Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Setkání s velrybou ve Slovinsku

Po nezdařených jednáních o sponzoringu jsme s mým spolujezdcem Milanem Hájkem odjeli do Slovinska na soustředění katamaránů. Akce byla velice vydařená a posunula nás v honbě za světovým rekordem o další kus kupředu. Jaké bylo ale naše překvapení, když se při jednom z rychlostních testů před přídí vynořil dvanáctimetrový keporkak. Byl to doslova nezapomenutelný zážitek. Ale postupně.

David Krizek a Milan HajekF20-Predator

Před odjezdem na Jadran jsem v Praze na letišti vyzvedl svého kamaráda Jelmera Bouwa, jachtaře z Holandska, se kterým jsem dříve bojoval v sólovém závodě přes Atlantik. Jelmer je specialistou na katamarány a tak měl být pomocníkem při testování prototypu Predator a zároveň naším sparingpartnerem. Ještě jsme společně i s Milanem stihli zabíjačku ve Štětí a pak jsme zamířili do Sušice do CompoTechu pro loď a hurá k moři. Přidal se i Vláďa se synem Tadeášem s druhou lodí a z Plzně vyrazil Martin s Jonášem. Cesta byla divoká. Zasněžené silnice zejména z Hartmanic do Železné Rudy a nechápavě civící lyžaři lemující naší cestu. Za autem vlek se tři metry širokým katamaránem, naklopeným do velké výšky tak, aby nepřekročil povolených dva a půl metru. Až na dálnici jsme si mohli oddychnout a vesele pokračovat do Portorože. Noční příjezd, rychle odpřáhnout loď, ubytovat a rychle spát. Už aby byl nový den.

Ráno nás uvítalo slunce a postupně vzrůstající teplota až na 14°C. Prostě nádhera. Montovali jsme lodě, vkomponovávali upravenou trampolínu a stavěli nově prodloužený stěžeň. Nakonec to znamenalo dva dny příprav. Ten třetí den jsme byli v přístavu již od brzkého rána a postupně jsme vyplouvali na moře. Celkem se nás tam sešlo sedm katamaránů. Vál krásný střední vítr a byly spíše menší vlny. Katamarán nádherně letěl po vodní hladině a lehce jsme dosahovali osmnácti uzlových rychlostí. Ten den jsme si to vážně užili. Po návratu do přístavu nám kapitán klubu hlásil, že ve vedlejším zálivu u Izoly byl spatřen dvanáctimetrový keporkak. Zabloudil sem až z Atlantiku a prý nemůže najít cestu zpět. Nechtěli jsme tomu ani uvěřit. Velryba na Jadranu? To je snad nesmysl. Pak ale přišly i zprávy z domova, že prý tuto zprávu vysílaly i naše televize. To by bylo něco, potkat tak keporkaka a ještě na Jadranu.

Pak jsme na to už nějak pozapomněli a v dalších dnech jsme se věnovali už přímému srovnávání rychlostí lodí a ladili jsme různé technické novinky. Až o tři dny později vyplouváme společně ze zálivu v Portoroži a šikujeme se do výchozího tréninkového postavení, když se náhle z vody vynořil nádherný keporkak. Lehce jsem stočil kormidlo a ve velmi slabém větru jsem zamířil k němu. Netrvalo to dlouho a opět se vynořil. Velryby se běžně potápějí do hloubky sedm set metrů, ale tady bylo pouhých deset. Zešikma jsem se k němu přibližoval, aby o nás věděl a abych jej nevyplašil. Vypadal, že se necítí nijak ohrožen. Také k tomu neměl důvod. Náš šesti metrový katamaránek váží pouhých sto padesát kilogramů, oproti tomu keporkak tohoto rozměru mívá necelých dvacet tun. On tedy nebyl ten, kdo by se měl obávat. Nakonec jsme se při jednom jeho vynoření dostali za jeho ocasní ploutev na nějakých osm metrů. To už jsem ale musel stočit kormidlo, abych mu nenajel na hřbet. Byl to nádherný a silný zážitek. Pozoroval jsem velryby během svých oceánských plaveb a jednou jsem byl od vorvaně pouhých pět metrů. Sledoval jsem velryby na Novém Zélandu, v Karibiku i na Havaji, ale být tak blízko obřího kytovce v zálivu na Slovinsko – Chorvatských hranicích, to je neuvěřitelné. Navíc na tak malém plavidle.

