Nakonec jsem ale onoho muže naprosto získal konstatováním, že tento klub musí být opravdu tak úžasný, že jeho stadion musím tedy vidět. A tak mi dvacet minut strávených prohlídkou Pelého soch a šedivých tribun získalo jeho naprostou náklonnost. Vozil mne pak po Santosu za sjednaný tarif  přes dvě hodiny, ukázal mi místní nejstarší klášter, paláce v centru, na kávové burze mi zařídil zápis do knihy jejích čestných hostů atd. Nakonec mi pomohl se zakoupením lístku a dovedl mne přímo k autobusu, který mne dopravil nazpět.

 

Fotbal budiž pochválen. Jména významných hráčů se stávají esperantem naší doby a pomáhají likvidovat sociální a možná i náboženské rozdíly. Co jiného si přát?

Autor: Ladislav Dvořák | středa 19.9.2007 8:15 | karma článku: 18,53 | přečteno: 1057x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 310x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3605x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8871x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,99 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange je volný. U amerického soudy přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Vláda schvaluje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53

Zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schvaluje ve středu vláda. Zatímco u České...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.