Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Multikulturní společnost? Zkoušky z dospělosti postmoderního světa!

Zdá se, že jako lidstvo propadáme ze základních předmětů v oblasti integrace a společného bezproblémového života různých kultur v těsném sousedství. Vypadá to, že dříve či později bude opět někdo hlasitě navrhovat „konečná řešení“ té či oné otázky. Muslimské, romské, černošské…

Říká se tomu nacionalismus. Ideologie, která požaduje, aby byla každá národnost světa organizována ve svrchovaném státě. Vychází z přesvědčení, že národnostní hnutí musí usilovat o nezávislou státnost, jelikož jedinou zárukou politického přežití v moderních podmínkách je ochrana před vměšováním nepřátelských cizinců, a ta spočívá v oddělené politické organizaci - státě. Tento předpoklad se opírá o příliš zjednodušené hodnocení schopnosti států přizpůsobit své vnitřní uspořádání, aby byly uspokojeny národní aspirace.

Ačkoliv má tento svět neblahé zkušenosti s nacionalismem mnoha tváří, zdá se, že opět k této ideologii směřuje při nejmenším ve svých návrzích na řešení otázek imigrace a prolínání kultur, či lépe řečeno jejich koexistence na jednom území. Ti, kteří si již dávno myslí, že společnost v žádném případě nemá být multikulturní, si mnou ruce, protože se těší, až tento systém dopadne tvrdě na zem. Národnostní, rasová a náboženská nesnášenlivost, netolerance a v neposlední řadě obyčejná lidská nenávist jsou stále častějším pojítkem mezi občany, kteří chtějí řešit problémy extremním a radikálním způsobem. A to je smutné, ale především vážné a nebezpečné.

V každém případě tato situace velice nahrává politikům a ti se staronovému trendu hbitě přizpůsobují. Proto jako houby po dešti vznikají všude v Evropě včetně naší země populistické strany, případně se stále hlasitěji ozývají populističtí členové různých politických uskupení, kteří chtějí těžit z proticizinecké a protiimigrační nálady namířené poslední dobou především proti muslimům. K šíření nenávisti vůči přistěhovalcům se mohutně zneužívají různá média, například internet a blogy, které dnes může psát každý s téměř libovolným obsahem. I zde na iDNES.cz bychom našli některé politické populisty, kteří zasévají zlo a nenávist v podobě boje proti multikulturní společnosti. Vypadá to, že cíleně zasetá nesnášenlivost opravdu velmi dobře klíčí a poté roste prakticky všude. A stejně jako plevel je těžké ji vykořenit a dočista se jí zbavit. Záleží jenom na nás, jestli budeme nečinně přihlížet, nebo s tím něco uděláme.

Prozatím se tvrdé postupy vůči muslimům (ve Francii kromě různých omezení pro muslimy také vystěhovávání Rómů do Rumunska a Bulharska) a protiislámské výroky stávají politickou zbraní a důvodem k proniknutí dříve okrajových ideových a politických uskupení do parlamentů nebo získání určité nezanedbatelné části voličů mnoha evropských zemí – Nizozemska, Rakouska, Švédska i Švýcarska. Mnozí lidé mají najednou pocit, že mohou a mají určovat či vymezovat práva některých skupin obyvatelstva podle vlastního výběru a na základě pravidel, které si sami určí. Jako by se svět nebyl schopný poučit z minulých chyb, dobrovolně vstupuje do jámy lvové. Nenávist a nesnášenlivost jsou šelmy pomalé a plíživé, leč při útoku na kořist o to zákeřnější.

S ohledem na počátek, motivy vzniku a průběh 2. světové války je z mého pohledu více než paradoxní, že aktuální hlas o totálním selhání multikulturalismu a integrace cizinců přichází z Německa z úst tamní kancléřsky Angely Merkelové. Ačkoliv její projev k mladým konzervativcům považují mnozí politologové pouze za hraní na populární strunu, reakci na kritiku a snahu o udržení politické moci CDU, nebezpečnost jejích slov je značná právě proto, že se nyní nejen v Německu střetává obdobný tvrdý a nesmlouvavý přístup k cizincům s pochopením a souhlasem stále většího počtu občanů v rámci celé Evropské unie.

Je důležité si uvědomit, že nenávist a nesnášenlivost nemohou v naší společnosti vyvolat nic jiného, než další zlo. Je to možná účinná a často používaná politická páka směřující k „vyšším zájmům“ v podobě moci a peněz, nicméně i tak je nutné pochopit, že se svět přirozeně již dávno stal místem střetávání různých kultur, národů a národností a není důvod na tom nic změnit ani tento stav odmítat jako nepřijatelný. Změna přirozeného vývoje by byla násilná a uskutečnění takového plánu by bylo možné jenom jednostranně a násilně, což by bezesporu vyvolalo opět pouze další kumulované násilí. Je naprosto normální, že žijeme všichni pospolu. Je rovněž pochopitelné, že si musíme na sebe zvyknout, neboť prostředí, hodnoty, kultura i tradice, z nichž lidé pochází, jsou různá a často naprosto odlišná. K tomu všemu je zapotřebí především tolerance, pochopení a především láska k lidem i životu.

Život každého člověka má stejnou váhu a hodnotu, nikdo není důležitější a nikdo nemá právo na větší prostor než kdokoliv jiný. Není možné ani správné komukoliv určovat, kde smí žít a je nepřijatelné někomu určovat, jak má žít. Pokud je chování jedinců nebo určitých skupin v rozporu se zákony, je samozřejmě žádoucí jejich řádné a spravedlivé potrestání. Není však správné zavírat před některými národy, menšinami nebo označenými nežádoucími cizinci brány měst a státní hranice. V takovém případě by se naše společnost dopouštěla cílené segregace, násilí na vybraných skupinách obyvatelstva, tedy zcela jednoznačně by bylo pácháno bezpráví a ve velké míře porušována základní lidská práva. To rozhodně není a nemůže být správná cesta, po níž by mělo lidstvo kráčet.

 

 

http://zpravy.idnes.cz/budovani-multikulturni-spolecnosti-selhalo-uznala-kanclerka-merkelova-1ox-/zahranicni.asp?c=A101017_210737_zahranicni_mad

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 18.10.2010 13:33 | karma článku: 8,04 | přečteno: 1576x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8114x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2306x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...