Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se slavily Vánoce na vesnici

     Jak to o Vánocích chodí, rodina se sejde u jednoho stolu. Sedí se, pojídá se cukroví, popíjí se štamprle, ale hlavně se vypráví. A že je co vyprávět. Jaký byl rok letošní a jaký asi bude ten příští a taky jak to bývalo kdysi. Slovo "kdysi" pak zahrnuje časově nedefinovatelné období mládí našich předků. 

     To kdysi, v době, kdy ještě převládaly chalupy ze dřeva s udusanou hlínou místo podlahy, ale už se začínaly stavět zděné, to už sice byla eletrifikace, ale vodovod byl vzácností i v těch nových zděných domech, první měl vodovod zavedený Lojza z "pod břeha". Postavil si zděný dům. Místo záchodu používal sice ještě kadibudku, aby mu v domě nesmrdělo, ale do kuchyně si zavedl vodovod. Když jsme k němu přišli na návštěvu, teta nás zavolala do kuchyně, zeptala se jestli chceme napít vody, podala nám každému hrnek a zavedla nás ke kohoutku, který trčel ze zdi.

     "Tady si to pěkně podrž." řekla a z kohoutku nám natočila každému půl hrnku vody. "Dobrá, co?" dodala.

     To kdysi se o Vánocích střílelo z karbidu. Nestřílelo se na Silvestra, tak jako teď, ale už na Štědrý den a hezky od rána. Celý rok se sbíraly různé plechovky od barev s velkými víky. Čím větší, tím lepší. A taky se celý rok sháněl karbid, co používali v nedalekých železárnách ke svařování, nebo v dolech ke svícení v karbidových lampách. To se pečlivě zabalilo, aby karbid nezvětral a na ten Štědrý den, se vzaly ty plechovky, do dna se udělaly hřebíkem dírky, dovnitř se dalo trochu toho karbidu, muselo se to navlhčit, ale vodu jsme neměli, tak se na to párkrát plivlo, aby karbid reagoval a vytvářel plyn. Plechovka se honem zavřela tím víkem a pak, u té dírky, se přidržela zapálená zápalka a ten plyn jak se zapálil, vyrazil víko a to vám byla šlupa, až nám v uších zvonilo. Pak nás napadlo, že by to chtělo něco většího, bytelnějšího. Jako dobrý nápad nám přišlo, opatřit si hliníkovou 25 litrovou nádobu na mléko s gumovým víkem. To už jsme byli větší a lecčemu jsme se přiučili. Dírku jsme vyvrtali bokem u dna, s sebou si vzali láhev s vodou, do uší nacpali vatu a na kus klacku drátkem přivázali svíčku. To víte, občas nám to popálilo prsty. První pokus nás ale zklamal. Čekali jsme ránu, ale ten gumový dekl udělal jen takové lehoučké pšouk a nic víc. S ostatníma klukama jsme se dohodli, že každý donese z domu dřevěné špalky k utěsnění, aby to mělo větší kadenci. A povedlo se. Rány to byly, až se skleněné tabulky v oknech třásly. To nás, panečku, sousedé hnali.

     Kdysi se stromky zdobily jinak než teď. Nebyly peníze na drahé ozdoby. Eletrifikace už sice byla, to jo, ale svíčky na stromek se používaly normální voskové, takové tenké, barevné. První eletrické měl Adam "ze dvora" co dělal na dráze. Na vagónech se vzadu, ke svícení, používaly takové úzké žárovky. Tak si jich několik opatřil a taky objímky a izolovaný drát. A aby ty žárovky byly krásně barevné, namočil je předtím do různých barev. Ve svátečním pokoji měl vysokou jedli ze svého lesa, tu ozdobil těma žárovkama a jablíčkama, cukrovím a čokoládou, doma dělanou ve formičkách a balenou do barevných staniolových papírků. Sníh na stromku nahrazovala sem tam položená vata. Večer potom chodil venku po cestě, kouřil cigarety a pyšně se díval jak mu krásně svítí stromek. Vždyť byl taky ve vesnici jediný s eletrickými žárovkami. Používaní klasických svíček bylo nebezpečné. Často se stávalo, že se ta vata od těch svíček zapálila a za chvilku hořel celý stromek. To už jenom gazda stihl otevřít okno, popadnout stromek a vyhodit ho ven, čímž sice zachránil dům, ale předčasně ukončil vánoce.

     Sedím u stolu, pojídám cukroví, poslouchám to vyprávění a přemýšlím jak asi budou vypadat vánoce za takových třicet, čtyřicet let. Kam se svět pohne za tu dobu a co nového ještě přinese? To "kdysi" bylo sice v minulém století, ale tak docela dávno to zase není.

Autor: Jindřich Kufa | středa 30.12.2009 21:03 | karma článku: 9,78 | přečteno: 1232x
  • Další články autora

Jindřich Kufa

To je to malování ...

Znáte ten druh obchodu, kde se můžete zdarma upravit? Že ne? Taky jsem je neznal, i když se nějaké řeči donesly i ke mně. A když nad tím teď tak víc přemýšlím, některá jednání lidí stojících v sektoru drogerie mi nyní dávají smysl, ale k pravému poznání jsem dospěl až nyní.

11.6.2014 v 21:21 | Karma: 4,91 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Jak to tenkrát začalo?

Po tomto telefonátu jsem měl rozporuplné pocity. Jsem ješitný chlap, kterého potěší, když mu zavolá mladá, pěkná ženská, ale Božka po mě chtěla informace, dalo by se nazvat, z cyklu „Hledání ztraceného času “. Ještě štěstí že mi neřekla „dědo“. Při tom pomyšlení mi vždy na mysli vytane scéna z “Jak dostat tatínka do polepšovny “ kdy nezapomenutelný Vašek odpovídá na námitku dědy:

17.9.2013 v 9:30 | Karma: 7,90 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostrava

Jindřich Kufa

fojt Fittipaldi

I kdyż jedno slovenské přísloví říká, že: „pekných žen je málo i vtedy, kedy ich je privela“, v podstatě platí, že čeho je mnoho, toho je příliš.

16.8.2013 v 17:55 | Karma: 6,45 | Přečteno: 239x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Tropická vedra

Teplo na padnuti, kdy i ptáci se za letu potí tak, že to chvílemi vypadá, že déšť je na spadnutí. Zatímco se rtuť v teploměru dere do závratných výšek, košile se mi potem lepí na tělo i bez sebemenšího pohybu a pracovní nasazení se blíží k bodu mrazu.

31.7.2013 v 11:53 | Karma: 5,89 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Plesová sezóna

Stejně tak, jako každý rok po vánocích, vtrhla mezi nás bez varování plesová sezóna. Stejně, jako každý rok, mě zaskočila totálně nepřipraveného. Jako absolvent školy tance a společenské výchovy bych měl zúročit nabité zkušenosti a ladně provézt partnerku tanečním sálem. Jsem však dřevo, které zvládne tak maximálně polku a valčík (myslím si to jenom já), během kterých stihne pošlapat nohy v okruhu několika metrů. Jak vypadají střevíce v samém epicentru, raději nemyslet.

17.1.2010 v 18:25 | Karma: 8,92 | Přečteno: 828x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1000x
Koukám na svět a jak ho vidím, tak to chci předat dál. Potěší mě, když v diskusi napíšete svůj názor.