Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S obytňákem na cestách 1. část

Spousta lidí o cestování obytným vozem sní. Většina z nich má tento způsob cestování zidealizovaný. Stejně tak, jako jsem to měla ještě nedávno já.

Obytňák, to je takový dům na kolečkách. To je přece krásná představa vozit si svůj domov všude s sebou a mít v každém okamžiku vše potřebné po ruce. To si tak jedete a zastavíte si kdekoli, kde se vám to líbí nebo tam, kde je něco k vidění. Nemusíte hledat ubytování na každý den na novém místě a bát se, že jej neseženete, případně se honit a vynechat i navštívení zajímavých míst, která by opravdu stála za vidění, jen proto, abyste do ubytování dorazili včas. Taky je to o mnoho levnější, než spát v penzionech či hotelích. A ty večeře v romantické krajině při západu slunce a snídaně s pohledem na jeho východ. A považte, máte hlad, sáhnete do lednice, zapnete plyn a uvaříte si. Chce se vám na toaletu, není problém, malou místnůstku pro tyto účely si vezete s sebou. O večerní a možná i ranní sprše ani nemluvě, ta je v té malé místnůstce také.

S těmito krásnými očekáváními si tedy zapůjčíte obytný vůz a dovolená snů může začít. Naše dovolená snů se konkrétně měla odehrát ve Skotsku. Tak tedy vzhůru za dobrodružstvím.

Někteří z našich známých za dobrodružné považovali už to, že jsme si troufli půjčit obytný vůz poprvé v životě, a to zrovna v zemi, kde se jezdí vlevo. Ale co, po 40 letech vlastnění řidičského průkazu a mnoha tisících bezpečně naježděných kilometrů nás, tedy spíše mého miláčka, nemohla tahle nepatrná okolnost nijak zaskočit. A tak si domlouváme pronájem obytňáku přímo u skotské půjčovny. Jelikož nechceme téměř 14 dní strávit v dodávce s poměrně nekomfortním zařízením, rozhodujeme se pro klasický obytný vůz, takzvaný motor home, v nejnižší cenové hladině, který je v půjčovně dostupný.

A tak se stane, že jsme o pár dní později v areálu půjčovny zavedeni k 3,5 metru širokému a 6 metrů dlouhému monstru. Zálibně si ho prohlížíme. Tedy zálibně zevnitř, zvenčí spíše ostražitě. Trochu nás matou oblepená zrcátka, promáčklý bok a mnoho nejrůznějších šrámů. Ti, co si tento krásný domeček na kolečkách půjčovali před námi, museli být strašní řidičtí amatéři. My tomuto skvostu rozhodně nic podobného nezpůsobíme. To můžeme odpřisáhnout. Nafotíme si kvůli kontrole při vracení naše nové autíčko zvenčí i zevnitř, aby nemohlo být sporu, že všechny nedokonalosti již mělo při našem převzetí.

Než se odbydou všechny formality mezi chlapy, kochám se uvnitř vozu. Tolik prostoru, neuvěřitelné. Mini kuchyňka a hned vedle jídelní kout, jak roztomilé. Vyvýšené spaní a pod ním přístup k zavazadlovému prostoru, jak nápadité. Koupelnička s toaletou a tekoucí teplou i studenou vodou, jak sofistikované. Jen letmo se snažím pochytit instrukce zaměstnance půjčovny k provozu této velké pohyblivé nádhery. To je přece záležitost chlapů. Kde se to nabíjí, napouští, vypouští. Co udělat pro to, aby vám teklo to, co je žádoucí, a naopak nevytékalo to, co žádoucí není, a navíc to smrdí. Jak poznat, kdy něco dochází a naopak přebývá. Vůbec to miláčkovi nezávidím. Pochytit všechny ty technické detaily, a navíc v angličtině, vlastně ve skotštině...však on mi to později nějak polopaticky a ve stručnosti převypráví. Tedy jen to nejnutnější, některé záležitosti hodlám ponechat na jeho bedrech.

S čerstvě převzatým „mazlíkem“ vyrážíme z areálu půjčovny k nejbližšímu supermarketu, protože byť nezkušeným cestovatelům v tomto stylu cestování, je nám jasné, že se musíme dobře zazásobit než vyrazíme na skotské pláně, kde hustota supermarketů bude o dost nižší než hustota vřesovišť a ovčích pastvin. Abychom se vyhnuli rušné 4 proudé silnici, vyrážíme k supermarketu zkratkou, která slibuje minimum provozu. Že to nebyla dobrá volba se přesvědčujeme záhy, neboť řídit mazlíka o ploše 21 metrů čtverečních na úzké silnici s rozbitými krajnicemi a přečuhujícími větvemi, kamennými zídkami a dalšími libůstkami, není vůbec jednoduché. A to vše ještě navíc v opačném gardu, než jsme zvyklí. Řidič si hlídá především střed vozovky, to je vlastně docela pochopitelné. Nechce se střetnout s protijedoucími vozidly. A tak o dost menší důraz klade na levou stranu vozu, kde já často zavírám oči v očekávání nárazu. No naštěstí to vždycky nějak vyšlo. Jen ten jediný, zato pořádný šrám, který jsme našemu mazlíkovi způsobili, jsme získali již na prvních 300 metrech po výjezdu z půjčovny. Pak už to vždy tak nějak, byť třeba na milimetry, vyšlo.

Po zastávce v supermarketu může mazlík, obtěžkaný převážně konzervami, vyrazit za dobrodružstvím.

A tak si jedete, po většinu času vlevo (vpravo jen dvakrát, když se miláček spletl a zařadil se po odbočení tak nějak dle zvyku do pravého pruhu, na což byl po chvilce přátelským mrkáním upozorněn protijedoucím vozidlem) a kocháte se výhledy. Tady je potřeba užít jednotného čísla, protože privilegium kochat se má jen spolujezdec. Miláček a řidič v jednom mi dá již po druhém zvolání „podívej, támhle je…“ najevo, že pokud to „támhle je…“ není přímo v jeho zorném poli, když se dívá rovně před sebe, nemá jakýkoli prostor podívat se žádným jiným směrem, neboť je plně zaměstnán hlídáním toho, aby se vešel do svého pruhu, nevymetl každou díru a vyhnul se všemu, co zleva či zprava míjí.

A tak si jedete a díry, to je kapitola sama pro sebe. Velmi brzy zjistíte, že když se vyhnete díře předními koly, díky nějaké matematické chybce při konstrukci vozidla, do ní zcela jistě vletíte kolem zadním. A to nechcete. Protože to se za vámi nejdříve ozve rána jak z děla, pak vám zavržou všechny skříně, o slovo se přihlásí veškeré kuchyňské vybavení, které nadskočí a zase lehne, popadá vše, co bylo jen tak na volno a občas se na vás zvědavě přijde podívat i obsah skříněk. A vy se jen modlíte, zda jste nezapomněli dobře zavřít odpad toalety, protože na návštěvu jejího obsahu fakt zvědaví nejste.

A protože těch dojmů z cesty obytňákem je více než na jeden článek, můžete se na další vyprávění těšit již brzy!

Autor: Hana Krommerová | úterý 11.6.2024 10:25 | karma článku: 15,21 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Hana Krommerová

S obytňákem na cestách 2. část

Cestování obytňákem je zajímavá zkušenost. Pokud vás zajímají další mé postřehy, tak směle do čtení.

12.6.2024 v 7:32 | Karma: 12,37 | Přečteno: 274x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 18,40 | Přečteno: 414x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 10,30 | Přečteno: 222x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 170x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 144x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Selhali jste, slyším jen lži. Rezignujte, vyzvala matka zavražděné Elišky

20. června 2024  16:43,  aktualizováno  16:54

V Poslanecké sněmovně dostali po zasedání bezpečnostního výboru k událostem na Filozofické fakultě...

Další problém pro Beka. Do Senátu skoro nechodí, přesto čerpá náhrady

20. června 2024  16:52

Poté, co MF DNES upozornila na jízdu ministra školství Mikuláše Beka (STAN) za použití majáků při...

Rutte už má post šéfa NATO jistý. Rumunský prezident Iohannis boj vzdal

20. června 2024  16:40

Rumunský prezident Klaus Iohannis ve čtvrtek oznámil, že už neusiluje o post generálního tajemníka...

„Představte si, že by za Němce hráli pouze běloši.“ Poslankyně rozpoutala bouři

20. června 2024  16:21

Poslankyně za německé Zelené Katrin Göringová-Eckardtová schytala kritiku po vítězném zápase...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 15,33
  • Průměrná čtenost 317x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik