Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká advokátní komora: zločinecká organizace?

„To, že si překupníci udělali z nakoupených pohledávek byznys, je normální stejně tak, jako jiní si udělali byznys ze stovek kilometrů nejdražších dálnic v Evropě, z těžby uhlí, výroby energií, dodávek vody, likvidace odpadu apod., takový už nynější svět je.“ (JUDr. Ladislav Krym, tajemník České advokátní komory)

zdroj: denik.cz

Tato slova tajemníka profesního sdružení velké části českých právníků (celé znění dopisu viz ZDE) mě poněkud zaskočila a rozesmutnila. Jako právníka i jako člověka.

Je samozřejmě v pořádku přiznat, jaká je realita. Je rovněž v pořádku konstatovat, že inkasní agentury neprovozují protiprávní činnost. Co ale není v pořádku, je říci, že systematické využívání lidské nevědomosti a vyvíjení nenápadného psychologického nátlaku hrou paragrafů a bezobsažných právnických frází je „normální“. Taková činnost je asi totiž stejně „normální“, jako odepřít důchodci přístup na záchod, dokud si nekoupí pár ošoupaných hrnců za třicet tisíc od nablýskaného usměvavého prodejce.

A navíc – takový není jen „nynější“ svět. Takový byl svět odjakživa. Jen ten způsob zneužívání neznalosti druhých se poněkud přizpůsobuje té které době a záludně mění své podoby. V devadesátých letech minulého století bylo „normální“ skupovat za pár stovek kupony z privatizace, aby se pak rozpustily v neprůhledných firmách, které se honosily jmény prestižních amerických univerzit. Stejně tak v letech sedmdesátých bylo „normální“, že společenské výhody náležely většinou jen těm, kdo se uměli uchytit ve straně či ve vedení některé státní firmy, nejlépe pak v obojím. Co bylo „normální“ v letech třicátých a čtyřicátých v Německu netřeba připomínat. Vždyť i upalování čarodějnic ve století sedmnáctém bylo „normální“.

S větou: „Ten, kdo nectí zákon, musí počítat s postihem,“ nelze než souhlasit. Méně možná tak s tezí: „Čím je postih tvrdší, tím má výchovnější účinek.“ To je ale na odbornou debatu. V žádném případě však za postih v duchu práva nelze považovat předhazování černé ovce vlkům. Nebo by snad byla reakce pana tajemníka stejná, kdyby policisté ponechali nepozorného řidiče, který na přechodu srazil dívenku, napospas její rozlícené rodině? Nebo tehdy, kdy by se okradení vydali plundrovat příbytek zloděje hlava nehlava? Hrátky s prodejem pohledávek nejsou ničím jiným než nejapnou formou privatizace justice, která skýtá dojem, že právo stojí na straně silnějších. Inkasní agentura by asi stěží odkoupila mou stokorunovou pohledávku vůči energetické společnosti, která se o pár dnů zpozdí s vrácením přeplatku. A pochybuji, že by z důvodu desetikorunového úroku burcovala exekutory, aby zabavili její elektrárnu.

Jednou ze šokujících pravd, která je právnickým studentům vyjevena někdy v prvním semestru, je skutečnost, že PRÁVO NENÍ SPRAVEDLNOST. Právo demokratického právního státu má však i jednu chvályhodnou vlastnost – všichni by si měli být před zákonem rovni, padni komu padni. A tak následky svých nerozvážných skutků by měli nést jak vychytralí černí pasažéři, kteří neplatí pokuty, tak dopravní podniky, které nejsou schopny si zjednat pořádek a zasílat složenky na správnou adresu nebo se příliš nesnaží vymáhat pokutu předtím, než byl nárok na ni promlčen. V průběhu studia se navíc aspiranti obojího práva dozvědí, že i systém tak necitelný a nelidsky úporný, jak jen právní řád může být, si našel obezličky, aby se zdání spravedlnosti alespoň přiblížil. Takovými obezličkami jsou i zásada přiměřenosti postihu a právnická etika. Škoda, že tolik advokátů zrovna na těch přednáškách asi chybělo. K čemu by jim taky byly. Takové znalosti moc nenesou.

