Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Platím, platíš, platíme - prodej nemovitosti a daň z nemovitostí.

Prodávali jste někdy nemovitost? Mnozí z nás jistě ano. A znáte všechny povinnosti, které z toho plynou? Mnozí z Vás jistě ano. Já donedávna ne. Ale teď už ano. Pozdě…

obrázek ze serveru aktualne.cz

 

Od začátku.

Když se nám narodil první potomek, rozhodli jsme se s manželkou, že si pořídíme domek. Na hypotéku jsme si pořídili starý domek s malou zahrádkou. Postupně jsme si domek opravovali a přemýšleli o jeho zvětšení přístavbou do patra. Vzhledem ke stáří domu, předpokládaným nákladům, malé zahrádce - to nakonec za nás vyřešil náš tchán a tchýně, kteří nám koupili pozemek. Takže jsme nakonec začali stavět dům nový, tento starý prodali a po čas stavby bydleli v podnájmu.

Starý domek jsme prodali v listopadu 2004. Podali jsme finančnímu úřadu daňové přiznání k dani z převodu nemovitostí, doložili odhadem a kupní smlouvou. Předpokládali jsme, že tím naše povinnosti vůči státu skončili. Vlastním ještě kousek pozemku s chajdou, každoročně platím daň z nemovitostí, takže mi pravidelná platba daně nepřišla divná. Nicméně před několika lety město, kde bydlíme, zvedlo místní koeficient z 1 na 3 (tedy 3x). V té době jsme již platili daň z nemovitostí z nového domu (poctivě jsme podali daňové přiznání k dani z nemovitostí). Navýšení daně na trojnásobek mne tedy rozhodně nepotěšilo, zdálo se mi to vysoké, ale co se dá dělat. Obec peníze potřebuje…

Letos jsem kvůli jiné věci navštívil finanční úřad a při té příležitosti jsem si nechal vyjet sestavu daně z nemovitostí, neboť mi její výše stále vrtala hlavou.  Domníval jsem se, že jsem do daňového přiznání dal i plánovanou garáž a dílnu, kterou jsme však z finančních důvodů nakonec nepostavili.

A je to tady!

Jak jsem byl překvapen, když jsem zjistil, že stále vesele platím daň z nemovitostí k domku, který jsem v listopadu 2004 prodal! Vždyť jsem to finančnímu úřadu přece hlásil, že jsem jej prodal! Proč mi tedy stále za něj vyměřují daň?

Vždyť dobře vědí, že mi již nepatří! Vždyť za stejný domek jistě platí daň z nemovitostí i nový majitel! Vždyť dostávají informace o změně majitele z katastru nemovitostí! Tak proč? Jak jsem se na finančním úřadě dozvěděl: protože jsem nepodal přiznání k dani z nemovitostí! Tedy spíše nepřiznání k dani. Nebo přiznání k nedani? No prostě, finančnímu úřadu jsem neřekl, že jsem nemovitost prodal, a již daň z nemovitostí platit nebudu. Ale jak to? Vždyť jsem to finančnímu úřadu oznámil! Ale pozor  - jen do jedněch dveří (daň z převodu nemovitostí), ale finanční úřad má více dveří! A ty jednotlivé dveře spolu nemluví (nesdílí data). Je tedy nutno oběhnout více dveří. Ve dveřích (přepážce) daň z nemovitostí mi ochotně pomohli vyplnit nedaňové nepřiznání a sdělili mi, že mi vrátí neoprávněně vyměřovanou daň jen za 3 roky zpátky. Zbývajících 6 let jsem se stal hrdým sponzorem (byť nechtěným).

Polemika.

S ochotnou a milou úřednicí (nemyslím to ironicky!) jsme diskutovali, proč tomu tak je. Bylo mi sděleno, že finanční úřad nezajímá, že se platí za stejnou nemovitost dvakrát. Prý i kdyby někdo platil za celý kraj, tak je jim to jedno. Kdyby někdo neplatil, to je jiná! Prý neumí zjistit (ale spíše nechtějí), že dochází k duplicitní (nebo možná i vícenásobné) platbě za jednu nemovitost. Je to dle mne velmi jednoduché – číslo katastru a parcelní číslo jsou přeci jednoznačné identifikátory, podle kterých by jistě průměrný programátor dokázal ve vazbě na rodná čísla poplatníků rozklíčovat, kdo za danou nemovitost daň platí, či zda za ni nikdo neplatí, a nebo za ni platí více poplatníků. Avšak v zákoně je řečeno, že když nemovitost prodáte, musíte podat daňové přiznání nejen k dani z převodu (případně příjmu), ale i k dani z nemovitostí. A neznalost zákona neomlouvá.

Kocourkov.

  1. Finančnímu úřadu oznámíte formulářem daně z převodu nemovitostí, že jste nemovitost prodal. Z kupní smlouvy úřad ví komu.
  2. Nový majitel podá přiznání k dani z nemovitostí.
  3. Katastr oznamuje finančnímu úřadu změny majitele nemovitostí.
  4. Vy ještě stejnou informaci (tedy již mi to nepatří) musíte finančnímu úřadu oznámit i počtvrté! Formulářem přiznání k dani z nemovitostí.
  5. Pokud to neuděláte, platíte za nemovitost i nadále (přesněji řečeno je Vám vyměřována).
  6. A protože Vás finanční úřad neinformuje za co platíte (sdělí Vám jen výši daně), nemáte kontrolu nad tím, za co vlastně platíte. Tedy pokud si na úřad osobně nezajdete a nenecháte si to sdělit.

Chápu ten formulář, když se k té dani přiznávám, v opačném případě mi přijde proti zdravému rozumu. Ale vůči státu asi zdravý rozum nehledej!

Resumé.

