Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co kdyby vás zavřeli za něco, co jste neudělali?

Justiční omyl. V děravém a nefunkčním právním systému rádoby vyspělých demokratických zemí jich budou tisíce, možná mnohem více. Ale představte si, že by se něco takového stalo přímo vám nebo někomu z vašich blízkých – partnerovi, sourozenci, dětem…

Aktuálně soudy řeší případ obyčejného člověka, který byl odsouzený a na rok uvězněný za znásilnění, kterého se nedopustil. Případ se vyšetřoval v roce 1992, ovšem už tehdy byl součástí spisu dokument, který naprosto jednoznačně vylučoval možnost, že by dotyčný mohl být pachatelem tohoto trestného činu. Přesto jej policie vložila do spisu bez povšimnutí, obhájce tento důkaz během líčení nepoužil k obhajobě svého státem svěřeného klienta, dva soudy rozhodly o vině a poslaly nevinného do vězení.

Neprávem obviněnému mladému muži bylo v době vyšetřování případu znásilněné 17leté dívky devatenáct let. Byl tedy o dva roky starší než dívka, která však do spisu uvedla, že násilník byl stár v rozpětí mezi 40 a 50 lety. Obviněný byl ze strany vyšetřujících policistů vystaven psychickému nátlaku a fyzickému násilí a byl donucen k přiznání. Rozporů mezi tím, co vypověděla znásilněná dívka a tím, co bylo zapsáno ve falešném přiznání podepsaném obviněným mužem, si nikdo nevšiml. Rekonstrukce případu byla rovněž provedena způsobem, který naprosto neodpovídá správnému postupu pro jeho vykonání. Ačkoliv u této rekonstrukce nebyl přítomen obhájce obviněného, byl tímto právníkem později podepsán včetně toho, že bylo do protokolu nepravdivě zapsáno, že byl rekonstrukce osobně přítomen.

Letos čtyřicetiletý, nespravedlivě obviněný a vězněný muž, se nyní domáhá u soudu odškodného a po ministerstvu spravedlnosti žádá zhruba 35 milionů korun. Bydlí po celou dobu na stejném místě, v malé vesnici, kde je jeho pověst již navždy narušena a mnozí jej považují za kriminálníka a násilníka. Muž, který žije sám, se stará o koně a působí dojmem velice tichého, skromného, ovšem společností opravdu zraněného člověka. Jeho chování a jednání jednoznačně nekoresponduje s tvrdým prohlášením právní zástupkyně ministerstva spravedlnosti v soudním líčení o náhradu škody, která uvedla, že poškozený „vycházel při výpočtu náhrady škody z volné úvahy ve stylu Chceme co nejvíce peněz a jím předložená suma tak nemá žádný reálný základ“.

Z reportáže, kterou loni odvysílala Česká televize (ke zhlédnutí zde, od času 11:27) je patrné, že tato událost nesmazatelně ovlivnila život nejen odsouzenému, ale také jeho sestře, která v pořadu vystupuje. Neprávem obviněný a uvězněný člověk má téměř zničený život a je odsouzený k životu v izolaci. Z mého pohledu není nic, co by mohlo omluvit jednání státu v celém případu. Stát zastupovali lidé, kteří hrubě chybovali a naprosto nevratným způsobem negativně ovlivnili život nevinného člověka. Ať už to udělali schválně, nebo se jednalo o fatální omyl z nedbalosti či neschopnosti, stala se velká křivda a finanční náhrada škody by měla být tím nejmenším, co by měl stát tomuto muži poskytnout. Podle mého přesvědčení mu zcela po právu náleží. Asi málokdo pochybuje o tom, že zničený život v podobě nepravdivého obvinění, odsouzení a uvěznění za znásilnění má mnohem větší cenu než požadovaných 35 milionů korun.

