Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ramadánsko-rampadámská úvaha

„Postním měsícem je měsíc ramadán, v němž Korán byl seslán jako vedení správné pro lidi a jako vysvětlení tohoto vedení i jako spásné rozlišení.“ Právě zmíněný úryvek z překladu Koránu (český překlad se s arabským originálem významem shoduje v označení ramadánu za postní měsíc) je pro muslimy hlavním důkazem o povinnosti půstu. Někteří z nich zacházejíce ještě „trochu“ dále, vidí v „putování“ ramadánu dopředu (každý rok zhruba o 11 dní) cosi mystického se „skrytým významem od Něho“. Část z nich jdouce ještě „ještě trochu“ dále tlumočí uvedení slova ramadán v Koránu nutností aplikovat hidžru (název muslimského, měsíčního kalendáře) i v denním životě a opustit tak sluneční, gregoriánský (křesťanský) kalendář.

O povinnosti postit se v ramadánu (jeden z pilířů islámu) tato úvaha není. Pozastavil bych se rád nad těmi, již jdou „trochu“ a „ještě trochu“ dále. Nijak nehodlám popírat možný mystický výklad „skrytého Božího záměru“ v posouvání postního měsíce vpřed, ale logicky se zamysleme, pakliže by Bůh (jak muslimové věří) v Koránu určil lidem postit se třeba v srpnu-augustu, jak by tehdejší muslimské společenství určilo, kdy se postit, neznajíc jiného nežli měsíčního kalendáře? Není toto oním možným důvodem, proč Bůh označil ramadán (jeden z jim známých měsíců) jako postní?

Dále pak co se týče nutnosti používat měsíční (muslimský) kalendář i v denním životě na místo slunečního („křesťanského“). Mezi měsíci muslimského kalendáře se objevují dva, které nesou názvy „rabía alawal“, „rabía aláchar“, a slovo „rabía“ v arabštině znamená jaro. Názvy měsíců údajně pochází z předislámského období. Myslím, že je poněkud zvláštní, aby předislámští Arabové nazvali měsíc, jenž „putuje“ napříč ročními obdobími, jménem „jaro“. Dalším sporným bodem v teorii nutnosti aplikace hidžry na denní život jsou zimní a letní (v Koránu zmiňované) karavany do Jemenu a Sýrie, neboť hidžra majíc „neustále se přesouvající“ měsíce, nemůže přesně vymezit jejich příslušnost k ročním obdobím. Proto verš o zimních a letních karavanách (súra Qurajšovci 106:2) může být považován za protiargument stejné právní hodnoty ;). Další logický protiargument je případné použití hidžry pro zemědělství, výsledky její aplikace by byly naprosto kontraproduktivní.

Podle islámu je Bůh neomylný, bezchybný, vševědoucí, milosrdný atd., ve světle Jeho vlastností (zejména těch mnou uvedených) spolu s výše zmíněnými premisami vidím jako zhola nemožné, aby nám On nařídil používání hidžry v denním životě.

Pokaždé, když přijde ramadán a já začnu svůj půst, všimne si toho hlavně mé nejbližší okolí. Můj tatínek a švagr (oba jsou ateisté, jakož i skoro celý zbytek rodiny) tehdy komentují mé neúčastnění se denních jídel slovy: „Ty už máš zase ten rampadám?“ Jejich originální počeštěnou verzi slova ramadán nijak nepovažuji za útok či hanobení islámu, natož za šíření náboženské nenávisti :). Ono, ruku na srdce, cožpak jsou Češi (a já jsem jedním z nich) schopni mluvit o čemkoliv vážném naprosto vážně? Typický Čech si přeci dělá legraci (švejkuje) téměř za každých okolností, jen u věcí jemu „svatých“ dodržuje jisté hranice… ale je třeba mít na paměti, že každý z nás má tyto hranice jinde. Úzkoprsost a upjatost vůči chování jiných (nejen z muslimské strany) určitě není receptem na vzájemné soužití. Ale i tolerance (také nejen z muslimské strany) má své hranice.

