- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Špenát chutná i mně a pořád, ale jaký špenát vám dnes nabídnou restaurace? Dušený s vajíčkem, moravským vrabcem nebo uzeným masem - ale pořád se jedná o špenát dušený. Sem tam jídelní listy zpestří nabídka rizolek se špenátem, ale i tady je použitý špenátový protlak.
Ani obchodníci s nabídkou špenátu mixovaného a hluboce mraženého, špenátových válečků, případně špenátového protlaku mi nepomohli. Vždyť je jasné, že špenát musí nejdříve vyrůst, aby se z něho stal protlak. Až nedávno. Cestou mezi regály jistého obchodního řetězce mně zaujalo balení zeleného listí s nápisem - ŠPENÁT. Docela mně uchvátila představa, že se přiblížím svému idolu - Pepkovi a ochutnám čerstvý špenát.
Fascinován čerstvým špenátem jsem téměř zapomněl, co všechno mám nakoupit. Cestou autem jsem neodolal pokušení a bez rozpaků jsem balení otevřel a ochutnal. Supr. Hodně dobrý. Mňam. Ale co s ním? Nemohu naservírovat na talíři listí se slovy, pojďme se napást. Chtělo by to nápad. A na co máme kuchařky v knihovničce?
Ale ani autoři kuchařek jaksi nepočítali s konzumací špenátu v jiné formě než dušené. Až internet trochu napověděl, i když jasnou odpověď taky nedal. Ale podle toho co napověděl, jsem se dal do vaření a vznikly z toho celkem 3 receptíky:
Salát ze špenátu, rajčat a paprik se zálivkou vinigratte.
Celkem nejrychlejší forma. Rajčata a papriky nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Přidejte listy čerstvého špenátu (můžete je natrhat na menší rozměr) a před podáváním zalijte zálivkou. Zálivku si připravíte tak, že důkladně smícháte 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 1/4 lžičky cukru, osolíte, opepříte. Salát se zálivkou zvolna promícháte a můžete podávat.
Těstovinový salát se špenátem.
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou půlku cibule a 1 stroužek najemno nakrájeného česneku. Přidejte na kostičky nakrájené Tofu a mořské řasy. Dají se použít i Nori, ale ty je potřeba nůžkami nastříhat na jemnou slámu. Jakmile je Tofu ze všech stran osmažené, přidejte nakrájený čerstvý špenát a sundejte z plamene. Špenát nechte pouze zavadnout. Přidejte předem uvařené těstoviny. Osolte, případně dochuťte rybí omáčkou.
Rybí závitky se špenátem
Na přípravu jsem použil rybí filé z Pangasia, ale myslím si, že použít lze i jiný druh rybích filé. Filé pokapejte šťávou z citronu, osolte a nechte na cirka 5 až 10 minut marinovat. Mezitím listy čerstvého špenátu spařte vařící vodou - doporučuji listy dát do cedníku a pouze vařící vodou přelít. Spařené listy rozložte na jednotlivé filé a smotejte. Aby se závitky nerozdělávaly, použijte párátka. Takto připravené závitky osmažte na másle ze všech stran a pak poduste. Před dušením do másla přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata. Podávejte s vařenými brambory.
Další články autora |
Hvězdlice - Staré Hvězdlice, okres Vyškov
4 500 000 Kč