Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tahle naše zemička uprostřed Evropy je příliš malý dvorek už i pro středně velké podnikání. Velkých hráčů je málo a navzájem se dobře znají. Dnes sklízíme plody "opoziční smlouvy" doby, kdy si velcí hráči rozdělili trh a komodity. Od té doby se vytvořili kartely ve všech důležitých oblastech. U potravin je to nyní zjevné, ceny komodit určuje jeden hráč, který zároveň ovládá i jejich zpracování a distribuci, pak jsou tu 4 prodejní řetěze, které si posílají nakupující ovce mezi sebou pomocí akcí a slev, jeden týden jeden, pak další a další a za měsíc nanovo. Do očí bijící reklama "tento týden nikde jinde levněji nenakoupíte" je jasný důkaz.

Vláda nemůže a ani nesmí zasahovat do cen a marží (což je správné), jediné co může je postihovat kartely, kde tahá za kratší konec díky důkazové nouzi, nebo podpořit konkurenci. Špína nakydaná minulou vládou na polské potraviny se rázem rozplynula, Poláci mají zboží vesměs kvalitnější než u nás a do Čech vyvážejí přesně tu kvalitu, jakou řetěze požadují. Největší rozdíl vidím u ryb, V Česku si v supermarketu rybu neodvážím koupit od pohledu lekla kdysi dávno, v Polsku čerstvé včera ulovené porcují přímo před vámi a to vše téměř za polovinu ceny. Premiérův poradce řekl jen jasnou pravdu, pokud to podpořilo konkurenci, pak jedině dobře. Tržby řetězcům klesají a už se to projevuje ve zlevňování.

0 0
možnosti

“ Mám kamaráda z jedné vesnické hospody, který všem tamním kuřákům pravidelně vozí desítky kartonů” - takže pašerák?

0 0
možnosti

Nedávno Křeček v Tv tvrdil, že za zdlouhavé stavební řízení můžou archeologové! Proč si ho tam Fiala drží jako poradce opravdu netuším.

4 0
možnosti
Foto

Každou stavební plochu než se v ní začnou pro vytvoření základů staveb vrtat stavebníci, musí podle zákona zkontrolovat archeologové. A těm ten "výzkum v zájmu vědy" může někdy i naschvál, trvat o něco déle.

0 0
možnosti

U těch cigaret a nafty je rozdíl skutečně evidentní a celé příhraničí kouří polské papirosy a jezdí na polské PHM.

U ostatního zboží se ten rozdíl pomalu stírá a Poláci si vzali příklad z našich potravinářských cen a za běžným nákupem se tam už prakticky nevyplatí jezdit. Zjistil jsem, že mnozí češi tam v marketu ani neumí přepočíst polské ceny na naše koruny a používají přepočet 5 Kč/ zlotý, ale ten koupěchtivého jedince přijde skoro na 6 Kč, protože k oficiálnímu kurzu si banka bere poplatek, zejména když na kase zmáčkne kupující tlačítko převod prodejní částky na Kč.

2 0
možnosti

J21i70r94i 36B92o21r

2. 10. 2023 11:10

A to je daň 0%. Počkejte po volbách. Není to tak dávno co pro Čechy byla polská potravina nejhorší humus.

1 1
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 15,90
  • Průměrná čtenost 358x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5