Ramadánsko-rampadámská úvaha v žádném případě neměla za účel znevážení, popření nebo zesměšnění postního měsíce ramadánu (i pro mě je ramadán měsícem půstu). A pokud někdo po přečtení tohoto textu získal uvedené negativní pocity nebo jakýkoliv pocit křivdy, pak mu jen doporučuji opětovné přečtení předchozího odstavce. Ať už tak či tak, přeji všem požehnaný ramadán a Bohem přijatý půst.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Beneš | neděle 31.7.2011 19:30 | karma článku: 6,79 | přečteno: 1300x
  • Další články autora

Ladislav Beneš

Být muslimem v ČR je tolerovaný nadstandard nebo právo?

Vážení, již úvodem předesílám, že nehodlám v tomto textu uvádět nějaký výběr ze statistik ohledně procentuálního či početního stavu muslimů v české kotlině a jiná podobná data. Většina z Vás se pravděpodobně dávno s údaji tohoto typu setkala...

31.1.2015 v 17:10 | Karma: 13,94 | Přečteno: 1325x | Ostatní

Ladislav Beneš

Není islamista jako islamista

Z rádia se dnes neustále ozývají zprávy o islamistických demonstracích v Egyptě. Tu se na mě otočí kolegyně: „Co je to vlastně ten islamista?“ „Nevím přesně, ale zpráva pojednává o muslimech,“ opáčím. „A kde je rozdíl mezi islamistou a muslimem?“ pokračuje ona tónem někoho, jemuž celý život tvrdí, že 1+1 jsou 2 a náhle, přes noc, celý svět procitnul... teď 1+1 jsou sice dvě, ale ta dvojka už není dvojkou... chová se úplně přesně jako každá dvojka, ale svět jí teď říká trojka. „Nevím, já fakt nevím,“ reaguji s lehkou ironií zanechávaje tak v jejím myšlení boj o výsledek tohoto typu "příkladu 1+1"...

18.8.2013 v 14:37 | Karma: 15,13 | Přečteno: 1840x | Společnost

Ladislav Beneš

"Upadla v sektu islámskou"

„Učitelka v mateřské školce konvertovala k islámu,“ zpravodajsky sděluje jednoho dne hlas z rádia. Záhy se rozjíždí šílený kolotoč okolo jejího činu. Televize, noviny, rádia... každý pěkně informačně „zašťárá“ v okolí působení oné „provinilé“...

30.3.2013 v 19:25 | Karma: 18,24 | Přečteno: 1604x | Ostatní

Ladislav Beneš

Jak se žaluje "neomylný" aneb Vašek krpy ne/dělá

„Jak si vůbec můžou dovolit žalovat svého prezidenta! Taková nízkost pro trochu zviditelnění!“ ozývá se z reproduktoru rádia. Tyto a podobné věty zaznívají z úst jednoho z představitelů ODS. Jeho jméno si už nepamatuji, nepatřím mezi důkladné posluchače. Při práci nám rádio tvoří spíše zvukovou kulisu.

3.3.2013 v 14:52 | Karma: 18,76 | Přečteno: 702x | Ostatní

Ladislav Beneš

Muslimové nevolili prasečí chřipku aneb ne každý člověk je prase...

Bylo mrazivé sobotní dopoledne. Oblékli jsme se a vyrazili na cestu k urně. Pro psa, kterého nijak netrápily volby, představovala cesta pěknou procházku. Volební lístek s vybraným kandidátem, vložený do obálky, se snesl do urny. Druhý, zmuchlaný do kuličky, zapadl do koše kousek od volební urny. Ještě při jeho letu mě napadlo, že si jej ponechám, abych se mohl později ujistit, zda jsem zvolil toho „pravého“...

29.1.2013 v 14:44 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1081x | Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1298x
Jsem občanem ČR, českým muslimem, jenž strávil roky 2005-2011 v Tripolisu-Libye, kde se věnoval studiu na fakultě islámského vzdělání.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky