Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Být muslimem v ČR je tolerovaný nadstandard nebo právo?

Vážení,   již úvodem předesílám, že nehodlám v tomto textu uvádět nějaký výběr ze statistik ohledně procentuálního či početního stavu muslimů v české kotlině a jiná podobná data. Většina z Vás se pravděpodobně dávno s údaji tohoto typu setkala…

  Chci zde hlavně připomenout podstatný fakt. Žijeme v právním státě, tedy tu existuje zaevidovaný právní systém, jenž nám poskytuje určitá práva a podmiňuje nás určitými povinnostmi. Vše, co není tímto právním systémem zakázáno, je povoleno. Tedy cokoliv, co není zákonem zakázáno (není ilegální) je legální.

  Zákon nám nezakazuje publikovat naše názory jakoukoliv formou, třeba i kresbou. Naopak nám dává právo jakkoliv projevit svůj názor. V případě, že náš názor nebo způsob jeho prezentace bude podle někoho v rozporu se zákonem, je zde možnost obrátit se na právní systém, který toto prošetří a na základě výsledků svých šetření označí dané za legální či ilegální. V případě ilegality pak následují patřičné kroky.

  Pan Okamura tedy souhlasí, případně podporuje, názor stran chování vepříků a jejich venčení okolo mešit a kebabáren. Konečně proč ne, zákon nic podobného nezakazuje. A já nemám nic proti, ať si každý správný Čech klidně pořídí pašíka, před mešitou v Brně je hezký parčík se vzrostlými stromy. Možná bude trochu problém s pejskaři a jejich miláčky, asi nebudou moc nadšení, že své venčící teritorium musí sdílet s vepřaři a jejich miláčky. Možná se také ozvou obyvatelé panelákového bloku, jenž sousedí s mešitou a parkem… popravdě, když jsem navštěvoval základní školu, dvakrát denně jsem procházel kolem zahrady, kde měli majitelé chlívek s okammiláškem a vždy to byl silně aromatizovaný zážitek.

  Pan Okamura dále vyzývá ve sněmovně ke zrušení trvalého pobytu panu Alrawimu a šermuje kolem sebe, snad jako důkazem, nahrávkou překladu kázání v mešitě. Tak to mě opravdu pobavilo. Pan Alrawi má již více než dvacet let české státní občanství. Vlastní český občanský průkaz a český pas.  představuje tedy stejného občana ČR jako my ostatní... i jako pan Okamura. Možná pro někoho ne, ale, a to je vzhledem k faktům uvedeným v úvodu směrodatné, pro právní řád ČR je jeho české občanství nezpochybnitelné.

  Uvedená nahrávka se po oznámení řešila nejprve na PČR v Praze. Kam byl pan Alrawi pozván k podání vysvětlení. Na základě toho bylo vyšetřování ukončeno jako bezpředmětné. Vše se událo v souladu s právním řádem, viz úvod článku. Asi půl roku nato proběhlo to stejné se stejným výsledkem na PČR v Brně. To už bych možná označil za celkem zbytečné a neprofesionální, neboť se vynakládal čas, energie a peníze PČR (peníze pocházející i z našich daní) na činnost, jež se dala vyřešit jednoduchou výměnou informací mezi PČR v Praze a Brně.

  Jak je možné, že toto pan Okamura nevěděl? Předpokládám, že není nikterak obtížné zmíněné informace, ať již stran trvalého pobytu pana Alrawiho nebo výsledků kauzy s nahrávkou, získat. Je tedy nasnadě popřemýšlet, co tím básník Okamura vlastně hodlal říci? Co tím vlastně sledoval?

  Nedávno jsem v práci vzpomenul mou účast na diskuzi s paní Šabatovou a dalšími v budově FSS MU Brno. Šlo jen o nevinnou odpověď na otázku: „Byls někde včera?“ Nezamýšlel jsem vyvolat diskuzi (chápej diskuzi mezi kolegyněmi, vůči mně se jednalo spíše o semimonolog). No, poslední věc byla věta jedné z nich: „Můžeš být rád, že ti tady tu tvoji čepičku tolerujeme!“ V první moment jsem chtěl podobně, avšak ironicky, reagovat: „Můžeš ráda, že ti tady ty tvoje odkryté vlasy toleruji,“ ale pak jsem to raději polkl, věda, že by má ironie nebyla pochopena. Rovněž mi připadlo naprosto zbytečné zmiňovat II. hlavu Listiny základních práv a svobod, díky níž mám já právo, abych nosil svou čepičku, stejně jako ona má právo aby nosila nezakryté vlasy. Protože toto oboje není ilegální a co není ilegální, je legální (viz úvod textu). Proč bych já, a kdokoliv jiný, měl chápat tolerování něčeho, co je mým právem, jež mi zaručuje výše zmíněná Listina základních práv a svobod, tedy právní řád ČR, jako nějaké privilegium a nadstandard? Podle této logiky, pokud v rámci legality jsem jiný než zbytek občanů ČR, tak se standard občana pro mě stává nadstandardem?

