Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

Že si pro své zhmotnění na tomto světě vybrala formu člověka, a to v bezpečné zemi ve střední Evropě, a právě v této době. Jak málo možná stačilo, aby má duše, mé já se ocitlo v těle člověka v některé z třetích zemí Afriky, který denně bojuje o základní zdroje nezbytné k životu. Také jsem se mohla ocitnout v těle člověka na některém z území, které je z historických důvodů více předurčené k válečným konfliktům a kde jen zřídka zavládne období míru a dostaví se alespoň určitý pocit bezpečí. Těch variant zhmotnění buňky, ze které jsem vzešla by mohlo být mnoho, a i když si dovedu představit život i s lépe rozdanými kartami, přesto vím, že musím být právě za ty své podmínky vděčná.

Někdy se ale stane, že se narodíte také do dobrých podmínek, v bezpečné a rozvinuté zemi, jste zdraví a inteligentní. Nic vám nebrání v tom svůj život uchopit, nasměrovat a jít si za svými sny a cíli. A najednou, aniž byste se vy dopustili nějakých chyb či přehmatů, je vše ve vašem životě a ve výhledu na budoucnost, jinak.

Chcete konkrétní příklad? Jeden bych pro vás měla. Nečekejte ode mne přesný výklad historických a politických souvislostí. Mám pro vás jeden konkrétní lidský příběh, se kterým jsem měla příležitost se seznámit při své návštěvě Gruzie. A tak máte-li chuť, zkuste se vžít do příběhu jednoho konkrétního člověka.

Jste mladík, narodili jste se na Krymu a jste ukrajinské národnosti. Když je vám cca 14 let, dojde na jaře 2014 ze strany Ruska k anexi Krymu. Díky vašemu nízkému věku vám do té doby ještě nemohl být vydán ukrajinský pas. Ve chvíli, kdy dovršíte věk potřebný pro vydání pasu, je vám již automaticky vydán pas ruský a stáváte se tak ruským občanem. Jistě již v době anexe se pro vás leccos změnilo, ale ještě stále můžete na prahu dospělosti žít svůj život, snít své sny a plnit si své cíle. Ve svém životě toužíte hlavně cestovat a poznávat svět, a tak se po střední škole, na prahu dospělosti přihlásíte ke studiu mezinárodních vztahů a vaším snem je působit v diplomatických službách. A pak přijde 24. únor 2022. Vám je něco málo přes dvacet let, studium vysoké školy máte úspěšně za sebou a život před sebou. A aniž byste vytáhli paty z rodného Krymu, řízením osudu nebo spíše kohosi, kdo si hraje na pánaboha s právem ovlivňovat osudy mnoha milionů lidí, zjišťujete, že je vše jinak. I když od narození Ukrajinec, jako ruský občan odpovídajícího věku máte povinnost nastoupit do ruské armády a bojovat proti vlastnímu národu. Pokud tak neučiníte, máte ještě jednu volbu, nechat se na 10 let zavřít do vězení. Vlastně máte volbu ještě třetí. Od toho všeho zavčas utéct. Ale to neznamená jen příležitost utéct od hrozby nasazení do války bez předchozího odpovídajícího výcviku nebo od zavření na dlouhé roky do vězení. To znamená také odejít z rodného místa, opustit svůj domov i své blízké, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou jít s vámi. Odejít kam? Do velkého neznáma. S ruským pasem, který máte a který většina světa neuznává, máte jen omezenou možnost výběru zemí, kam se můžete vydat a kde byste mohli alespoň trochu budovat svůj život a přečkat dobu tohoto válečného konfliktu. Jednou z těchto zemí je i Gruzie, což bude právě vaše volba.

Je vám lehce přes dvacet, jste zdravý, máte vysokoškolské vzdělání a začínáte v nové zemi. Ze svých blízkých máte s sebou jen svoji ženu, také Ukrajinku z Krymu. Protloukáte se tedy spolu. Věkově vás dělí jen jeden rok, ona je o rok starší než vy. A tento rok je ve vašich životech zásadní. Díky němu již měla vaše žena ve chvíli anexe Krymu ukrajinský pas. A tak zatímco vy s ruským pasem nemůžete z Gruzie nikam vycestovat (snad vyjma několika okolních států jako je například Azerbajdžán) a kdybyste chtěli navštívit své blízké na Krymu, pravděpodobně by vás chytili a nakládali s vámi jako s válečným zběhem, ona může jet navštívit své rodiče na Krym či zaletět do Turecka vyřídit si na ambasádě nové doklady apod. Oba jste v naprosto rozdílné situaci, kterou jste nijak nemohli ovlivnit a kde jsou karty rozdány už jen datem a místem vašeho narození a následných událostí, na které jste také neměli žádný vliv.

Potřeba naučit se žít svůj život v cizí zemi vás v mnoha ohledech jistě zocelí. Brzy zjistíte, že díky své inteligenci a výborné znalosti angličtiny se uživíte jako průvodce. A čekáte. Na co? Na to, až zase budete mít možnost žít a cítit se jako svobodný člověk. Zvláštní očekávání pro nás, lidi z Evropy 21. století, nemyslíte?

Předpokládám, že stejně jako většina ostatních běžných lidí jste čekali, že válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou skončí brzy. Nestalo se tomu tak. Zanedlouho to budou už dva roky. Dva roky vašeho života v provizorních podmínkách. Ale jednou to skončit musí, to nám říká historická zkušenost. Jen nikdo nevíme, jak.

Skončí-li válka tak, že Ukrajina zůstane zachována jako suverénní stát, máte snad vyhráno. Budete si moci zažádat o ukrajinský pas, stát se znovu ukrajinským občanem se všemi právy svobodného člověka. Možná se už nikdy nebudete moci vrátit na rodný Krym, zůstane-li začleněn do Ruska, ale vybudujete si své doma jinde a budete moci konečně bez omezení cestovat a plnit si své, třeba i profesní sny.

Pokud však dopadne konflikt pro Ukrajinu špatně, budete i nadále ruským občanem s ruským pasem, navíc válečným zběhem, který bude mít omezenou možnost pohybu a který bude žít v obavách z možných důsledků.

Je vám jen něco málo přes dvacet, narodil jste se a žil na jednom konkrétním místě, jen se změnila doba a politické poměry a takto máte rozdané karty. Nezbývá nic jiného, než se i s takto špatnými kartami naučit hrát. Ale ruku na srdce, kdo z nás, z civilizovaného a bezpečného demokratického světa by na toto byl připraven? Nezbývá než doufat, že člověk, pokud musí, vydrží víc, než by si pomyslel.

Autor: Hana Krommerová | pátek 5.1.2024 9:54 | karma článku: 10,30 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 18,17 | Přečteno: 395x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 163x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 141x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Nespěchej

Den dvanáctý - z Calda de Reis do Padrónu, 37 566 kroků, cca 21,5 kilometru. Ráno jsem opět nespěchala, bylo pod mrakem, sluníčko mi k pohodě scházelo, ale zase nebylo horko.

11.11.2023 v 7:27 | Karma: 8,32 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Požehnání

Den jedenáctý – z Pontevedry do Calda de Reis, 41 191 kroků, cca 27 km. Ráno plánuji projít si historické centrum a zastavit se v obchůdku, kde by měli mít dlaždičky s písmeny typickými pro označení domů tady i v Portugalsku.

9.11.2023 v 7:05 | Karma: 10,33 | Přečteno: 132x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 18,17
  • Průměrná čtenost 300x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik