Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se stal nechtěně hrdinou

Někdy nastane situace, kdy se věci kolem vás odvíjejí bez vašeho přičinění. Pak se může stát i to, že se z vás stane hrdina, aniž by jste se o to, sami přičinili. To se nedávno stalo právě mně, ale protože se jedná o choulostivé téma, raději bych vše uvedl na pravou míru. Jde totiž o olympiádu v Číně.

S Lenkou Šmídovou na olympiádi v Athénách.Eva Skooepová - Yacht Po návratu z Brazílie, kde byl cíl závodu Transat 6,50 a následném předávání cen v Paříži, jsem absolvoval řadu besed a presentačních akcí. Začátkem ledna jsem se ale rozhodl, že je potřeba uspořádat pořádnou oslavu a sezvat lidi, co mě pomohli k zisku bronzové medaile a pořádně to s nimi a s mými fanoušky oslavit. Akce se konala v Alfě v Plzni a přišlo asi 250 lidí. Přijeli nejen kamarádi z realizačního týmu, ale také soupeři ze Slovinska a Holandska a také známí ze Slovenska, či z Velké Británie. Po besedě následoval přípitek a pak to roztočila kapela The End of Colours a začalo se oslavovat.

Druhý den toho byli plné noviny a já měl radost, že se celý projekt ATLANTIK Minitransat podařilo po dvou a půl letech takto krásně zakončit. Co mě ale naštvalo a to parádně, byl titulek v jednom deníku, který hlásal: „Křížek do Číny nepoletí, je to pravičák.“ Co tomu předcházelo? Dal si se mnou schůzku pro mě neznámý novinář. Udělal se mnou rozsáhlý rozhovor o mých jachtařských úspěších, oceánských plavbách a medaili z Transatu. Na závěr se zeptal, zda se jako bývalý coach Lenky Šmídové chystám na další olympiádu. Má odpověď byla jednoduchá: „Momentálně nikoho nekoučuji. Sám nemám olympijské ambice a upřímně řečeno, také nesouhlasím s politickým vývojem v Číně a ani se nebudu snažit se do Číny dostat.“ Redaktor se zeptal, zda jsem pravičák? „Jsem pravičák, ale to úplně neznamená, že plně souhlasím s tím, jak je u nás vedená pravicová politika.“ Novinář mi poslal článek ke korektuře a vše bylo naprosto korektní. Proto mě druhý den naštval hlavní titulek „Křížek do Číny nepoletí, je to pravičák.“ Celostránkový rozhovor pojednával o jachtingu, o závodech, oceánech a senzace chtivého redaktora upoutala asi jen poslední otázka Číny.

Štvalo mě to, ale myslel jsem, že tím to končí. Příště dám rozhovor jen sportovní redakci a bude klid. Za pár dnů mě ale přišel e-mail od jednoho sportovce, který píše: Dnes jsem si na blogu plzeňského senátora Richarda Sequense přečetl o Vaší neúčasti na olympijských hrách v Číně. Věřím, že jako sportovec dokážu pochopit, jak nesnadné pro Vás muselo být takhle se rozhodnout, a rád bych Vám řekl, že máte nejenom můj obdiv a podporu, ale i hluboké uznání za odvahu, kterou bych od člověka narozeného v této zemi nikdy nečekal. Přeji Vám, ať se Vám ve všem, co je pro Vás důležité, daří.

Myslel jsem, že se studem propadnu. Ihned jsem si našel zmiňovaný blog pana senátora. Chválil zde můj přístup a pevné rozhodnutí o mé neúčasti na olympiádě. Pana Sequense si moc vážím a znám jej z různých akcí. Jednou mně předával i cenu na vyhlašování sportovce města Plzně. Je mi jasné, že jeho příspěvek vznikl na základě palcového titulku ve zmiňovaném deníku. V očích senátora jsem tedy hrdina, mám obdiv sportovců a jistě i řady čtenářů zmiňovaného blogu, ale skutečnost je jiná. Musím se přiznat.

Myslím, že olympiáda v Číně měla posloužit k postupnému uvolnění režimu, ale opak je pravdou. Bude to exhibice komunistické moci. Na sportovce jsou nasazováni agenti, novináři jsou silně ovlivňováni, média nemohou přinášet 100% informací, aby dostali licenci na olympijské zpravodajství. Čínští sportovci jsou vybíráni ze sportovních lágrů a na sportovním nebi se objevují naprosto neznámé tváře. To jsou věci, se kterými naprosto nesouhlasím a se kterými se nemohu ztotožnit. Do Číny se tedy nepokouším dostat, ale to neznamená, že bych měl šanci se tam dostat. Jako závodník jezdím oceánské regaty a okruhové jachtařské závody jsem opustil. Lenku Šmídovou ani representaci již netrénuji přes dva roky a není důvod, aby si vybrali jako trenéra zrovna mě.

Nesnáším bezpráví, nelíbí se mi vůbec situace Tibetu, nenávidím komunistický režim. Na druhou stranu ale neznám plně asijskou mentalitu a nevím, jak lze udržet pořádek v tak obrovské zemi. Je demokracie tou pravou cestou? Já věřím, že ano, ale je to jen osobní názor. Pořádání olympiády v Číně tedy můžeme odsuzovat, můžeme si říkat, že se to posunulo tam, kam nemělo, ale to je tak vše co s tím můžeme dělat. Naprosto ale nesouhlasím s nátlakem na sportovce, kterým se doporučuje bojkot olympiády. Nechceme přeci další Moskvu, nebo Los Angeles. Sportovci si Čínu nevybrali. Dělají sport jako svoji práci. Přináší nám radost a lidské vzory. Nechme je tedy dělat, to co umějí a politiku nechme politikům. Nebo v případě Číny raději ekonomům???

Autor: David Křížek | pátek 21.3.2008 7:35 | karma článku: 37,32 | přečteno: 6231x
  • Další články autora

David Křížek

O odpuštění

Znovu tu máme listopad a s ním vzpomínku na události v roce 1989. Jsem teď na dva týdny na jachtařských závodech u moře a tak na mě oslavy 20. výročí až tak nedolehnou. I tak si ale dostatečně uvědomuji, co nám porevoluční doba přinesla. Nebýt tehdejších změn, tak bych dnes asi nejezdil na jachtách po mořích a oceánech a nenavštěvoval nové úžasné kraje.

20.11.2009 v 8:35 | Karma: 34,05 | Přečteno: 4702x | Diskuse| Ostatní

David Křížek

Největší závod katamaránů na světě

Každým rokem se začátkem června vydávají ti nejlepší jachtaři dvoutrupých katamaránů na největší světový závod tohoto druhu na ostrov Texel v Holandsku. Stovky lodí zde bojují nejprve v okruhovém závodě o nizozemský mistrovský titul a na závěr týdne je odstartován světoznámý nejprestižnější závod Round Texel.

25.6.2009 v 9:30 | Karma: 14,07 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Sport

David Křížek

Extrém na Nechranicích

Nejen na mořích a oceánech může jachtař zažít ten pravý extrém. Od února se s kolegou Milanem Hájkem připravujeme na katamaránu Predator a po tréninku a závodech ve Slovinsku, Chorvatsku a Itálii jsme se přesunuli na naše milované Nechranice.

18.6.2009 v 8:12 | Karma: 15,44 | Přečteno: 2320x | Diskuse| Sport

David Křížek

Pyrrhovo vítězství

V době, kdy se Itálie halila do smutku vzhledem k tragickým událostem v Aquile, nás čekal první mezinárodní závod katamaránů necelých 300 km od místa tragédie. Zjišťovali jsme, zda do místa vůbec vyrazit, ale pořadatelé nás ujišťovali, že se rozhodně nic ve vypsání závodu nemění.

15.4.2009 v 8:08 | Karma: 12,63 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Sport

David Křížek

Riskantní trénink

Koncem března jsme se s mým spolujezdcem Milanem Hájkem znovu vypravili na soustředění do Slovinska. Panovaly zde naprosto ideální jachtařské podmínky a tak jsme si divokou jízdu na katamaránu hodně užívali.

3.4.2009 v 20:52 | Karma: 11,96 | Přečteno: 2113x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3431x
Extrémní námořní jachtař