26/9/2009: Kambodza: Phnom Penh: Killing Fields a S-21

 Rano se probouzim vcelku brzo, v hostelu rozhodne neni klid a je to dalsi duvod, proc se prestehovat jinam. Nakonec se stehuju do stejneho hostelu jako Erin za stejnou cenu ($4). Opravdu nema smysl podporovat tenhle hnusny hostel a tyhle ganjaprodavace. Pokoj sice mensi, ale cistci, vypada to tu o dost bezpecneji a zachod se nemusi splachovat kyblikem:) Se vubec divim, ze jsem to vzal:(

 V devet mam sraz s Erin, tak tak to stiham. Chceme pujcit moto a jet na Killing fields, ktere jsou 15km SZ od Phnom Penhu. V jedne z turistickych "cestovek" pujcujeme za $5 motorku. Po zkusenostech z Dalatu delam poradnou technickou prohlidku a prvni motorku odmitam. Za pet minut je privezena druha, ktera uz jakz takz ujde, tak jedem.

Vzhledem ke stavbe ulic a la New York je orientace velmi snadna a cestu nachazime vcelku bez problemu. Provoz husty, ale po treninku z Vietnamu uz mi rizeni a propletani se ranni dopravni spickou jde naprosto bravurne, ne-li lepe nez mistnim. Ve vetsine mest ve Vietnamu semafory ukazuji zbyvajici cas do zelene, nejinak je tomu v Kambodze. Jen rozdil je, ze ve Vietnamu se provoz rozjizdi tak 3-4 vteriny pred zelenou, v Kambodzi je to jen jedna, maximalne 2 vteriny pred. Dodrzuji tedy mistni zvyk:). Pravidla tu jsou, ale nepsana. Jedu podle nich. Vetsi, nalozenejsi nebo bohatsi tu maji prednost. V Praze uz by me nekdo sejmul a 100x nadaval do blbecka:)

Kousek pred jedenactou dorazime ke Kiling Fields. Po emotivnim vyplachu z Valecneho muzea v Saigonu uz to nepusobi tak hrozne, navic vetsinou si to tu clovek musi spis predstavovat, nez ze by bylo neco videt. Jedine viditelne kostry tu jsou ty, ktere jsou umisteny v nedavno postavene stupe k pripomince tohoto tragickeho mista a k pripomince 4 let neuveritelne lidske brutality. 17000 lidi tu bylo umuceno k smrti, muzi, zeny a deti. Hrozne. Kulek bylo malo, tak k smrti slouzily jakekoliv mozne nastroje. Jak lidi dokazi byt nelidsti:( Male deti obouchali k smrti o strom, zrejme pro zabavu. Desny zverstvo ten komunismus a la Pol Pot!

Strom smrti:

Odjizdime a fotim si jednu z tech krav. Zase drzi dietu nebo ma slusny anorekticke priznaky. Jeste ze ji mam z profilu, z anfasu bych ji za tim sloupem sotva videl.

Prijizdime do Phnom Phenu a mirime na Rusky trh – pry tu nakupovali prevazne Rusove, tak se to jmeno ujalo. Pred trhem zkusim prodavat opecene banany, ale kseft mi moc nejde, tak se jdem radsi najist do nejake garazo-restaurace. Jidlo tak normos, ale za dva a pul dolaru za jidlo a milksejk k tomu, co clovek muze chtit:)

Neuspesny prodejce pecenych bananu:

Pobihame po Ruskem trhu, zase je tu vsechno mozny, kupuju si nejaky Kambodzky tricka, cenu usmlouvam asi na ferovych 2usd/kus. Nejlepsi sekci tu tentokrat neni maso, ale sekce nahradni dily na motorku. Je lehce po obede, takze probiha zrejme siesta v siti. Se mu musi o tech motodilech urcite i zdat. Tak jako vsude v Asii sehnat tu kopie CD, VCD nebo DVD neni opravdu problem. Prodejcu pravych hodinek znacky Rolex je tu take nejak moc:)

Odpoledni siesta v sekci motodily:

Sekce jidelny:

Hodne textilniho prumyslu se v posledni dobe presunulo prave do Kambodzi a dle LP je Rusky trh prave misto, kde se prodava to, co unikne z vyroby, ale na trhu toho zas k mani o moc vic nebylo. Zrejme si to zacli vic hlidat. 

Po Ruskem trhu jedeme do S-21, hlavni veznice Polpotovskeho masakrobrutalniho rezimu. S-21 prekladaji jako Security for 1(S, 2 je pry snad to "for", 1 = Pol Pot). Protoze bylo nutne revolucni nepratele uveznit a zlikvidovat co nejdrive, vezeni bylo zbudovano v jedne ze PP skol. Vstupny asi 2 usd, nejdriv skouknem nejaky dokument, ktery uz jsem asi videl v bedne u nas.

Mam ukrutny deja-vu, tohle misto se v televizi objevovalo snad pokazde, kdyz se jednalo o soudu Pol Pota. Bezduvodne vezeni politickych veznu prezilo pry jen 7 lidi snad z tech 17 000, hruza. K videni jsou jednak cely vytvorene narychlo ze trid a jednak mucici nastroje. Takova ta konstrukce, ne ktere drive deti cvicily (asi hradla, uz nevim), tak behem Pol Pota na tom lidi mucili:( Ve vetsine mistnosti v hornich patrech jsou vystaveny fotografie zachycujici jednak zivot behem 4 let Pol Pot rezimu v Kambodzi, tak fotky z veznice.

