Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Národní třída 17.11.1989 - jak jsem to zažil na vlastní kůži.

O 17.11.1989 se hodně mluví, hodně píše, ale přeci jen si dovolím seznámit Vás s vlastními zkušenostmi jak jsem to zažil na vlastní kůži

Začátek – Albertov

S kamarády ze školy (studoval jsem VŠE v Praze) jsme se domluvili, že se zúčastníme povolené manifestace vysokoškolského studentstva dne 17.11.1989, která se konala na Albertově a měla končit položením kytek na Vyšehradě. Akce byla pořádána oficiálně SSM (Socialistickým svazem mládeže). Na Albertově jsme si nejdříve vyslechli – poněkud na tu dobu odvážné – projevy studentských představitelů. Po jejich skončení se dav začal odebírat směrem na Vyšehrad. Vzhledem k tomu, že jsme se měli ještě s někým sejít, čekali jsme, až celý průvod projde a tím jsme se ocitli na konci celého shromáždění. Přesunuli jsme se na Vyšehrad, kde jsme poslali dál všechny přinesené květy. Po položení květin, jsme se po zavelení „čelem vzad“ ocitli rázem v čele celého průvodu. Na Vyšehradě měla celá akce oficiálně skončit, nicméně se dav spontánně rozhodl v demonstraci pokračovat a projít Prahou. Cíle průvodu se vyvíjely dle toho, kam nám byla cesta umožněna. Pokoušeli jsme se nejdříve dostat směrem na Pražský hrad, ale most přes Vltavu byl zahrazen Veřejnou bezpečností a proto se dav rozhodl pokračovat Národní třídou směrem na Václavské náměstí.

Na křižovatce se Spálenou ulicí jsme však narazili na policejní kordon příslušníků SNB, kteří měli na hlavách bílé přilby a před sebou drželi plexisklové štíty. Dav se pár metrů před nimi zastavil a začal s nimi vyjednávat, aby nás pustili dále. Dívky dávaly policistů za štíty květiny, ale příslušníci byly neoblomní. Manifestace se zde tedy zastavila a čekali jsme co bude dál. Dopředu to nešlo a po nějaké době to nešlo ani zpět, neboť SNB pomocí obrněných transportérů opatřenými sítěmi uzavřela dav na Národní třídě mezi kordonem policajtů u Spálené ulice a vzadu u ulice Mikulandské. Neměli jsme tedy možnost úniku.

Kamarádovi Honzovi s Gábinou se podařilo proklouznout mezi transportéry a uniknout, já s Bárou jsme tam zůstali. Chvílemi jsme stáli, chvílemi posedávali a netušili jsme co se chystá. Skandovali jsme „pusťte nás domů“ a „máme holé ruce“ a snažili jsme se ze sevření dostat, ale bez úspěchu. Najednou jsme cítili, že je dav zezadu a zleva tlačen na pravou stranu směrem výloze k nějakému tehdejšímu tuším matematickému ústavu – před podloubí. Natlačili nás tam takovou silou, že křehčí dívky nemohly dýchat a měli jsme všichni co dělat, abychom se udrželi na nohou a nebyli davem ušlapání. Tlak byl tak silný, že se výloha, na kterou jsem byl natlačen prohýbala a měl jsem strach, že praskne. Stěží jsme takto namačkáni jeden na druhého jako sardinky mohli dýchat.

Z kraje podloubí po chvilkách vyběhlo „komando“ několika příslušníků, oblečených v maskáčích (tzv. jehličí) a „vykouslo“ vždy pár nešťastníků z davu. Když jsem byl i já takto oddělen od davu, doslova nás naházeli na hromadu jednoho na druhého u kraje podloubí. Tam nás jednoho po druhém zvedli a poslali nás vyprovázejíce nás obušky, nadávkami typu „já Vám dám demonstrovat vy svině“ a kopanci směrem do tmavého podloubí na Národní třídě směrem k Mikulandské ulici. Tam stál na každé straně za každým sloupem příslušník s červeným baretem a obuškem. Každý jsme si jednotlivě tuto „uličku“ prošli. Bára šla přede mnou a viděl jsem, jak schytala několik ran obuškem i zezadu přes nohy, že málem upadla. Také já jsem dostal několik ran obuškem přes záda a přes ruce, kterými jsem si kryl hlavu, ale také pár kopanců vojenskými bagančaty, přičemž jednu „dobře mířenou“ i do rozkroku. Naštěstí mně trefila jen do třísel, ale moc nechybělo….

Jakmile jsme si prošli trestní uličku podloubím ocitli jsme se v Mikulandské ulici a nejkratší cestou jsme se odebrali na Masarykovo nádraží (tenkrát Nádraží střed) a do svých domovů. Na jednu stranu otřeseni, na druhou stranu rádi, že jsme to přežili bez většího úrazu, ale zejména neuvěřitelně naštváni a rozhořčeni brutalitou, hněvem a arogancí zasahujících příslušníku SNB. Bylo zřejmé, že se nás tehdejší vládnoucí nomenklatura snažila zbít a zastrašit proto, abychom si příště nějaké protesty a demonstrace rozmysleli. Asi sami netušili, jakou vlnu nesouhlasu a protestu tím rozpoutají. Nejen studentů, kteří se zúčastnili povolené a pokojné demonstrace, rodičů, kterým zmlátili jejich děti, ale i dalších občanů, kteří se od přímých účastníků teprve se zpožděním dozvídali, co se vlastně v Praze stalo.

Vládní komunistická propaganda se sice snažila dezinformovat, ale díky výjezdům studentů a umělců do ostatních měst a obcí se všichni občané postupně dozvěděli pravdu o 17.11.1989. Hned 20.11. jsme se dozvěděli, že školy vyhlásili stávku a zjistili jsme, že na (tuším) DAMU sbírají svědectví přímých účastníků demonstrace a tak jsme tam s Honzou zašli sepsat své zážitky. Zároveň jsme „nafasovali“ studentské výzvy, které jsme vylepovali po Úvalech, abychom informovali své spoluobčany o studentských požadavcích. A jak to bylo dál už znáte ….

Autor: Pavel Krob | středa 17.11.2010 20:01 | karma článku: 17,50 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Pavel Krob

Platím, platíš, platíme - prodej nemovitosti a daň z nemovitostí.

Prodávali jste někdy nemovitost? Mnozí z nás jistě ano. A znáte všechny povinnosti, které z toho plynou? Mnozí z Vás jistě ano. Já donedávna ne. Ale teď už ano. Pozdě...

30.12.2013 v 9:30 | Karma: 42,24 | Přečteno: 7003x | Diskuse| Společnost

Pavel Krob

Existuje ještě levice a pravice? Aneb diskusní večer o politice.

Ve čtvrtek 14.11.2013 se na půdě Anglo-americké vysoké školy konal povolební diskusní večer o české politické scéně s hosty Ing. Petrem Machem, Ph.D. - Strana svobodných občanů a s PhDr. Ivanem Bartošem, Ph.D. - Česká pirátská strana. Diskusi moderoval David Lipka, děkan to fakulty Mezinárodních vztahů na Anglo-americké vysoké škole. Odkaz zde.

16.11.2013 v 0:03 | Karma: 14,75 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politika

Pavel Krob

Kocáb rezignoval / nerezignoval?

Nečas přijal Kocábovu rezignaci. Ten tvrdí, že žádnou nepodal. Takže se vlastně nic nestalo. Ještě horší by byla situace, kdyby:

1.9.2010 v 23:45 | Karma: 21,12 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Politika

Pavel Krob

Co blbneš? Kazíš nám normy!

Poprvé jsem se s touto hláškou setkal, coby čerstvě vyučený truhlář po prvním půldni po nástupu do Okresního průmyslového podniku. Z učňáku jsem byl zvyklý, že když jsem dokončil svoji práci, přišel jsem za mistrem a zeptal se: "Pane mistr, mám to hotové, co mám dělat dál?".

1.9.2010 v 21:45 | Karma: 32,28 | Přečteno: 2257x | Diskuse| Politika

Pavel Krob

Zrušte zmocněnce pro lidská práva!

Zmocněnec pro lidská práva Kocáb chce zrušit babyboxy! Upírají prý právo na identitu. To snad ani nemůže myslet vážně! Prý odporují právu dítěte znát své rodiče! Zrušte prosím raději zmocněnce.

28.8.2010 v 14:18 | Karma: 33,79 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1970x
Zajímám se o přírodu, politiku, mezilidské vztahy. Mám rád dobrou kávu a červené víno.