Špenát nikoliv dušený

Vždycky mě udivoval Pepek námořník. Tento střídmý chlapík si poradil v jakékoliv situaci. Sílu mu dodával špenát, který dokázal konzumovat vždy, všude a v jakékoliv formě. Zadupán do země, svázán řetězy, případně vystřelen do vesmíru si fajfkou dokázal otevřít konzervu špenátu, případně jen tak, ze záhonku, za pomocí fajfky nasál čerstvý špenát aby úspěšně zachránil Olive Oyle ze spárů padoucha Bluta.

Špenát chutná i mně a pořád, ale jaký špenát vám dnes nabídnou restaurace? Dušený s vajíčkem, moravským vrabcem nebo uzeným masem - ale pořád se jedná o špenát dušený. Sem tam jídelní listy zpestří nabídka rizolek se špenátem, ale i tady je použitý špenátový protlak.

Ani obchodníci s nabídkou špenátu mixovaného a hluboce mraženého, špenátových válečků, případně špenátového protlaku mi nepomohli. Vždyť je jasné, že špenát musí nejdříve vyrůst, aby se z něho stal protlak. Až nedávno. Cestou mezi regály jistého obchodního řetězce mně zaujalo balení zeleného listí s nápisem - ŠPENÁT. Docela mně uchvátila představa, že se přiblížím svému idolu - Pepkovi a ochutnám čerstvý špenát.

Fascinován čerstvým špenátem jsem téměř zapomněl, co všechno mám nakoupit. Cestou autem jsem neodolal pokušení a bez rozpaků jsem balení otevřel a ochutnal. Supr. Hodně dobrý. Mňam. Ale co s ním? Nemohu naservírovat na talíři listí se slovy, pojďme se napást. Chtělo by to nápad. A na co máme kuchařky v knihovničce?

Ale ani autoři kuchařek jaksi nepočítali s konzumací špenátu v jiné formě než dušené. Až internet trochu napověděl, i když jasnou odpověď taky nedal. Ale podle toho co napověděl, jsem se dal do vaření a vznikly z toho celkem 3 receptíky:

Salát ze špenátu, rajčat a paprik se zálivkou vinigratte.

Celkem nejrychlejší forma. Rajčata a papriky nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Přidejte listy čerstvého špenátu (můžete je natrhat na menší rozměr) a před podáváním zalijte zálivkou. Zálivku si připravíte tak, že důkladně smícháte 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 1/4 lžičky cukru, osolíte, opepříte. Salát se zálivkou zvolna promícháte a můžete podávat.

Těstovinový salát se špenátem.

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou půlku cibule a 1 stroužek najemno nakrájeného česneku. Přidejte na kostičky nakrájené Tofu a mořské řasy. Dají se použít i Nori, ale ty je potřeba nůžkami nastříhat na jemnou slámu. Jakmile je Tofu ze všech stran osmažené, přidejte nakrájený čerstvý špenát a sundejte z plamene. Špenát nechte pouze zavadnout. Přidejte předem uvařené těstoviny. Osolte, případně dochuťte rybí omáčkou.

Rybí závitky se špenátem

Na přípravu jsem použil rybí filé z Pangasia, ale myslím si, že použít lze i jiný druh rybích filé. Filé pokapejte šťávou z citronu, osolte a nechte na cirka 5 až 10 minut marinovat. Mezitím listy čerstvého špenátu spařte vařící vodou - doporučuji listy dát do cedníku a pouze vařící vodou přelít. Spařené listy rozložte na jednotlivé filé a smotejte. Aby se závitky nerozdělávaly, použijte párátka. Takto připravené závitky osmažte na másle ze všech stran a pak poduste. Před dušením do másla přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata. Podávejte s vařenými brambory.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jindřich Kufa | čtvrtek 26.11.2009 8:45 | karma článku: 7,01 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jindřich Kufa

To je to malování ...

11.6.2014 v 21:21 | Karma: 4,91

Jindřich Kufa

Jak to tenkrát začalo?

17.9.2013 v 9:30 | Karma: 7,90

Jindřich Kufa

fojt Fittipaldi

16.8.2013 v 17:55 | Karma: 6,45

Jindřich Kufa

Tropická vedra

31.7.2013 v 11:53 | Karma: 5,89

Jindřich Kufa

Plesová sezóna

17.1.2010 v 18:25 | Karma: 8,92