Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S obytňákem na cestách 2. část

Cestování obytňákem je zajímavá zkušenost. Pokud vás zajímají další mé postřehy, tak směle do čtení.

A tak si jedete a najednou zjistíte, že se silnice povážlivě zužuje. Sem se přece dvě auta proti sobě vejít nemohou…jde vám hlavou. Zkušenější z vás možná tuší, že jste se právě ocitli na silnici s označením „singletrack“. Internet singletrack popisuje takto: Singletrack je název označující typ přírodní nebo přírodě blízké sportovní trasy, určené pro horské kolo a šířkou odpovídající šířce jednoho kola (odtud anglický název single, jednoduchý a trail či track, stezka). S tím rozdílem, že ve Skotsku je to stezka odpovídající šířce jednoho auta. A tohoto typu silnice je ve Skotsku, a zejména na ostrově Skye, požehnaně. A tak si jedete a modlíte se, aby proti vám nejelo něco obdobné velikosti jako je váš mazlík. Nutno však dodat, že místa pro vyhýbání jsou na těchto singl stezkách velmi častá a ani jednou se nestalo, že byste se nečekaně střetli s autem, které byste přehlídli a byli byste nuceni couvat. Na frekventovanějších místech to však bývá jízda brzda-plyn, což s tímto velkým mazlíkem není úplně komfortní. Za tuto dřinu však býváte odměněni pokynutím ruky a úsměvem protijedoucích řidičů a často i spolujezdců. Ohleduplnost tu zkrátka funguje.

A tak si jedete a míjíte místa, která by stála za návštěvu, ale vy je navštívit nemůžete. Třeba proto, že je tam sice parkoviště, kde je povoleno stání takhle velkého mazlíka, jenže už tam stojí mazlíci jiní a ten váš se tam prostě nevejde. Anebo je tam krásné velké parkoviště, ale velkým mazlíkům je tam parkování zapovězeno. A tak si prostě některé pozoruhodnosti po cestě můžete jen rychle vyfotit z pomalu jedoucího vozu.

A tak si jedete a přijde večer. A vy byste rádi našli nějaké tiché místo v přírodě s krásným výhledem, kde byste mohli strávit pár romantických chvilek. Ve Skotsku mají poměrně přívětivé podmínky pro přenocování v obytňácích, a tak by to neměl být příliš velký problém. Jenže Skotsko je taky krajina, kde je neuvěřitelné množství plání, na kterých se pasou ovce. A ty z logických důvodů bývají oplocené. Takže míst, kam by se dalo z hlavní silnice trochu zajet a zaparkovat na noc není mnoho. Většinou tedy zbývají nevelká parkoviště podél silnice, kde je poměrně rušno a kde rozhodně nebudete sami. Nebo, třeba na ostrově Skye, kde je krásná pobřežní silnice položená vysoko nad mořem, jsou sice odpočívadla s krásným výhledem, ale ta si prozíravější majitelé obdobných mazlíků zaberou již časně odpoledne a do rána se z nich nehnou. A tak se většinou stává, že jakmile v lokalitě, kde přibližně potřebujete nocovat, narazíte na jakž takž rozumné místo k nocování, vezmete jím zavděk a neriskujete hledání ideálnějšího místa, protože to by byl počin značně nejistý. Ještě větší oříšek je to ve městech. Jste vděčni za aplikaci, která vás nasměruje na nocoviště v Inverness a neřešíte, že je to hned vedle sportoviště a lunaparku. Jste rádi, že jste zabrali poslední volné místo. Navíc lunapark si v raném odpoledni odpočívá a hřiště zeje prázdnotou. To se však změní ve chvíli, kdy si naplánujete odpočinek vy. Lunapark ožije a do noci kolem vás proudí davy rozjařené omladiny, z nichž část má za největší zábavu zkoušet, co vydrží stěrače vašeho mazlíka. Ano, později nastává chvilka klidu, asi tak 3 hodiny, než se v brzkých ranních hodinách na to prázdné fotbalové hřiště sjedou všechny dětské fotbalové týmy z blízkého i vzdáleného okolí a vám dojde, že je nejvyšší čas zvednout kotvy. A to raději rychle a na lačno, což tedy opravdu nemáte rádi. Podobnou zkušenost proděláte i poslední noc pod mosty ve Queensferry poblíž Edinburghu, kde si pár mladíků nabitých testosteronem poměřuje do pozdních nočních hodin své ego túrováním silných motorů svých strojů. Západ slunce z obytňáku tak nevidíte ani jeden a východ taky ne, protože tak brzy se vám na dovolené z postele fakt nechce.