  1. Daň z nemovitosti může platit více plátců.
  2. Státu to nevadí (naopak).
  3. Nikdo to nekontroluje, a nebo možná ano, ale nikdo nám to neřekne (záměrně?).
  4. Pokud to náhodou zjistíme, vrátí nám to jen za 3 roky zpátky.
  5. Přeplatek si nechají.
  6. Dojde k neoprávněnému obohacení státu na náš úkor.
  7. Beztrestnému.
  8. Kdyby to bylo naopak, byli bychom trestáni.
  9. Stejnou informaci musíme státu oznamovat mnohokrát.
  10. I když ji stát sám zná, díky svým úřadům (katastr nemovitostí).
  11. Státní úřady, které si tvrdě platíme polovinou svého ročního snažení,  nás klidně nechají platit něco, na co nemají nárok. Namísto aby nás chránily a poskytovali nám servis.

Řešení.

Je několik:

Dlouhodobá řešení (v rámci zrušení zbytečných daní a úřadů):

  1. Zavést jednotný systém státní správy a plateb, aby člověk nemusel opakovaně stejnou informaci státu dokládat, natožpak informace, které stát zná!
  2. Informovat poplatníka za co (za jakou nemovitost) a kolik platí, pokud mu daň vyměřují!
  3. Zrušit daň z nemovitostí.
  4. Zrušit daň z převodu nemovitostí…

Okamžité řešení:

  1. Zajděte si na Váš finanční úřad.
  2. Nechte si vyjet výpis daňového přiznání k dani z nemovitostí (od roku 2014 daně z nemovitých věcí).
  3. Zkontrolujte si, z jakých nemovitostí daň platíte.
  4. Pokud platíte zbytečně, podejte si daňové přiznání a v něm uveďte, které nemovitosti již nevlastníte, do poznámky kdy a jak jste jich pozbyli. Pokud je to v aktuálním roce, stačí řádné daňové přiznání, pokud je to z dřívější doby je nutno podat dodatečné přiznání a doložit to i smlouvami, na jejichž základě jste nemovitost pozbyli (kupní smlouva apod.). Ovšem jen za 3 roky zpětně. Je nutno si přeplatek i vypočítat (pracovnice FÚ Vám jistě ochotně pomohou).
  5. Požádejte si o vrácení přeplatku na dani z nemovitostí.

Poučení.

Je možné, že jsem jediný, kdo byl tak hloupý a nevyřešil si to včas a správně. Ale pokud ne, třeba to někomu pomůže. Třeba to někoho odpovědného trkne, a zavede do systému kontrolu duplicity placení daně z nemovitostí ke konkrétní nemovitosti. Je to jednoduché – jen chtít pracovat v zájmu daňových poplatníků (svých chlebodárců). Případně alespoň poslat s výměrem daně z nemovitostí i přehled za co a kolik.  

Poznámka na závěr.

Není to kritika konkrétního finančního úřadu, nebo jeho pracovnic – naopak, byly velmi ochotné a vstřícné a pomohli mi přiznání vyplnit. Je to kritika SYSTÉMU fungování správy daně z nemovitostí a obecně nechuti státu sdílet informace, vytvořit jednoduchý a jednotný informační systém a být daňovému poplatníku pomocí. Stále je to tak, že my jsme tu kvůli úřadům a ne oni kvůli nám a pro nás?

Autor: Pavel Krob | pondělí 30.12.2013 9:30 | karma článku: 42,24 | přečteno: 7003x
  • Další články autora

Pavel Krob

Existuje ještě levice a pravice? Aneb diskusní večer o politice.

Ve čtvrtek 14.11.2013 se na půdě Anglo-americké vysoké školy konal povolební diskusní večer o české politické scéně s hosty Ing. Petrem Machem, Ph.D. - Strana svobodných občanů a s PhDr. Ivanem Bartošem, Ph.D. - Česká pirátská strana. Diskusi moderoval David Lipka, děkan to fakulty Mezinárodních vztahů na Anglo-americké vysoké škole. Odkaz zde.

16.11.2013 v 0:03 | Karma: 14,75 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Pavel Krob

Národní třída 17.11.1989 - jak jsem to zažil na vlastní kůži.

O 17.11.1989 se hodně mluví, hodně píše, ale přeci jen si dovolím seznámit Vás s vlastními zkušenostmi jak jsem to zažil na vlastní kůži

17.11.2010 v 20:01 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1315x | Diskuse| Politika

Pavel Krob

Kocáb rezignoval / nerezignoval?

Nečas přijal Kocábovu rezignaci. Ten tvrdí, že žádnou nepodal. Takže se vlastně nic nestalo. Ještě horší by byla situace, kdyby:

1.9.2010 v 23:45 | Karma: 21,12 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Politika

Pavel Krob

Co blbneš? Kazíš nám normy!

Poprvé jsem se s touto hláškou setkal, coby čerstvě vyučený truhlář po prvním půldni po nástupu do Okresního průmyslového podniku. Z učňáku jsem byl zvyklý, že když jsem dokončil svoji práci, přišel jsem za mistrem a zeptal se: "Pane mistr, mám to hotové, co mám dělat dál?".

1.9.2010 v 21:45 | Karma: 32,28 | Přečteno: 2257x | Diskuse| Politika

Pavel Krob

Zrušte zmocněnce pro lidská práva!

Zmocněnec pro lidská práva Kocáb chce zrušit babyboxy! Upírají prý právo na identitu. To snad ani nemůže myslet vážně! Prý odporují právu dítěte znát své rodiče! Zrušte prosím raději zmocněnce.

28.8.2010 v 14:18 | Karma: 33,79 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1970x
Zajímám se o přírodu, politiku, mezilidské vztahy. Mám rád dobrou kávu a červené víno.