Odjeli jsme trochu stranou. Z boku přijížděl Martin s Jonášem a z druhé strany Vláďa s Tadeášem. Ti se nakonec možná i trochu nechtěně přiblížili k velrybě nejblíže. Díky tomu můžete shlédnout toto úžasné video.              Video Tadeáš Ptašník

Po pár minutách jsme vyklidili pole a opustili tohoto krásného kytovce. Doufejme, že se mu nakonec podaří nalézt ztracenou cestu zpět do oceánu. Je sice současnou ozdobou Jadranu, ale nic dobrého ho tu nečeká. Mělčiny, hustá lodní doprava a i s tou potravou to bude mít hodně složité. My jsme po skončení soustředění odjeli domů. Čeká nás práce na technických vylepšeních a složitá jednání s potencionálními sponzory. Za tři týdny se chceme na Jadran vrátit. Setkání bylo úchvatné, ale v duchu doufám, že náš obří kamarád bude už daleko v bezpečí.

David Křížek

Team CompoTech

www.f20predator.com

www.davidkrizek.cz 

Autor: David Křížek | čtvrtek 5.3.2009 8:08 | karma článku: 16,71 | přečteno: 2397x
  • Další články autora

David Křížek

O odpuštění

Znovu tu máme listopad a s ním vzpomínku na události v roce 1989. Jsem teď na dva týdny na jachtařských závodech u moře a tak na mě oslavy 20. výročí až tak nedolehnou. I tak si ale dostatečně uvědomuji, co nám porevoluční doba přinesla. Nebýt tehdejších změn, tak bych dnes asi nejezdil na jachtách po mořích a oceánech a nenavštěvoval nové úžasné kraje.

20.11.2009 v 8:35 | Karma: 34,05 | Přečteno: 4702x | Diskuse| Ostatní

David Křížek

Největší závod katamaránů na světě

Každým rokem se začátkem června vydávají ti nejlepší jachtaři dvoutrupých katamaránů na největší světový závod tohoto druhu na ostrov Texel v Holandsku. Stovky lodí zde bojují nejprve v okruhovém závodě o nizozemský mistrovský titul a na závěr týdne je odstartován světoznámý nejprestižnější závod Round Texel.

25.6.2009 v 9:30 | Karma: 14,07 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Sport

David Křížek

Extrém na Nechranicích

Nejen na mořích a oceánech může jachtař zažít ten pravý extrém. Od února se s kolegou Milanem Hájkem připravujeme na katamaránu Predator a po tréninku a závodech ve Slovinsku, Chorvatsku a Itálii jsme se přesunuli na naše milované Nechranice.

18.6.2009 v 8:12 | Karma: 15,44 | Přečteno: 2320x | Diskuse| Sport

David Křížek

Pyrrhovo vítězství

V době, kdy se Itálie halila do smutku vzhledem k tragickým událostem v Aquile, nás čekal první mezinárodní závod katamaránů necelých 300 km od místa tragédie. Zjišťovali jsme, zda do místa vůbec vyrazit, ale pořadatelé nás ujišťovali, že se rozhodně nic ve vypsání závodu nemění.

15.4.2009 v 8:08 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Sport

David Křížek

Riskantní trénink

Koncem března jsme se s mým spolujezdcem Milanem Hájkem znovu vypravili na soustředění do Slovinska. Panovaly zde naprosto ideální jachtařské podmínky a tak jsme si divokou jízdu na katamaránu hodně užívali.

3.4.2009 v 20:52 | Karma: 11,96 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3431x
Extrémní námořní jachtař