Já vím, každý člověk dělá chyby, to je lidské. V tomto případu se však vyskytlo tolik chybujících lidí a těch, kteří nepracovali standardně, dle pravidel a zákonů, že je to až zarážející. Nejprve kriminalisté donutí násilím nevinného člověka k přiznání. Toto přiznání podpoří vyšetřovatelé nesprávně a účelově provedenou falešnou rekonstrukcí. Znásilněná dívka, patrně rovněž pod tlakem policie, ukáže prstem na někoho, kdo čin nespáchal. Obhájce (v současné době působí jako soudce Okresního soudu v Pardubicích) nekoná svoji práci podle svého nejlepšího vědomí a svědomí (nebo ano, ale určitě svoji práci nedělá tak, jak má) - není přítomen rekonstrukci, a přesto ji podepíše, přehlédne ve spisu důkaz, který jednoznačně dokazuje nevinu obhajovaného. Státní zástupkyně, která podala návrh na obžalobu nevinného člověka a předmětný spis měla pochopitelně v rukách, spatřuje vinu na straně soudu, jelikož ten shledal obviněného vinným a odsoudil jej k trestu odnětí svobody za skutek, který nespáchal. Soudce, který svým rozsudkem poslal nevinného člověka do vězení, se k celému případu odmítl vyjádřit, prý by tím porušil zákon. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila se patrně dopustil soudce trestného činu, ovšem není jej možné kárně postihnout, protože případ je za tu dobu již pochopitelně promlčen – promlčecí lhůta pro kárné přestupky soudců jsou 3 roky.

A kruh se uzavírá. Příliš mnoho nezodpovězených otázek. Příliš mnoho otazníků a jednoznačně ze všeho nejvíc vykřičníků. Jeden neprávem uvězněný člověk se snaží domoci práva v podobě finančního odškodnění za újmu v podobě nespravedlivého odsouzení za hanebný trestný čin! Mnoho lidí udělalo chybu, ale nikdo nenese žádnou zodpovědnost! Nikdo nebude potrestán (kromě neprávem odsouzeného)! Nikdo nemá výčitky svědomí (nebo alespoň ne tak silné, že by dotyčného dovedly ke dveřím poškozeného muže se slovy vysvětlení a především omluvy)!

Už zítra můžeme na lavici obžalovaných stanout proti tomuto systému my! Můžeme mít i čisté ruce, ale pokud budeme mít málo síly na tvrdý několikahodinový výslech nebo budou důkazy svědčící jednoznačně o naší nevině záměrně zničeny nebo přehlédnuty, můžeme se klidně ocitnout až ve vězení. Za něco, co jsme neudělali. A jiní představitelé tohoto systému se nám pak budou u soudu, kde se po dlouhých letech (pokud budeme mít štěstí a pravda vyjde jednou najevo) budeme domáhat svých práv v podobě alespoň finančního odškodnění naší vážné životní újmy, budou vysmívat a klidně nás budou napadat, že jsme zlatokopové, kteří z toho všeho chtějí vytřískat až příliš mnoho peněz…

 

http://zpravy.idnes.cz/odsedel-si-rok-za-znasilneni-ktere-nespachal-soud-mu-priznal-366-tisic-1ia-/krimi.aspx?c=A120221_093601_krimi_cen

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/211452801240031/titulky/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 22.2.2012 8:08 | karma článku: 41,68 | přečteno: 4473x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

4.5.2022 v 9:39 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1366x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

V přímém přenosu právě na kanále jedna ve formátu HD vysílají...moje střeva. Téměř rychlostí světla proniká endoskop naprosto neomylně mými útrobami a zarazí se až po 90 centimetrech, když jen jedním očkem nakoukne...

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38 | Přečteno: 8107x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kysilko

První vytýkací dopis pro premiéra Babiše od občana České republiky

S ohledem na neutěšený vývoj situace v České republice v mnoha oblastech veřejného zájmu jsem nucen vám tímto jako řadový občan adresovat první otevřený vytýkací dopis.

3.4.2021 v 13:13 | Karma: 47,37 | Přečteno: 13483x | Diskuse| Občanské aktivity

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

OLAF se ztratil. Každé malé dítě ví, že OLAF je malý sněhulák z animované pohádky FROZEN. Sněhulák, kterého kouzlem stvořila princezna Elsa a který se tu a tam rozpadne na hlavičku, mrkvový nos, ručičky z klacíků a kulaté tělíčko.

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43 | Přečteno: 2305x | Diskuse| Politika

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

V pátek se uskutečnila na Pražském hradě oslava padesátých narozenin Martina Nejedlého, poradce současného prezidenta ČR Miloše Zemana. Zúčastnilo se jí 500 pozvaných hostů z řad přátel a kamarádů oslavence...

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04 | Přečteno: 680x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...