Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Špenát nikoliv dušený

Vždycky mě udivoval Pepek námořník. Tento střídmý chlapík si poradil v jakékoliv situaci. Sílu mu dodával špenát, který dokázal konzumovat vždy, všude a v jakékoliv formě. Zadupán do země, svázán řetězy, případně vystřelen do vesmíru si fajfkou dokázal otevřít konzervu špenátu, případně jen tak, ze záhonku, za pomocí fajfky nasál čerstvý špenát aby úspěšně zachránil Olive Oyle ze spárů padoucha Bluta.

Špenát chutná i mně a pořád, ale jaký špenát vám dnes nabídnou restaurace? Dušený s vajíčkem, moravským vrabcem nebo uzeným masem - ale pořád se jedná o špenát dušený. Sem tam jídelní listy zpestří nabídka rizolek se špenátem, ale i tady je použitý špenátový protlak.

Ani obchodníci s nabídkou špenátu mixovaného a hluboce mraženého, špenátových válečků, případně špenátového protlaku mi nepomohli. Vždyť je jasné, že špenát musí nejdříve vyrůst, aby se z něho stal protlak. Až nedávno. Cestou mezi regály jistého obchodního řetězce mně zaujalo balení zeleného listí s nápisem - ŠPENÁT. Docela mně uchvátila představa, že se přiblížím svému idolu - Pepkovi a ochutnám čerstvý špenát.

Fascinován čerstvým špenátem jsem téměř zapomněl, co všechno mám nakoupit. Cestou autem jsem neodolal pokušení a bez rozpaků jsem balení otevřel a ochutnal. Supr. Hodně dobrý. Mňam. Ale co s ním? Nemohu naservírovat na talíři listí se slovy, pojďme se napást. Chtělo by to nápad. A na co máme kuchařky v knihovničce?

Ale ani autoři kuchařek jaksi nepočítali s konzumací špenátu v jiné formě než dušené. Až internet trochu napověděl, i když jasnou odpověď taky nedal. Ale podle toho co napověděl, jsem se dal do vaření a vznikly z toho celkem 3 receptíky:

Salát ze špenátu, rajčat a paprik se zálivkou vinigratte.

Celkem nejrychlejší forma. Rajčata a papriky nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Přidejte listy čerstvého špenátu (můžete je natrhat na menší rozměr) a před podáváním zalijte zálivkou. Zálivku si připravíte tak, že důkladně smícháte 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 1/4 lžičky cukru, osolíte, opepříte. Salát se zálivkou zvolna promícháte a můžete podávat.

Těstovinový salát se špenátem.

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou půlku cibule a 1 stroužek najemno nakrájeného česneku. Přidejte na kostičky nakrájené Tofu a mořské řasy. Dají se použít i Nori, ale ty je potřeba nůžkami nastříhat na jemnou slámu. Jakmile je Tofu ze všech stran osmažené, přidejte nakrájený čerstvý špenát a sundejte z plamene. Špenát nechte pouze zavadnout. Přidejte předem uvařené těstoviny. Osolte, případně dochuťte rybí omáčkou.

Rybí závitky se špenátem

Na přípravu jsem použil rybí filé z Pangasia, ale myslím si, že použít lze i jiný druh rybích filé. Filé pokapejte šťávou z citronu, osolte a nechte na cirka 5 až 10 minut marinovat. Mezitím listy čerstvého špenátu spařte vařící vodou - doporučuji listy dát do cedníku a pouze vařící vodou přelít. Spařené listy rozložte na jednotlivé filé a smotejte. Aby se závitky nerozdělávaly, použijte párátka. Takto připravené závitky osmažte na másle ze všech stran a pak poduste. Před dušením do másla přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata. Podávejte s vařenými brambory.

Autor: Jindřich Kufa | čtvrtek 26.11.2009 8:45 | karma článku: 7,01 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jindřich Kufa

To je to malování ...

Znáte ten druh obchodu, kde se můžete zdarma upravit? Že ne? Taky jsem je neznal, i když se nějaké řeči donesly i ke mně. A když nad tím teď tak víc přemýšlím, některá jednání lidí stojících v sektoru drogerie mi nyní dávají smysl, ale k pravému poznání jsem dospěl až nyní.

11.6.2014 v 21:21 | Karma: 4,91 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Jak to tenkrát začalo?

Po tomto telefonátu jsem měl rozporuplné pocity. Jsem ješitný chlap, kterého potěší, když mu zavolá mladá, pěkná ženská, ale Božka po mě chtěla informace, dalo by se nazvat, z cyklu „Hledání ztraceného času “. Ještě štěstí že mi neřekla „dědo“. Při tom pomyšlení mi vždy na mysli vytane scéna z “Jak dostat tatínka do polepšovny “ kdy nezapomenutelný Vašek odpovídá na námitku dědy:

17.9.2013 v 9:30 | Karma: 7,90 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostrava

Jindřich Kufa

fojt Fittipaldi

I kdyż jedno slovenské přísloví říká, že: „pekných žen je málo i vtedy, kedy ich je privela“, v podstatě platí, že čeho je mnoho, toho je příliš.

16.8.2013 v 17:55 | Karma: 6,45 | Přečteno: 239x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Tropická vedra

Teplo na padnuti, kdy i ptáci se za letu potí tak, že to chvílemi vypadá, že déšť je na spadnutí. Zatímco se rtuť v teploměru dere do závratných výšek, košile se mi potem lepí na tělo i bez sebemenšího pohybu a pracovní nasazení se blíží k bodu mrazu.

31.7.2013 v 11:53 | Karma: 5,89 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Plesová sezóna

Stejně tak, jako každý rok po vánocích, vtrhla mezi nás bez varování plesová sezóna. Stejně, jako každý rok, mě zaskočila totálně nepřipraveného. Jako absolvent školy tance a společenské výchovy bych měl zúročit nabité zkušenosti a ladně provézt partnerku tanečním sálem. Jsem však dřevo, které zvládne tak maximálně polku a valčík (myslím si to jenom já), během kterých stihne pošlapat nohy v okruhu několika metrů. Jak vypadají střevíce v samém epicentru, raději nemyslet.

17.1.2010 v 18:25 | Karma: 8,92 | Přečteno: 828x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1000x
Koukám na svět a jak ho vidím, tak to chci předat dál. Potěší mě, když v diskusi napíšete svůj názor.