Zatímco na přiměřenost postihů si mohou došlápnout soudy (a k mému neskrývanému potěšení tak zřejmě již činí – viz ZDE), dohled nad právnickou etikou přísluší profesním sdružením, včetně České advokátní komory. Jedna prostinká otázka: Co se asi tak skrývá za paušálním účtováním několika tisíce korun honoráře za vymáhání pár set korunové pohledávky, o které i nepromovaný zelenáč ve třetím ročníku ví, že je promlčená? Bohulibá nezištná snaha o dosažení spravedlnosti? Nebo snad jen ta věčná, sprostě lidská snaha vytřískat prachy na všem, na čem se dá?

Neupírám samozřejmě nikomu právo vyjádřit svůj osobní postoj ke skutečnostem „nynějšího“ světa. Ale činit tak jménem instituce, která by měla dbát na to, aby činnost advokátů byla na výši nejen profesně, ale i morálně, je poněkud prazvláštní.

A jedna právnicky záludná otázka na závěr: Pokud by jednou některý soud kvalifikoval některé praktiky inkasních agentur jako trestný čin útisku či podvodu, nestala by se Česká advokátní komora díky slovům svého tajemníka zločineckou organizací?

To asi ne. Ale o etice a morálce by si mohla leda tak šeptat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Jelineklukas Jelínek | čtvrtek 5.1.2012 16:43 | karma článku: 31,73 | přečteno: 1369x
  • Další články autora

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Nesnesitelně tenká hranice českého bytí

Nedávno jsme se s panem prezidentem smáli, jak jednoduché je vytáhnout na pana předsedu vlády kalašnikov. A s úšklebkem prohlašovali, že po Brexitu přijde hrdý Čeksit...

20.6.2016 v 8:00 | Karma: 10,88 | Přečteno: 408x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

President Odborník

Naši páni presidenti i prezidenti vládli od pradávna uměním magické vnitřní obměny prvotního významu slov. Slova relativně neutrální, nevinná, ba dokonce sympatická, byla prezentována jako popis obludných záměrů, které měly dlouhodobý dopad na celou českou společnost. President Beneš měl svůj "odsun", president Zápotocký svou "měnovou reformu" a prezident Klaus své "ismy" a "pravdoláskaře". Zdá se, že i pan prezident Zeman již začal se slovy úspěšně kejklovat.

26.6.2013 v 11:00 | Karma: 19,03 | Přečteno: 551x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Král Rozumbrada

Včera jsem se rozepsal poněkud ze široka o tom, co si myslím o Milošovi a Karlovi, kandidátech na prezidenta. Ozvěny z jejich včerejší televizní debaty, i když prý mnohem smířlivější, mi přesto nedají pár vět přidat.

24.1.2013 v 9:45 | Karma: 21,36 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Hledá se Čech, velký (ale ne moc)

V poslední době docela neoriginální téma: Malé zamyšlení nad tím, kdo by měl být českým prezidentem.

23.1.2013 v 18:36 | Karma: 12,46 | Přečteno: 424x | Diskuse| Společnost

Lukáš Jelineklukas Jelínek

Zaslouží si Ostrava Havla?

Občas si říkám, jestli by rodina zesnulé významné osobnosti neměla vlastnit na její jméno ochrannou známku. Zejména nyní, když pozoruji, jak se Ostrava rozhoduje pojmenovat po Václavovi Havlovi ulici.

12.1.2012 v 12:12 | Karma: 11,64 | Přečteno: 817x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Vzděláním právník, duší všudybyl, rád píše kdykoli o čemkoli pro kohokoli, kdo bude mít chuť číst.