Proč mít rezervu?

Před několika měsící jsem četl článek  o tom, že pokud by češi přišli o práci, tak vydrží bez příjmu x měsíců a týká se to každého xtého čecha. Článek jsem sdílel a bral jej jako samozřejmost.Až se v mém okolí odehrál jeden příběh.

Před pár dny jsem byl ale překvapen, když jsem se potkal se známým, který měl poměrně dobře rozjetý business s pasivním příjmem. Bylo to spíše náhodné setkání. Seděl jsem v kávárně a on šel kolem, i když jsme byli v poslední době poměrně v kontaktu, tak jsem nevěděl, co vše se odehrává v pozadí. Je to jeden z ambiciózních mladých lidí, který má opravdový tah na bránu. Je schopen pracovat od rána do večera a zvládá kombinovat více věcí zaráz, což mě vždycky dělalo problém. Dokáži se dlouhodobě maximálně soustředit na dva obory a to jen díky tomu, že jsou propojeny a oba mě baví, pokud bych tam zakomponoval třetí, tak už vím, že bych to flákal a měl bych v tom zmatek. I tak je dokáži dělat v Paretově poměru 80 na 20 procent, jinak to u mě ani nefunguje, zkoušel jsem 100 na 100, což logicky nejde, nebo je to cesta k sebevraždě, při poměru 50 na 50 Vám přijde, že ani jedno neděláte naplno. Takhle jedno dělám na 100 procent a když si chci myšlenkově odpočinout, tak se 20ti procenty věnuji druhému a to první mi dá následně 80 procent. Vyhovuje mi to a díky tomu mám více pestrobarevnou práci, ale to jsem hodně odběhnul.

Abych se vrátil z osobního rozvoje k financím. Tak můj známý byl nečekaně hospitalizován na tři týdny. Mladý kluk, co zažívá hodně stresu, ale nepřipouští si jej, tak se to bohužel projevilo na zdraví. Mohl být poměrně v klidu, protože i když jako OSVČ nedostane žádnou nemocenskou, tak mu něco kryje dobré pojištění. Jenže ty peníze také nedostanete ihned. To co jej mohlo udržovat v klidu byl blíže nekonkretizovaný legální pasivní příjem. Bohužel, co se nestalo. Jeho společník ho během pobytu v nemocnici podrazil a vybílil mu účty a pasivní příjem si převedl na sebe. Tomu říkám životní podpásovka.

Jelikož byl finančně gramotný, tak si udělal nemalou finanční rezervu na budoucnost v podílových fondech. Nečekal, že ji bude vybírat, tak brzo, ale o to byl radši, že ji má. U takového mladého podnikatele bych osobně nečekal, že něco takového bude mít, jelikož vím, jak bylo někdy těžké i starším kouskům ukázat, proč je důležitém mít peníze bokem, o kterých nevíte, kdyby se náhodou něco stalo. Ano, většinou mi argumentovali, že zhodnocení do 10 procent je pro ně nezajímavé a, že ze svých peněz v rámci podnikání jsou kolikrát schopni otočit až 100 procentní marži. Ano, ale musí mít z čeho otáčet. Pokud se stane jakákoliv událost, tak když máte nekdě peníze, tak máte na nějakou dobu klid. Obzvláště u podnikatelů, i když jim to většinou nehraje do noty. U zaměstnanců to považuji jako samozřejmost také, jelikož nemají možnost si běhěm dalšího měsíce razantně či násobně navýšit příjem. Ví kolik dostanou na rok dopředu, proto by s tím ve svojí bilanci měli počítat. Protože při ztrátě zaměstnání jsou pro banku bohužel naprosto bezcenní a nikdo jim nepůjčí ani na chleba, protože nedoloží příjem. Neříkám, aby jste teď šli a masově si zakládali spoření. Ale myslete na zadní vrátka, protože nejlepší učitel je život a nikdy nevíte jakou Vám přidělí lekci. Ale můžete být na ni s lehkým předstihem připraveni.

Přeji Vám při nejlepším žádné životní situace, které by Vám znepříjemnili život a naopak příjemný začátek týdne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kuzněcov | pondělí 5.10.2015 8:08 | karma článku: 8,35 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Michal Kuzněcov

Konference Glorious 2016

20.4.2016 v 8:08 | Karma: 8,46

Michal Kuzněcov

Předurčující číslo

12.3.2016 v 20:58 | Karma: 8,96

Michal Kuzněcov

Děláme to, co nás přitahuje

16.12.2015 v 8:08 | Karma: 8,11

Michal Kuzněcov

Mediální klam

5.12.2015 v 12:54 | Karma: 10,13

Michal Kuzněcov

Řecký poker face

22.9.2015 v 8:08 | Karma: 14,42