A tak si jedete a je skvělé, že jakmile vstanete z místa řidiče či spolujezdce, ocitnete se v kuchyňce a bleskurychle si můžete uvařit kafe nebo ohřát oběd z konzervy. A když se s plnými bříšky cítíte unaveni, stačí popojít o krok a můžete hupsnout relaxovat do postele. Nebo si dát vzpružující sprchu. V reálu však tak úplně nevíte, jak rozmařilí ve spotřebě čehokoli můžete být. Ano, na vše, kromě plynové bomby, máte chytrá měřidla, ale ta se chovají dost nevyzpytatelně. Co se zdá nabité a naplněné, u toho po chvíli s vaším minimálním přispěním kontrolní ručička rychle klesá. A tak přichází konečně také moje role ve všech směrech praktické a úsporné hospodyňky. Velmi rychle zjišťuji, jak málo vody na mytí (nádobí i vlastního těla) člověk potřebuje. Jak se dá voda recyklovat. Jak úsporně vařit na plynu, jak fungovat za šera, jak neuvěřitelně dlouhou má člověk výdrž nejít na toaletu, když je potřeba. Protože toaleta v obytňáku, to je také kapitola sama pro sebe. Chemické WC, jaký to vynález! Ale ačkoli se snažíte být maximálně v jeho používání úsporní a využívat jiné, sem tam se nabízející možnosti, přesto tak nějak celý den při jízdě cítíte, že je vaše toaleta na dovolené s vámi.

A tak si jedete a občas musíte, i kdybyste nechtěli, navštívit na noc auto camp. Ano, nestojí to málo peněz, je tam spousta lidí a romantiky tam moc neužijete. Ale zase tam vyřídíte vše, co potřebujete, a to včetně důkladné hygieny, kdy teplá voda může téct proudem, aby z vás dostatečně smyla šampon i předchozí nánosy špíny. Sem tam si dopřát tento rozmar stojí opravdu za to a po úsporném režimu několika dní v obytňáku si to člověk opravdu užije. Jen pozor, v určitých lokalitách je o místo v auto campech boj, takže se vám může stát, že mazlíčka na pokraji vysílení (rozuměj s vyčerpanou zásobou elektřiny, vody i plynu, zato s plnou nádrží špinavé vody) dovlečete do jediného volného campu dost vzdáleného od vaší naplánované trasy. Dění v auto campu stojí také za pozornost. Jsou lidé, kteří si to užívají a jsou lidé, kteří to tak nějak přežívají. K večeru tam lze spatřit páry romanticky před svým obytňáčkem u lahvinky sedící, za obytňáčkem kola, kolem obytňáčku jeden až dva psi a všichni vypadají spokojeně. Ráno tytéž lidi vidíte s naprosto stejně spokojeným výrazem vylévat obsahy chemických toalet, vyklepávat koberečky od psích chlupů, balit všechny campingové potřeby, nabíjet, napouštět či vypouštět… Nevím, jestli je třeba se k tomuto spokojenému stylu dovolenkování propracovat, ale vím jistě, že tak daleko my ještě nejsme. A miláček tvrdí, že nikdy ani nebudeme.

A tak si tak jedete, bosé nohy pohodlně umístěné vysoko na palubovce, dovolená pomalu končí a vám v hlavě víří spousta myšlenek. Tedy vám jako spolujezdci. Řidiči urputně sedí v hlavě myšlenka jediná, a to konečně se zbavit zodpovědnosti za tuhle velkou krabici!

A tak když se vás přátelé po návratu ptají, jaká ta dovolená v obytném voze vlastně byla, dostávají dvě naprosto různé odpovědi. Spolujezdec tvrdí, že byla úžasná a kolik toho z té krásné skotské krajiny viděl a že by si to určitě ještě párkrát v životě zopakoval. Řidič zavrčí něco v tom smyslu, že jednou stačilo a příště už jen s cestovkou…Ať je to, jak je to, jedno je jisté. Dovolená v obytňáku má, stejně jako vše ostatní v životě, svá pro a proti a záleží jen na nás, na co z toho se zaměříme.

Autor: Hana Krommerová | středa 12.6.2024 7:32 | karma článku: 12,37 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Hana Krommerová

S obytňákem na cestách 1. část

Spousta lidí o cestování obytným vozem sní. Většina z nich má tento způsob cestování zidealizovaný. Stejně tak, jako jsem to měla ještě nedávno já.

11.6.2024 v 10:25 | Karma: 15,21 | Přečteno: 313x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 18,40 | Přečteno: 414x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 10,30 | Přečteno: 222x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 170x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 144x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Selhali jste, slyším jen lži. Rezignujte, vyzvala matka zavražděné Elišky

20. června 2024  16:43,  aktualizováno  16:54

V Poslanecké sněmovně dostali po zasedání bezpečnostního výboru k událostem na Filozofické fakultě...

Další problém pro Beka. Do Senátu skoro nechodí, přesto čerpá náhrady

20. června 2024  16:52

Poté, co MF DNES upozornila na jízdu ministra školství Mikuláše Beka (STAN) za použití majáků při...

Rutte už má post šéfa NATO jistý. Rumunský prezident Iohannis boj vzdal

20. června 2024  16:40

Rumunský prezident Klaus Iohannis ve čtvrtek oznámil, že už neusiluje o post generálního tajemníka...

„Představte si, že by za Němce hráli pouze běloši.“ Poslankyně rozpoutala bouři

20. června 2024  16:21

Poslankyně za německé Zelené Katrin Göringová-Eckardtová schytala kritiku po vítězném zápase...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 15,33
  • Průměrná čtenost 317x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik