Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bonbonek na cestě - Požehnání

Den jedenáctý – z Pontevedry do Calda de Reis, 41 191 kroků, cca 27 km. Ráno plánuji projít si  historické centrum a zastavit se v obchůdku, kde by měli mít dlaždičky s písmeny typickými pro označení domů tady i v Portugalsku.

Intuitivně se vydávám k centru, kde je kostel a odkud jsem včera večer přišla. Má intuice překvapivě selhává…motám se a za chvíli nevím ani kde jsem, ani kudy jít. Beru si tedy na pomoc navigaci. Ta mi ukazuje, že krámek je necelý kilometr nekomplikovanou cestou přede mnou. No několikrát jsem se na té nekomplikované cestě zatočila a krámek nenašla, byť dle bodu v mapě měl být nedaleko. Ještě že můj muž něco jako orientační smysl po mně nevyžaduje, že mu stačí, když trefím domů.

A tak se loučím myšlenkou na nákup ozdobných číselných dlaždiček a vyrážím na most přes řeku a napojuji se na trasu poutníků. Myslím, že většinu poutníků mám už skoro tradičně před sebou. Ještě se stavím pro snídani, kterou mám v plánu vychutnat si na nějakém pěkném místě, ale dlouho ji pak nosím v ruce, protože žádné příhodné místo se dlouho neobjevuje. Jde se mi lehce, nic mě nebolí. Začínám si i lehce prozpěvovat. Vidím dva vrabčáky, kteří jsou tak roztomilí, že na ně začnu mluvit. A říkám jim “vy jste ale ptáčci jedni španělští” a v tom mi dochází asociace s názvem jídla a rozesměju se.

Asi po 7 kilometrech, kdy procházím nijak zajímavou krajinou a říkám si, že mě dnes asi nepotká nic extra zajímavého, přicházím ke hřbitovu s kostelem. Místo není ničím zvláštní a většina poutníků ho míjí. Vzhledem k tomu, že já skoro žádný kostel nevynechám, jdu i tady obhlédnout, jestli je otevřený. Sedám si dovnitř a chvíli rozjímám. Poté, co opět vyjdu ven, hledám místo, kde bych si sedla a konečně posnídala. Když spatřím velká otevřená vrata a za nimi pěknou zahradu a dům, tak opatrně nahlížím, jestli mohu dovnitř. Vypadá to přátelsky a skutečně, v domě jsou na poutníky připraveni. Dávám si razítko do credenciálu, píšu přání na papírek a házím jej do krabičky a jeden papírek s citátem si naopak beru. Pak si uvařím čaj a jdu posnídat na zahradu.

Po nějaké chvíli prochází kněz a zdraví mě. Později jdu vrátit hrneček a opět se s knězem potkávám. Ptá se, odkud jsem a jestli jdu sama. Pak ukazuje na velké dřevěné dveře a říká, že za nimi bydlí mnich. A že jestli chci, tak s ním můžu něco jako “bless”, což si intuitivně vykládám jako blesk = vyblejsknout. Říkám si, proč ne, fotka s mnichem bude hezká památka. Když v tom jsou slyšet za těmito dveřmi kroky a po chviličce vyjde ze dveří mnich a vítá mě. Ptá se na mé jméno a nabízí mi razítko, možnost napsat přání a občerstvit se. Je příjemně překvapený, když odpovídám, že už jsem vše zvládla. Pak se mě ptá, jestli chci požehnat…nějak mi ten význam slova “bless” konečně došel. Kývám hlavou a na jeho žádost odkládám kšiltovku. Chvíli se za mne modlí, pak mne chytne za hlavu a žehná mi. Rozumím jen tomu, že mi přeje štěstí nejen na této cestě, ale na celé cestě životem.

Cítím se po tomto zážitku tak nějak klidně a vyrovnaně. Za celou dobu tam nepřišel žádný jiný poutník, a tak si myslím, že jsem zažila něco docela výjimečného. Oba jsou ochotni se se mnou vyfotit, a tak si tuto chvilku zvěčňuji.

Vydávám se dále a těsně před restaurací s občerstvením docházím Američanku Chandler, kterou doprovází starší poutník. U kávy zjišťuji, že je to švédský profesor, který učí na univerzitě druhy materiálů. Brzy je opouštím, protože mám v plánu zastavit se a odpočinout si ještě u vodopádů, které mi doporučila Kája. Opět mám v nohách hodně přes 20 kilometrů, tak vítám celkem útulné ubytko a po sprše a přeprání svršků vyrážím do centra. Kupuji pár dárků domů a pak náhodou objevuji restauraci se zahrádkou a vzrostlým bambusem, kde po chvíli začne chlápek na kytaru hrát a zpívat pohodový jazz. Se sklenkou vína tak strávím příjemný závěr večera.

Autor: Hana Krommerová | čtvrtek 9.11.2023 7:05 | karma článku: 10,33 | přečteno: 132x
  • Další články autora

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 18,17 | Přečteno: 396x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 10,30 | Přečteno: 219x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 163x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 141x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Nespěchej

Den dvanáctý - z Calda de Reis do Padrónu, 37 566 kroků, cca 21,5 kilometru. Ráno jsem opět nespěchala, bylo pod mrakem, sluníčko mi k pohodě scházelo, ale zase nebylo horko.

11.11.2023 v 7:27 | Karma: 8,32 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 18,17
  • Průměrná čtenost 300x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik