Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je těžké litovat Davida Ratha

Jsou situace, ve kterých je velice obtížné uchovat si zdravý nadhled, nezaujatost a ubránit se tomu, abychom druhému člověku nepřáli něco špatného. Říká se tomu škodolibost často kombinovaná s pocitem zadostiučinění, a občas s tím mívá problémy myslím skoro každý z nás. Podobně jako v případu Davida Ratha to občas vypadá tak, že člověk ani nemůže najít racionální důvody proto, aby jednoduše nekonstatoval „dobře mu tak“...

foto: Josef Vostárek, MF DNESzdroj: iDNES.cz

Pokud není škodolibost něčím běžným v našem životě, bývají důvody k takovým pocitům různé. Mnohdy nás nemile překvapí, když si uvědomíme, že někomu něco špatného vlastně opravdu přejeme a připadá nám to dokonce jako správné, snadno obhajitelné a pochopitelné. Takový pocit nás však může také přinutit k hlubší sebereflexi a zamyšlení nad tím, proč to tak vlastně cítíme, když je každému z nás jasné, že přát někomu něco špatného nebo se z toho dokonce radovat pochopitelně není správné.

Nicméně u již zmíněného Davida Ratha jsou na první pohled všechny argumenty jednoznačně pro konstatování „dobře mu tak“. Můžeme suše konstatovat (a mnoho lidí s námi bude souhlasit), že si David Rath může za všechno to nepříjemné, co se mu nyní děje, úplně sám a děje se mu skutečně to, co si po právu zaslouží. Dlouho si užíval na výsluní plnými doušky a nyní dostává konečně po zásluze za uši. Tak dlouho chodil s krabicí pro peníze, až ho s úplatkem zatkla policie.

Skoro každý člověk si nyní přeje, aby byl Rath odsouzený a šel do vězení, jen málokdo vám řekne,  že si počká, jak bude celá věc vyšetřena a zdali bude vina nezvratně prokázána. Poslanec Rath většinu lidí provokoval svým jednáním, chováním, stylem oblékání, zprávami o jeho majetku nebo tím, co bylo zveřejněno z jeho soukromého života. Všimněte si také faktu, že celá jeho domovská politická strana ČSSD jej hodila bez mrknutí oka přes palubu. Vypadá to, že ani strana, v níž udělal svoji politickou kariéru, ani jeho nejbližší političtí spolupracovníci a kolegové s ním nikterak nesoucítí a vůbec nebrání jednoho ze svých nejvyšších a rozhodně nejznámějších členů. Pokud tedy nepočítáme tiskovou mluvčí Středočeského kraje, jejíž loajálnost vůči Rathovi je předmětem spekulací. U Davida Ratha žádná presumpce neviny neexistuje, tedy u veřejnosti rozhodně ne.

Přes všechny tyto skutečnosti, zveřejněné informace z vyšetřování celé kauzy a zdání, že David Rath je skutečně vinen, v něm já osobně spatřuji spíše politováníhodného člověka, který si vybral špatnou cestu pro svůj život. Člověka, který jako každý z nás udělal mnoho chyb, ale ve svém postavení si dost možná připadal jako nepostihnutelný. Člověka, který nešel nikdy příliš daleko pro urážku politického soka, aniž by disponoval pro svá tvrzení skutečnými důkazy. Člověka samolibého, přesvědčeného o své vlastní dokonalosti, nezměrné inteligenci a neodolatelnosti. Zároveň však dobře vím, že hodně podobně se cítí občas každý z nás, když se nám třeba něco velkého podaří v zaměstnání nebo v podnikání. A doslova každý z nás udělal někdy něco špatného, možná hodně špatného, někomu ublížil, někomu řekl křivé nebo sprosté slovo ze zloby či z rozhořčení, někoho uhodil nebo pomluvil. Mnozí z nás přijali nebo nabídli úplatek, mnoho z nás v životě něco ukradlo, oklamalo státní úřad záměrnou chybou v daňovém přiznání nebo přijalo bez dokladu odměnu za provedenou práci. A každý z nás to bral tak, že se nic zase tak moc špatného neděje, vždyť ti nahoře kradou ve velkém. Zároveň jsme určitě všichni doufali, že nám to projde a my si trochu přilepšíme.

„Odmítl bych já osobně sedm milionů korun, kdyby mi je někdo nabídl, navíc za předpokladu, že by byla veliká naděje či téměř jistota, že se na to nikdy nepřijde?“ To je podle mého přesvědčení zásadní otázka, kterou by si měl položit každý, kdo vůči Rathovi cítí škodolibost či pocit zadostiučinění. Pokud na tuto otázku nemůžeme odpovědět jednoznačně „ano, já bych úplatek vždy a za každých okolností odmítl“, je namístě jistá shovívavost nebo prozíravý nadhled směrem k tomu, co se nyní děje Davidu Rathovi. Pocit lítosti nad osudem druhého člověka samozřejmě není možné záměrně přivodit, ale samotné připuštění toho, že bychom se při souhře určitých okolností mohli docela klidně ocitnout v podobné situaci, nám s největší pravděpodobností změní pohled na celou kauzu Davida Ratha. Možná si z něj přestaneme dělat legraci a přestaneme mít ten zvláštně příjemný pocit z pohledu na televizní záběry, na nichž Rath usedá do policejního vozu a míří po jednání před imunitním výborem zpět do vězeňské vazby.

Zkusme si na místě Davida Ratha prostě představit alespoň na chvilku sami sebe, bez ohledu na to, jestli si myslíme, že by se nám to mohlo či nemohlo stát. David Rath si byl přeci také ještě před 14 dny jistý tím, že nebude nikdy obviněný sedět ve vazbě a čekat na téměř jisté vydání Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání. A představme si, jak by to vypadalo a jak by nám bylo, kdybychom byli náhle obviněni ze závažného trestného činu a navíc by o tom psali všechny noviny každý den, takže by to věděli úplně všichni. Myslím si, že každý z nás, kdo si něco takového dokáže na chvilku představit, se navždy zbaví pocitu zadostiučinění či škodolibosti z toho, že se někomu druhému, byť je jím David Rath, děje něco špatného či nepříjemného. Kdo z nás je bez viny, ať první hodí kamenem!

Autor: Jaroslav Kysilko | čtvrtek 24.5.2012 9:19 | karma článku: 19,54 | přečteno: 1836x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8104x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2305x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...