Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děti jdou do školy (back to school)

Dovolil bych si parafrázovat lidový popěvek. Děti jdou opět do školy (marketingově řečeno „back to school“) a školská reforma se převaluje na lůžku z boku na bok, polyká stamiliony a zvyšuje adrenalin studentům i učitelům. Nemine rok, aby ministr školství nevyhlásil nějakou reformu. Většina z nich se nějak ošolíchá a usne, některé školstvím zatřesou a děti se dál perou s realitou rozháraného vzělávání po svém.

Nejdříve jsme zkrátili povinnou školní docházku z devíti let na osm, poté ji prodloužili opět na devět, pak zaváděli do škol počítače a nakonec jsme řekli, že si má každá škola učit po svém. Dnes jsme tak daleko, že se dokonce v některých školách budou učit děti i jiné písmo, než v ostatních. Ono to vlastně nevadí, psát si budou stejně SMSkami nebo na Facebooku. Nejlepší školou je nakonec škola života, ale přesto. Před naším školstvím stojí minimálně tři problémy, se kterými se bude muset popasovat.

Státní maturita snad konečně zvítězí. Ve svorném šiku stojí proti ní studenti, zvláště ti, kteří mají takto maturovat jako první, učitelé, kterým přidělává práci, i lobbyisté z různých testovacích zařízení, které dnes v podstatě obchodují s přijímacími zkouškami na VŠ. Státní maturita je však institut prospěšný, který by konečně mohl nastavit laťku středoškolskému vzdělání a zprůhlednit přijímací zkoušky na VŠ. Ve Velké Británii se podle bodů státní maturity přijímá na vysoké školy, a to centrálně. Je to průhledné, levné (přihláška na VŠ zde stojí méně než polovinu toho, co v ČR) a objektivní. U nás by však přišly o kšeft organizace, kde si za jistý obnos můžete v opakovaných testech přijetí na VŠ de facto koupit. Dále řada VŠ, která má z přijímaček také výhodný byznys, a samozřejmě různí lidé, kteří to umí prostě zařídit. Kantorům, kteří už několik let kolem státních maturit dělají zbytečná papírová cvičení, se divit nelze. No a těm studentům čtvrtých ročníků, na které to spadne jako první, asi také ne. Přesto vše je to dobrá myšlenka a její prosazení je asi jeden z hlavních úkolů nového ministra. Držme tedy palce.

Druhým problémem je nevyrovnanost základního školství. Po zcela nelogickém rozvolnění osnov pro základní školy, dochází mezi nimi k velkým rozdílům, což komplikuje nejen přechod dětí na střední školy, ale někdy se stává téměř fatálním při stěhování rodiny, a tím i změny školy. Opravdu neexistuje žádné logické zdůvodnění pro nutnost rozdílných osnov i na základní škole. Přesto tato myšlenka byla základním kamenem předchozí školské reformy, což vede mnohdy k diametrálním rozdílům. Základní vzdělání je ovšem základ, a jako takové by mělo být co nejvíce standardizováno. Když na jedné škole nebudou mít rádi třeba husity a rozhodnou se je neučit, mám hledat jinou, kde se mé dítě o nich může něco dozvědět? Výchova dětí by měla být odpovědností rodičů a základní standard věcí státu, když už se do toho rozhodl mluvit. Proč ale má být výchova dětí ovlivňována momentální názorovou konstelací učitelského sboru té které školy, je naprosto záhadou.

Tím třetím problémem je, kam to celé vlastně směřovat. Jak již bylo zmíněno, některé školy budou experimentovat dokonce i s jiným druhem písma. Prý si budou děti jednou psát po svém, jak jim bude vyhovovat. No, prosím, ale jak si budou psát mezi sebou nebo s rodiči? Nejsem konzerva a vše se vyvíjí, i to písmo bude asi jednou jiné, je to ale to hlavní? Neměli by se jazykozpytci zabývat spíše reakcí na to, co již existuje? Například takový SMS fenomén. Jak se napíše správně v SMS „přijď“? Je to „prijd“ nebo „pryjd“, protože po r píšeme přece y? Neměli bychom mít zvláštní jazyková pravidla pro SMS nebo maily? Jak správně česky psát anglikanismy, je to OK nebo oukej, budeme mít mítink (v minulosti chápáno spíše jako demonstrace) nebo meeting? Tyhle věci se nám mohou líbit nebo nelíbit, ale nějak se k nim budeme muset postavit.

Nejhezčí na tom ale je, že s tímto si nejspíše poradí život sám bez ministerských úředníků. Ti to nakonec jen někam opíší. S maturitou je to ale vážnější, bez jejího tvrdého prosazování, hlavně v návaznosti na studium na VŠ, může celý projekt vyhořet. A to by bylo opravdu škoda. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Dvořák | středa 1.9.2010 7:59 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1922x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3605x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.