Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

President Odborník

Naši páni presidenti i prezidenti vládli od pradávna uměním magické vnitřní obměny prvotního významu slov. Slova relativně neutrální, nevinná, ba dokonce sympatická, byla prezentována jako popis obludných záměrů, které měly dlouhodobý dopad na celou českou společnost. President Beneš měl svůj "odsun", president Zápotocký svou "měnovou reformu" a prezident Klaus své "ismy" a "pravdoláskaře". Zdá se, že i pan prezident Zeman již začal se slovy úspěšně kejklovat.

Musím se přiznat k herezi. Po dlouhé době jsem se plně ztotožnil s výrokem pana presidenta profesora Klause. Tedy skoro.

Designovanou vládu pana Rusnoka bychom skutečně neměli nazývat "vládou odborníků". Je to termín nejen nevhodný, ale nebezpečný. Jak pan profesor správně podotkl, výraz vláda odborníků je zavádějící. Budí dojem, že vláda politická je opakem vlády odborníků, tedy vládou "neodborníků" neboli vládou neprofesionální. "Vláda odborníků" je protimluv. Vždyť odborníkem na vládu je vlastně politik. Jakákoliv politická vláda složená z "profesionálních" politiků je tedy zákonitě vládou odborníků.

Bohužel má tento výraz i neblahé předchůdce v tradici českého antipoliticismu. Je tomu ne tak dávno, co nám vládla vláda dělníků a rolníků. A nebo vláda národního porozumění.

Navíc při pohledu na rýsující se kabinet se mi zdá, že i pan prezident Zeman chápe výraz odborník poněkud rázovitě. Pan Rusnok - budiž. Na předsedání vládě asi žádná zvláštní odbornost neexistuje (což jen potvrzuje, že vládnutí je oborem samo o sobě). Je však pozoruhodné, že poprvé v českých a československých dějinách se předsedou "úředického" kabinetu nestává profesionální úředník - osoba ze své funkce povinovaná loajalitou k státu. Za první republiky byl dvakrát předsedou Masarykových úřednických vlád Jan Černý, nejvyšší zemský státní úředník na Moravě, který svou pozici zemského prezidenta zastával až do roku 1939. Havlovým úřednickým premiérem se stal Josef Tošovský, který se po skončení svého mandátu vrátil na pozici guvernéra ČNB. A ne jinak - a nebo trochu jinak - tomu bylo v případě Jana Fišera, který se pouze poté, co dopremiéroval, na úřednické místo nevrátil - a vyrazil zkusit úřednickou kariéru v mezinárodní organizaci.

Pan Rusnok je ovšem manažerem soukromé firmy a ve státní správě zastával pouze funkce politické, nikoliv úřednické (náměstka ministra v našich podmínkách je těžké považovat za pouhého úředníka). Hlavním znakem pak je, že pan Rusnok se v podstatě nemá kam vrátit - takže je zcela zřejmé, že si jen dynamicky buduje kariéru. Jan Kohout, jehož jméno zaznělo v souvislosti s Černínským palácem, je nepochybně odbnorníkem na mezinárodní politiku. Ale svou kariéru profesního diplomata již dávno opustil. Takže se rovněž nemá kam vrátit.

Jako zřejmý eufemismus však působí jméno Martina Peciny. Když nastupoval na ministerstvo vnitra poprvé, jakýmsi úředníkem možná ještě byl. I když novodobá česká politická tradice tlačí do pozic na mocenských úřadech, jako jsou NKÚ nebo ÚOHS, spíše politiky dosloužilé či druhého řádu. Mít v čele ministerstva odpovědného mimo jiné i za protikorupční policii člověka, kterému nepřišlo nejapné nechat se zaměstnat majitelem firmy, na jejíž privatizaci se jako zástupce státu aktivně podílel, je skutečně odvážné politické rozhodnutí designovaného premiéra. Skutečně netuším, čím je pan Pecina odbornější než pan Kubice.

Navíc - odborníky mohou vybírat opět jen odborníci. Ale jak víme již z předvolební kampaně, pan preziden si rád hraje na děda Vševěda. Možná doufá, že se zařadí po bok svých předchůdců se zvláštním přídomkem. Po Presidentovi Osvoboditeli a Prvním dělnickém prezidentovi bychom mohli mít třeba Prezidenta Odborníka.

Ale vážně, chce snad pan prezident dosíci toho, že "odborník" se stane v této republice výrazem stejně pejorativním jako "politik"?

Zřejmě ne. Všichni kandidáti totiž přinejmenším jednu společnou odbornost mají - odbornost neúspěšného či odstaveného politika (a shodou okolností odstaveného v rámci téže strany, s níž se ve zlém rozešel i pan prezident).

Spíše nežli vládou odborníků lze vládu nově designovaného předsedy vlády již nyní nazvat vládou frustrovaných politiků. A stokrát omýlaný přímý mandát voličů prezidentovi? Volby do Poslanecké sněmovny na rozdíl od voleb prezidentských neprobíhají ve dvou kolech. Srovnáme-li výsledky parlamentních voleb v roce 2010 a prvního kola prezidentských voleb v roce 2013, není aureola lidové podpory prezidentkého mandátu již tak zářná: zatímco panu prezidentovi odevzdalo svou důvěru 1 245 848 voličů, ODS a TOP09 volilo 1 931 625 občanů.

A ještě jedna důležitá poznámka k matení pojmů. Ke jmenování úřednických vlád se dosavadní prezidenti uchylovali v dobách politické krize. I prezident Zeman se proto obligatorně zmínil o tom, že nová vláda má zemi z "politické krize" vyvést. Jenže háček je v tom, že v této zemi žádná politická krize není. Žádná vládnoucí strana se zatím nerozpadá. V Parlamentu prozatím nehrozí bezvýchodný pat. V této zemi je jen krize důvěry v politiku. A rozhodnutí pana prezidenta jmenovat obskurní kabinet sociálně demokratických ex-rebelů k vyřešení krize důvěry v politiku určitě nepřispěje.

Kejklování se slovy má však svůj zřejmý cíl. Pan prezident testuje sílu svého mandátu. To se však může v dlouhodobém kontextu ukázat jako zcela kontraproduktivní. Prezidentu Havlovi trvalo několik let, než vybudoval krůček po krůčku ústavní zvyklosti, které dávaly úřadu prezidenta větší váhu, než jakou ústava původně zamýšlela. I prezident Zeman mohl na tuto tradici navázat. Ale zatím bodrý ex-důchodce z Vysočiny doslova mění důstojný úřad prezidenta republiky, jež byl doposud chápán jako stabilizující prvek domácí politické scény, v neřízenou a nekontrolovatelnou střelu.

Bohužel - tlačením na pilu akorát dovede českou politickou obec k rozhodnutí pravomoci prezidenta řádně osekat. A v budoucnu hrozí, že podpory politických stran se nedostane žádnému "výraznému" kandidátovi. Prezident Zeman tedy pro vidinu vlastní historické role devastuje dlouhodobý koncept prezidentské funkce budovaný postupně od dob prezidenta Masaryka.

Pokud prezident nakládá s ústavou a s ústavními zvyklostmi, které jsme měli za zřejmé, tak, jak s nimi nakládá, vážně si kladu otázku, jakým způsobem nakládá s informacemi zpravodajských služeb, ke kterým má privilegiovaný přístup. V tomto duchu bych se přidal k názoru pana (nyní již) profesora Putny, že pan prezident Zeman je bezpečnostním rizikem pro naši republiku.

Ale třeba není kaše tak horká, jak se vaří. Jen aby se nám přecijen nepřipálila.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Jelineklukas Jelínek | středa 26.6.2013 11:00 | karma článku: 19,03 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Nesnesitelně tenká hranice českého bytí

Nedávno jsme se s panem prezidentem smáli, jak jednoduché je vytáhnout na pana předsedu vlády kalašnikov. A s úšklebkem prohlašovali, že po Brexitu přijde hrdý Čeksit...

20.6.2016 v 8:00 | Karma: 10,88 | Přečteno: 408x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Král Rozumbrada

Včera jsem se rozepsal poněkud ze široka o tom, co si myslím o Milošovi a Karlovi, kandidátech na prezidenta. Ozvěny z jejich včerejší televizní debaty, i když prý mnohem smířlivější, mi přesto nedají pár vět přidat.

24.1.2013 v 9:45 | Karma: 21,36 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Hledá se Čech, velký (ale ne moc)

V poslední době docela neoriginální téma: Malé zamyšlení nad tím, kdo by měl být českým prezidentem.

23.1.2013 v 18:36 | Karma: 12,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Zaslouží si Ostrava Havla?

Občas si říkám, jestli by rodina zesnulé významné osobnosti neměla vlastnit na její jméno ochrannou známku. Zejména nyní, když pozoruji, jak se Ostrava rozhoduje pojmenovat po Václavovi Havlovi ulici.

12.1.2012 v 12:12 | Karma: 11,64 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Česká advokátní komora: zločinecká organizace?

„To, že si překupníci udělali z nakoupených pohledávek byznys, je normální stejně tak, jako jiní si udělali byznys ze stovek kilometrů nejdražších dálnic v Evropě, z těžby uhlí, výroby energií, dodávek vody, likvidace odpadu apod., takový už nynější svět je.“ (JUDr. Ladislav Krym, tajemník České advokátní komory)

5.1.2012 v 16:43 | Karma: 31,73 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Vzděláním právník, duší všudybyl, rád píše kdykoli o čemkoli pro kohokoli, kdo bude mít chuť číst.