Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak „NE“zabloudit v Beskydách

Sedím u webové aplikace a studuji mapu. Je čtvrtek 16 dubna, začátek mé cyklistické sezóny a já se chystám ke své první letošní delší štaci. Z Frýdku kde pracuji, kolmo, do Písku kde bydlím je to něco přes 50 kilometrů. Klíííd Jihočeši, není to špatně, zeměpis znám. Náš Písek, jako náš jo, ten je v Beskydách a kdo nevěří ať tam běží. V Jablunkově odbočíte doleva směrem na Bukovec a po zhruba 3 kilometrech si tu naši ceduličku můžete vyfotit. Můžete u nás navštívit …, a taky …, anebo … (z pochopitelných důvodů – neplatí mi za reklamu - je nebudu přece jmenovat).

Trasu Frýdek – Morávka – Slavíč – Kamenitý – Horní Lomná – Dolní Lomná – Jablunkov a Písek znám. Krom Morávka – Kamenitý – Horní Lomná asfalt. A to stoupání ke Slavíči než dojedete ke Kamenitému…Trasa Frýdek – Vyšní Lhoty – Komorní Lhotka – Oldřichovice – Košařiska – Milíkov – Jablunkov – a Písek je to tedy furt asfalt, ale stoupání jako na Slavíč, takový kopec tam není a když je to letos teda poprvé, pak to teda nebudeme přehánět. Rozhodnuto. Z Frýdku do Dobré cyklotrasou 6003, 6004, 6005 – to se nedá zabloudit a pak hurá do Vyšních Lhot.

Vyzbrojen místopisem a mapou s cyklotrasami vypůjčenou od kámoše – co kdyby – sedám na své MTB a trádá k domovu. Sluníčko svítí, kola se točí a ukazatele cyklotras se zdaleka usmívají, co víc si může člověk přát.Dobří lidé z Dobré, tak tady mě máte. Sluníčko svítí, kola se točí a ukazatele cyklotras se zdaleka usmívají, ale neměl bych už odbočit? Pokud vím do Nošovic se jede jinudy. Mapa! Mapa napoví. Přes Skalici to vypadá na trochu zajížďky, ale pak do Raškovi je to souběžné a pak šupky dupky po 46 Greenway Katowice  -Morava – Wídeň (v mém případě Wídeň – Morava – Katowice, ale to je jedno) směr domov. Změna je život tak proč se vracet.

Co to jsou vrstevnice vím. Na papíře vypadají plošeji než ten kopec ve Skalici. Jseš přeci v Beskydách, tak nebul a šlapej. Odměnou mi byl sjezd do Raškovic. No vidíš. Vždyť to zas tak strašné nebylo, pokud chceš jet z kopce musíš na něj. Znám to přísloví i jinak ale proč se demoralizovat.Sluníčko svítí, kola se točí a ukazatele cyklotras se zdaleka usmívají – ukazatele cyklotras kdepak jste se mi schovali – mapa. Mapa ukazuje přes vodu, ale most i lávka se schovali společně s ukazateli.

„Brý den. Paní prosím Vás jak se dostanu na druhou stranu řeky?“

„To musíte přes most“

Tak teda tunel bych tady nečekal a trajekt už vůbec ne.

„Se musíte vrátit, támhle nahoře je most, ale na něm musíte doleva, jinak by jste jel na Morávku.“  

„Děkuji mnohokrát.“ Mapa sice vypovídá něco jiného, ale známe to – papír snese všechno. Raději poslechnout domorodkyni, přes most směr Frýdek. Nu což nevadí.

Greenway, Greenway, kdepak tě mám. Na Prašivou nechci já chci Greenway, Greenway, kdepak tě mám. Vyšní Lhoty nechci … Vyšní Lhoty?!? Co tu dělám???

Když budeš truchlit, nic si tím nepomůžu. Že jsem si zajel, za to jsem si rozšířil obzory a tak nasadit do pedálů stoupáním ke Komorní Lhotce. Touto malebnou lázeňskou destinací jsem profičel jak uragán hnán touhou dojet časový skluz který jsem si nadrobil svým – „tsss vracet se nebudu“, tak nabírám směr Smilovice rovně, doprava Řeka.Samozřejmě doprava občane, doprava. V Řece přejedeš most přes Ropičanku a jseš v Gutách. Kdepak Smilovice. Cestu znám, vždyť jsem tu několikrát jel autem, ale to stoupání z auta nevypadá tak prudké, tak dlouhé, tak únavné, tak a už jsem nahoře a z kopce do kopce, kolem Javorového do Oldřichovi a pak dál. Ať si můžu zazpívat: „na Karpyntnej zdechnył koň, dejmy se po pułce.“

