Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak magistrátní zastupitelé rozdojili kozla

Moje dvouletá želvička Bára po operativním vyjmutí čipu a 27 injekcích do jedné i druhé nohy znovu vidí a baští. Považuji to za malý zázrak a důkaz schopností veterináře. Ale to je jiný příběh, se kterým nyní nebudu zdržovat...

Želvičku Báru začali léčit před podzimními komunálními volbami. Při cestách k veterináři jsem jí vyprávěl o Magistrátu, legračních magistrátních zastupitelích a různých nápadech na povolební uspořádání, jak jsem je vyčetl v novinách. Musím přiznat, že moje vyprávění želvičku dvakrát nezaujalo. Léčení se vleklo a tvorba magistrátní koalice též.

Každý den jsem s želvičkou absolvoval jednu injekci, kterou snášela statečně. Na jídlo neviděla, tak jsem ji musel krmit. No a magistrátní zastupitelé nic.

Stará parta magistrátních politiků své papání i přes podzimní volby pořád má, a dokonce na něj dobře vidí, na rozdíl od nemocné želvičky. Tak plyne jeden den za druhým. Želvička najednou začala jíst, běhat, a dokonce znovu vidět. Snad bude i růst.

V novinách jsem se dočetl, že před Vánoci se pražští zastupitelé pokoušeli vedle dosluhujícího primátora zvolit i dalšího nového primátora. Asi tak nějak podobně, jako když vládne premiér s vládou v demisi a prezident pověří nového předsedu vlády, který vládu sestavuje.

V podmínkách pražského Magistrátu i magistrátů jiných je volba dvou či tří primátorů současně činem velmi odvážným, průkopnickým a originálním. Leč otázkou je, zda právně čistým. Ono totiž pražské zastupitelstvo tak nějak není poslanecká sněmovna a primátor není prezident (zatím). 

Více primátorů najednou je buď úplná pitomost, nebo si autor námětu zaslouží Nobelovu cenu za právní objev. Já osobně, tím že se spíše starám o uzdravující se želvičku, se domnívám, že jde o právní implementaci postupů sovětského agronoma a akademika Trofima Děnisoviče Lysenka.

Tak, jako sovětský „pseudovědec Lysenko“ vytvořil své vlastní idiosynkratické, pseudovědecké myšlenky později nazvané lysenkismem, tak „NĚKDO“ z magistrátních politiků položil základy nového právního pojetí. Leč po kom jej nazvat? Nikdo se k právnímu objevu dvou primátorů současně nehlásí. Škoda.

Konec konců, na stávající magistrátní politickou reprezentaci jsem si již zvykl, takže pokud nám vydrží do příštích řádných voleb, bude to asi dobře. Právní počin ponechat magistrátní radu „v demisi“ vládnout až do dalších voleb, by svůj vědecký základ mohl čerpat opět v dobách sovětské vědy.

Je tedy možné, že některý z magistrátních politických koumáků věnoval dlouhé noci studiu vědeckých prací dalšího významného sovětského vědce, tentokrát původem zootechnika, akademika Dimitrije Michajloviče Moskalenka. Ten tvrdil, že prý společně s dalšími spolupracovníky podojil kozla, který po důkladné „masáži a napařování vemene“ dával sklenici mléka denně. 

Jsem rád, že konec ustrnulých poměrů zastupitelstva hlavního města v tomto volebním období dává základ různé právní tvořivosti a novátorským přístupům. Škoda, že další primátor vedle stávajícího nebyl zvolen.

Ale co se nepovedlo napoprvé, může se povést napodruhé či napotřetí. Akademik Lysenko své pokusy prováděl trpělivě řadu let, a takový akademik Moskalenko? Ten po dlouhých letech nakonec kozla rozdojil. Třeba se najde magistrátní politik, který svými právními teoriemi věhlas akademika Moskalenka předčí. 

Těším se na únorové pokračování ustavujícího zastupitelstva, těší se i uzdravená želvička Bára a akademik Lysenko. Bude legrace, nebo cena akademika Moskalenka za rozdojení kozla?

 

 

Autor: Petr Lachnit | pátek 20.1.2023 17:12 | karma článku: 6,48 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Petr Lachnit

Důchod do dvou dnů. Stačí článek v novinách

Média mají stále sílu. A to nemyslím jen z pohledu ovlivňování veřejného mínění podle správných, moderních a aktuálních trendů, zadání majitelů nebo osobními preferencemi či animozitami vůči konkrétním politikům.

1.11.2023 v 8:55 | Karma: 19,60 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Nesouhlasíte s Fialou? Zaplatíte mu propagaci

Vláda Petra Fialy a Víta Rakušana utratí 42 milionů korun na plakátovou a billboardovou kampaň s cílem vysvětlit lidem své kroky.

25.10.2023 v 8:45 | Karma: 34,10 | Přečteno: 672x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Láska nezabírá. Proč je lepší strach

Nedávná prezidentská volba jako by v mnoha momentech byla inspirována tvůrci hororových filmů. Na jednu stranu se horory části lidí nelíbí, ale na druhé straně je zase mnoho lidí miluje a „sjíždějí“ stále stejný snímek dokola.

17.10.2023 v 8:45 | Karma: 11,20 | Přečteno: 292x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Slovenské volby byly referendem. Přijde i k nám

Mají být pro nás slovenské volby poučením? Zcela určitě ano. Nešlo v nich totiž příliš o souboj koncepcí, volebních programů a osobností. Spíše se podobaly referendu.

11.10.2023 v 8:48 | Karma: 22,77 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Premiérův poradce za všechny peníze

Dobrý den, jmenuji se Štěpán Křeček. Jsem ekonomem společnosti B., a také poradcem premiéra Fialy. Byl jsem to právě já, kdo lidem letos v dubnu kvůli tuzemské drahotě doporučoval jezdit nakupovat levnější zboží do Polska.

2.10.2023 v 8:46 | Karma: 33,05 | Přečteno: 910x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 15,59
  • Průměrná čtenost 361x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5