S-21:

Fotky z Kambodze poridil nejaky zrejme ukrutne naivni Sved, kambodzskou revoluci oslneny a zaryty marxista a asi ultra levicak. Pro svoji lasku ke Kambodzi behem Pol Pota mohl asi jako jako jeden z mala zahranicnich "turistu" prijet na navstevu Kamobodzi. Jezdil samozrejme po mistnich potemkinovych vesnicich a vse mu bylo asi hrozne zidealizovane. Kazdopadne jak nekdo muze souhlasit s revolucni myslenkou vysidleni mest a presunu vsech obyvatel na venkov (V PP z 2mil zustalu jen 40tis!) na hrabani se v ryzovych polich a stavbu zavlazovacich kanalu, souhlasit, nechapu. Ten clovek musel byt naprosto slepy. Opravdu ukrutyny hokus pokus na spolecnosti, ktery tu byl vyzkousen, je tezko pochopitelny. Neznam presne historii, ale zajimavy je, ze nikdo se nezminuje o zadnem velkem odporu jak uvnitr Kambodze, tak z mezinarodniho spolecenstvi. Mozna "projeta" valka o Vietnam udelala bohuzel svoje, mozna tu neni ropa...:) Prohlidka veznice zabrala skoro dve a pul hodky a rozhodne stoji za to, clovek si pak udela predstavu, co byl Pol Pot a jeho rezim zac. 

Jeste obligatne listuji navstevni knihou, jeden Nemec naprosto vystihl moji myslenku. Jak je mozne, ze v tuto ideologii jeste po tech zversvetch, kteri komuniste v kazde zemi napachali, nekdo veri? By me zajimalo, co na to rika Dolejs & Ransdorf & Grebenicek gang, jestli jde o dalsi z komunistickych omylu, ale ze oni by to samozrejme udelali lepe?

Jak je to mozne?

Uz se stmiva, jedem nekam na jidlo. Dle LP by meli byt za mostem na druhe strane reky asi 12 restauraci, kam jezdi kambodzane na jidlo. Zkousime to, ale jediny co nalezame, jsou 2 restaurace zaprasene prachem ze silnice. Obracime a jedem radsi do hotelu, relax.

Dnesni den takovy smutny, Killing fields a S-21 je opravdu velke cerna louze v kambodzske historii, ale ono se to treba deje asi i dnes, akorat se o tom nemluvi, nebo mozna i nevi.

No kazdopadne je potreba se nejak pobavit, tak jedem tuk tukem za $1 dolar na nocni trh se najist. Jime jako lokalci na koberci, ja tu za $4 dolace snim energie, co dostavalo 5 polpotovskych kambodzanu za tyden. Jidlo na trhu mnamka a zaludek si necham jeste zalepit ultra sladkou limcou z vylisovane cukrove trtiny.

Po konci trhoveho obzerstvi jdeme do oblasti, kde by se melo nachazet asi 7 baru jeden vedle druheho. Po prichodu ovsem zjistujem, ze jde o "girlie" bary. No co, kdyz uz jsme tady, tak do jedno zamirime. Jsem tu jediny muz. Davam pivko za $1.5 a cucim po holkach. Jsem rad, ze je tady se mnou Erin. Musime sice vypadat jako nudici se parecek po 40ti letech manzelstvi, ale nebyt tu ona, tak jsem mistnima slecnama (asi 10ks) roztrhan. Takhle si nastesti nic nedovoli:) Asi po 15ti minutach prichazi oslizly anglan, pozornost vsech mistnich slecen je soustredena na nej az na jednu docela hezkou khmerskou barmanku, ktera ne me neustale cuci a snazi se navodit kontakt:)

Dopijim a jdeme do vcera osvedceneho Poontoon Baru. Obdobne jako vcera, venujeme se nasi pozorovaci uchylce. Dneska je tu snad jeste vic narvano tema 5 a padesatnikama. Zjistuji, ze nektery slecny, co tu byly vcera, jsou tu i dnes. Snad zadna z pritomnych kambodzanek nekouri, pozitivni to objev. Jedna, co tu je asi "jakopritelkyne" jednoho z kouricich turistu, mu dost znatelne mavajici rukou pred oblicejem naznacuje, ze ji to vadi:) Urcite se tu kouri min nez ve Vietnamu a to i u muzske populace.

V baru vydrime tak 2 hodky, nez se presunem do Riverside baru. Tam je to ale prekvapive moc narvano bilou a cernou muzskou pupulaci (muzi/zeny 50/50:)), tak to pro dnesek balime a za $1 jedem tuk tukem na hotel spat.

No a dneska takova mensi tajna oslava, protoze jestli vsechno pujde podle planu, tak jsem se uspesne prehoupnul do druhe poloviny:) To to leti....

Autor: Jan Kubanek | čtvrtek 1.10.2009 0:37 | karma článku: 13,31 | přečteno: 1153x