Cestou z Karpentnej do Košařisk se mi vrátila dobrá nálada. V nohách jsem to sice už cítil a sedícím hýžďovým svalům odvyklé cyklistickému sedlu to taky nesedělo a stávkovaly už dlouho, ale dobrá nálada – radost rozdává. Vždyť: „v Košařiskach groł žech na muzice, v lipcovum noc“ – kdo neznáte Blaf, vřele doporučuji – „s každym znumym doł žech se po pułce a było tego na mě moc…

“Love of my Life … melodie Queenů přerušila místní kapelu. Love of my Life … zvoní mi v uších nebo co? Love of my Life … melodie přiřazená jako zvonění mé milované. Love of my Life … a jo zvoní mi mobil asi má o mě holka starost. Love of my Life … ještě tady na ten kopeček a už to vezmu. Love of my Life … „no čusek. Jsem v pohodě, šlape se mi dobře.“

„Kde jsi?“

„V lese asi někde u Košařisk asi tak za hoďku jsem doma“

„Vezou nám dřevo.“

„Kdo, co, kdy, kde, proč? Jaké dřevo?“

„Vezou nám dřevo na střechu. Už jsou na cestě tesaři s traktorem. Kde jsi jedu pro tebe.“

Domů mě dovezla manželka a já kromě nohou posílil i vrchní partii svého těla skládáním trámů na novou střechu. Že jsem v Dobré zabloudil jsem své drahé polovičce přiznal až s odstupem doby. Když se teď koukám na mapu, přehlížím Skalici a oči mi sklouzávají na 6083. Tak příště 6083 Komorní Lhotka, vrch Ropice, Ostrý a dolů do Lomné. Jen v Dobré raději pojedu dobře.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kufa | úterý 2.6.2009 21:32 | karma článku: 10,05 | přečteno: 945x
  • Další články autora

Jindřich Kufa

To je to malování ...

Znáte ten druh obchodu, kde se můžete zdarma upravit? Že ne? Taky jsem je neznal, i když se nějaké řeči donesly i ke mně. A když nad tím teď tak víc přemýšlím, některá jednání lidí stojících v sektoru drogerie mi nyní dávají smysl, ale k pravému poznání jsem dospěl až nyní.

11.6.2014 v 21:21 | Karma: 4,91 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Jak to tenkrát začalo?

Po tomto telefonátu jsem měl rozporuplné pocity. Jsem ješitný chlap, kterého potěší, když mu zavolá mladá, pěkná ženská, ale Božka po mě chtěla informace, dalo by se nazvat, z cyklu „Hledání ztraceného času “. Ještě štěstí že mi neřekla „dědo“. Při tom pomyšlení mi vždy na mysli vytane scéna z “Jak dostat tatínka do polepšovny “ kdy nezapomenutelný Vašek odpovídá na námitku dědy:

17.9.2013 v 9:30 | Karma: 7,90 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostrava

Jindřich Kufa

fojt Fittipaldi

I kdyż jedno slovenské přísloví říká, že: „pekných žen je málo i vtedy, kedy ich je privela“, v podstatě platí, že čeho je mnoho, toho je příliš.

16.8.2013 v 17:55 | Karma: 6,45 | Přečteno: 239x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Tropická vedra

Teplo na padnuti, kdy i ptáci se za letu potí tak, že to chvílemi vypadá, že déšť je na spadnutí. Zatímco se rtuť v teploměru dere do závratných výšek, košile se mi potem lepí na tělo i bez sebemenšího pohybu a pracovní nasazení se blíží k bodu mrazu.

31.7.2013 v 11:53 | Karma: 5,89 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní

Jindřich Kufa

Plesová sezóna

Stejně tak, jako každý rok po vánocích, vtrhla mezi nás bez varování plesová sezóna. Stejně, jako každý rok, mě zaskočila totálně nepřipraveného. Jako absolvent školy tance a společenské výchovy bych měl zúročit nabité zkušenosti a ladně provézt partnerku tanečním sálem. Jsem však dřevo, které zvládne tak maximálně polku a valčík (myslím si to jenom já), během kterých stihne pošlapat nohy v okruhu několika metrů. Jak vypadají střevíce v samém epicentru, raději nemyslet.

17.1.2010 v 18:25 | Karma: 8,92 | Přečteno: 828x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Na jihu Ruska vykolejil nákladní vlak. Po útoku zvenčí, tvrdí Moskva

14. května 2024  8:14

Sledujeme online V jihoruské Volgogradské oblasti v úterý vykolejil nákladní vlak, podle ruských železnic je na vině...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1000x
Koukám na svět a jak ho vidím, tak to chci předat dál. Potěší mě, když v diskusi napíšete svůj názor.