Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já, já, já...jenom já

Mám se ráda. Mám se hodně ráda a myslím si, že je to naprosto normální. Vlastně ne normální, je to základní podmínka k tomu, abych mohla mít ráda i někoho jiného. Základní podmínka k tomu, abych mohla mít ráda lidi okolo sebe, abych mohla mít ráda lidi obecně. Bez lásky a úcty k sobě, nedokážu cítít lásku a úctu ke společnosti okolo sebe. Konec kostrbaté filozofie, vysvětlím to....

Jedna moje kamarádka studuje vysokou a když se vrátila z přednášky, líčila mi zajímavý test, který jim dala profesorka. Rozdala všem studentům malý papírek a na ten papír měl každý napsat, koho na světě má nejraději. Po pěti minutách papírky sebrala a prošla si odpovědi. Rozhlídla se pak po aule a řekla: "Prošla jsem si vaše odpovědi a byla jsem děsně zvědavá, jestli objevím alespoň jednu dobrou odpověď...." Z auly se ozvaly logické námitky: "Dobrá odpověď na tuto otázku přece neexistuje!" Další námitka:"Jak může být správná odpověď na otázku koho mám rád? To má přece každý jinak....." Profesorka tyto námitky samozřejmě očekávala a řekla všem: "Dobrá odpověď na tuto otázku existuje a je pouze jediná. Nejradši na tomto světě máme každý pouze sám sebe." Znovu se ozvala v aule vlna nevole.

Profesorka se zaměřila na jednoho studenta: "Tak třeba vy. Můžete nám říct, co jste napsal za odpověď?" Student, stejně rozpálený debatou jako všichni ostatní, nezaváhal ani na chvíli a ihned odpověděl: "Napsal jsem svého bratra. Je naprosto dokonalý a kdyby se mu něco stalo, tak bych to nepřežil!" Profesorka se lehce usmála a jenom řekla: "Vidíte, teď jste to řekl sám. Kdyby se mu něco stalo, VY byste to nepřežil. Jeho neštěstí by narušilo váš komfort, váš svět, vaše city. Milujete svého bratra a tato láska zlepšuje váš život, vás. Milujete svého bratra a láska k němu, dělá dobře vám. Milujete ho kvůli sobě."

Tato historka z přednášky mě ohromila a na chvíli umlčela. Každý, kdo zná mou ukecanost, chápe jak hluboce se mě to dotklo. Musela jsem se nad tím zamyslet a nezbylo mi nic jiného, než s paní profesorkou souhlasit.

Děsně ráda vysvětluju např. svým novým kolegům v práci věci, které já znám díky svým zkušenostem a oni je prostě vědět nemohou. Ale proč to dělám tak ráda? Jednoduchá odpověď. Oni se posunou dál, dozví se něco, co potřebují a já mám dobrý pocit sama ze sebe a dělá mi dobře, že jsem někomu pomohla a že mě někdo potřebuje. Jde o můj dobrý pocit. Jde o MĚ. Dělám všechno proto, abych se cítila dobře a prostřednictvím pomoci druhým, se fakt dobře cítím.

Kdysi v minulosti jsem vážila 100kg. Nikam se mi něchtělo chodit. Jít do divadla? Co si vezmu na sebe? Budou se na mě všichni divně koukat, protože jsem tlustá? Jít s přáteli večer na panáka? Kdo by šel s takovou tlustou machnou a ještě by byl rád v její společnosti? Všechno tohle byly hloupé výmluvy. Mým přátelům je úplně jedno jak vypadám. To je jenom můj problém. Oni se na mě podívají a znají mě takovou jaká jsem. Jsem tlustá? No jo, asi mi chutná jíst. Ale oni za mě nezhubnou. Ani mi nebudou každý den říkat: "Holka, ty vole, dělej něco se sebou!" To, že jsem byla tlustá, byl jenom a jenom můj problém. To já jsem každou minutu, každou vteřinu řešila své špeky. Já jsem si sedla ke stolu a cítila jsem, jak se mi pásek zavrtává do břicha. Byla jsem to já, můj problém a můj nekomfort v této situaci.Nikdo z mých přátel nemohl za to, jak vypadám. Nikdo z mých přátel mi to ve zlém nikdy nepředhazoval. Oni neměli problém se mnou. Měli mě rádi takovou, jaká jsem. Já měla problém sama se sebou. To já jsem se neměla ráda a vyhýbala jsem se všem, vzdalovala jsem se všem. Měla jsem pocit, že nikoho nezajímám a nikdo mě nepotřebuje. Problém byl v tom, že já jsem se nezajímala o ně. Zajímala jsem se jenom sama o sebe. Neměla jsem se ráda, žralo mě to a neměla jsem ráda ani nikoho okolo sebe.

Došlo mi to a začala jsem se hýbat a jinak jíst. Začala jsem hubnout a s každým kilem míň, jsem se cítila líp a líp. Víc jsem se usmívala a přátelé se mi začali "vracet". Je to blbost, nevraceli se, protože mě nikdy neopustili, jenom já jsem jim znovu dovolila, být se mnou. Začínala jsem se mít raději a tím pádem, jsem měla i raději lidi okolo sebe. Byla jsem milejší a příjemnější a oni se se mnou taky cítili líp a líp. Měla jsem se mnohem raději a myslela jsem si, že i oni mě mají raději. Ale všechno to bylo jenom o mě a ve mě. Mí přátelé mě mají tak rádi, jak moc jim to dovolím.

Nejsem žádná Twiggy, nikdy nebudu a ani být nechci. Nejsem geniální matematik ani klavírní virtuóz. Nezpívám jako Lucie Bílá, Star Dance nikdy nevyhraju a neumím vykládat vtipy. Ale mám se ráda a vážím si sama sebe. Ve svém věku už snám své hranice a možnosti. Vím, v čem jsem dobrá a vím, co mi nikdy nepujde. Obdivuju ty, kteří umí něco, co neumím já a jsem si jistá, že oni zase můžou obdivovat něco jiného na mě. Mám se ráda a proto dokážu milovat druhé.

Autor: Michaela Kubná | sobota 14.3.2015 12:28 | karma článku: 24,82 | přečteno: 1477x
  • Další články autora

Michaela Kubná

Historie jedné cesty

Poslední cesta k rodičům...to už je dávno. Na vánoce,takže vlastně v loňském roce. Je na čase vyrazit znovu. Jezdívám Žlutým a ani tentokrát nemám důvod své zvyky měnit. Při mé práci, kdy si do poslední chvíle nejsem jistá, zda do vlaku v naplánovanou dobu nastoupím, je víc než báječná věc, možnost stornovat jízdenku 15 min před odjezdem a to bezplatně. Jedu Žlutým.....

5.3.2015 v 13:22 | Karma: 10,33 | Přečteno: 469x | Diskuse| Cestování

Michaela Kubná

Moje divadelní začátky....a konce

V době, kdy jsem navštěvovala základní školu, se každý rok organizovaly tzv. akademie. Byl to soubor představení žáků školy pro rodiče,babičky a dědečky. Každý ročník si nacvičil nějaké představení nebo hru a s tím jsme pak vystupovali. Byla jsem mezi "vybranými" jedinci každý rok, ale dva ročníky mi obzvlášť uvízly v paměti....

7.1.2015 v 10:39 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Michaela Kubná

Z pasáčka krav vzornou pionýrkou

Jen co jsem opustila školku a období pasení krav, čekala mě jiná "kariéra". Kariéra vzorné pionýrky. Ne ideově. V době, kdy jsem začala chodit do školy, neexistovaly jiné zájmové kroužky než ty pod hlavičkou SSM a potažmo pionýra. Chodila jsem tam taky a (nekamenujte mě) měla jsem to ráda...

6.1.2015 v 11:15 | Karma: 14,65 | Přečteno: 971x | Diskuse| Ostatní

Michaela Kubná

Jak jsem se stala pasáčkem krávy

Ačkoliv jsem typické venkovské dítě, k drůbeži mám vztah hodně chladný. Samozřejmě ne k té na talíři. To se máme hodně rádi, jenom se obávám, že je to vztah naprosto a úplně jednostranný. Ale živá drůbež me neoslovuje. Slepice považuji za naprosto tupé bytosti. Chodím k nim dodnes kouřit a jejich prázdné oči upírané na mou ruku s cigaretou, mě fakt iritují. Krocanů a krůt se bojím, před husama utíkám a kachny jsou mi lhostejné.

3.1.2015 v 8:27 | Karma: 19,61 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Ostatní

Michaela Kubná

Mám podezření, že si naši se mnou nevěděli rady

Teda jako s tím, že jsem holka. Celé těhotenství si mysleli, že jsem kluk a už dva kluky měli. Oba bráchové se narodili v dubnu a já v říjnu. Takže najednou byl s nimi tvor z úplně jiné planety. A oni zmateni. Peněz moc neměli, takže jsem všechno dědila po bratrech....překlad: oblíkali mě jako kluka. Stříhali mě jako kluka. Kamarády jsem dědila taky po bratrech a zase to byli kluci. Rostla jsem jako kluk s náušnicema, které už dnes nenosím. Ani ty, co mi dali po narození, ani žádné jiné.

2.1.2015 v 8:02 | Karma: 17,12 | Přečteno: 895x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 737x
Jsem jaká jsem.....

Seznam rubrik