Jsem muslim, [který se narodil českým rodičům, jež měli, české rodiče] čímž nedělám nic ilegálního. Právní řád této země mi nezakazuje být muslimem ani vykonávat s tím spojené aktivity. Je mi celkem jedno, zda s tím souhlasíte nebo ne, vzhledem k faktům uvedeným v úvodu jsou pro právní řád ČR mé činnosti legální a v případě, že se rozhodnete „netolerovat“ mi má zákonem daná práva, pak to jste Vy, kdo je mimo mísu legality... a možná nejen legality ;)

pozn.: Text v hranaté závorce jsem uvedl jen tak pro zajímavost... nebo možná nejen pro zajímavost... 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Beneš | sobota 31.1.2015 17:10 | karma článku: 13,94 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Ladislav Beneš

Není islamista jako islamista

Z rádia se dnes neustále ozývají zprávy o islamistických demonstracích v Egyptě. Tu se na mě otočí kolegyně: „Co je to vlastně ten islamista?“ „Nevím přesně, ale zpráva pojednává o muslimech,“ opáčím. „A kde je rozdíl mezi islamistou a muslimem?“ pokračuje ona tónem někoho, jemuž celý život tvrdí, že 1+1 jsou 2 a náhle, přes noc, celý svět procitnul... teď 1+1 jsou sice dvě, ale ta dvojka už není dvojkou... chová se úplně přesně jako každá dvojka, ale svět jí teď říká trojka. „Nevím, já fakt nevím,“ reaguji s lehkou ironií zanechávaje tak v jejím myšlení boj o výsledek tohoto typu "příkladu 1+1"...

18.8.2013 v 14:37 | Karma: 15,13 | Přečteno: 1840x | Společnost

Ladislav Beneš

"Upadla v sektu islámskou"

„Učitelka v mateřské školce konvertovala k islámu,“ zpravodajsky sděluje jednoho dne hlas z rádia. Záhy se rozjíždí šílený kolotoč okolo jejího činu. Televize, noviny, rádia... každý pěkně informačně „zašťárá“ v okolí působení oné „provinilé“...

30.3.2013 v 19:25 | Karma: 18,24 | Přečteno: 1604x | Ostatní

Ladislav Beneš

Jak se žaluje "neomylný" aneb Vašek krpy ne/dělá

„Jak si vůbec můžou dovolit žalovat svého prezidenta! Taková nízkost pro trochu zviditelnění!“ ozývá se z reproduktoru rádia. Tyto a podobné věty zaznívají z úst jednoho z představitelů ODS. Jeho jméno si už nepamatuji, nepatřím mezi důkladné posluchače. Při práci nám rádio tvoří spíše zvukovou kulisu.

3.3.2013 v 14:52 | Karma: 18,76 | Přečteno: 702x | Ostatní

Ladislav Beneš

Muslimové nevolili prasečí chřipku aneb ne každý člověk je prase...

Bylo mrazivé sobotní dopoledne. Oblékli jsme se a vyrazili na cestu k urně. Pro psa, kterého nijak netrápily volby, představovala cesta pěknou procházku. Volební lístek s vybraným kandidátem, vložený do obálky, se snesl do urny. Druhý, zmuchlaný do kuličky, zapadl do koše kousek od volební urny. Ještě při jeho letu mě napadlo, že si jej ponechám, abych se mohl později ujistit, zda jsem zvolil toho „pravého“...

29.1.2013 v 14:44 | Karma: 16,24 | Přečteno: 1081x | Kultura

Ladislav Beneš

Prezident neznaje hymnu... aneb i orel může vypadat jako netopýr

Asi před měsícem přišel do směnárny jeden bezdomovec a vysypal hromadu drobných mincí se slovy, jestli za to něco bude. Kromě centů a pencí se tam objevil i čtvrt dolar. Muž dostal hodnotu valut v korunách a neskrývaje radost odešel „hýřit“. Podíval jsem se znovu na minci a zjistil jednu zvláštnost. Na přední straně je hlava George Washingtona, ale pokud minci obrátíte podle svislé osy, což dělá snad každý neameričan, uvidíte v první moment „netopýra“ visícího na bidýlku. Až poté si uvědomíte, že onen netopýr je vlastně orel bělohlavý a místo bidýlka svírá v pařátech fasci. pokud však otočíte Washingtona podél vodorovné osy, jak činí snad každý Američan, naleznete orlíka, jak má být.

19.1.2013 v 15:15 | Karma: 19,06 | Přečteno: 1420x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1298x
Jsem občanem ČR, českým muslimem, jenž strávil roky 2005-2011 v Tripolisu-Libye, kde se věnoval studiu na fakultě islámského vzdělání.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky