Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo že to tady nic nedluží?

Nedávno tu někdo napsal článek s názvem "Já nic nedlužím". Nečetl jsem ho, viděl jsem jenom nadpis v přehledu diskusí, ale nerozklik jsem to.

Nicméně, nějak mi ten název vrtal hlavou. Tak nějak tuším, o co v článku asi šlo. Nejspíš v něm autor psal, že žije spořádaným životem, chodí do práce, dluhy nemá, hypotéku má splacenou, tudíž nechápe, proč by se měl podílet na nějakém státním dluhu.

A nebo jsem to neuhádl a článek napsal někdo jasnozřivější a byl o tom, o čem bude článek tento. V tom případě se omlouvám všem za ztrátu jejich drahocenného času.

Jak jsem psal, přemýšlel jsem o názvu článku. Přemýšlel a říkal si: "Dlužím já něco?". Taky chodím do práce, živím rodinu, hypotéku mám splacenou a ještě i něco našetřím na horší časy. Pracuji v soukromé firmě, takže pokud mi platí, tak na to asi má a chce to dělat, protože je to pro obě strany výhodný vztah. Nejsem tedy vyžírka a nikomu nic nedlužím.

Jenže tohle je právě velký omyl. Trik je totiž ve fenoménu s názvem "státní zakázky". Můžete nakrásně pracovat v soukromé firmě, kterou živí to, že dodává něco pro jinou soukromou firmu a tak dál, ale pokud si dáte práci a rozplete ten zašmodrchanec do konce, ve většině případů skončíte stejně u státních zakázek.

Takže ať děláte to nebo ono, zjistíte, že se stejně nějakým způsobem podílíte na něčem, co platí stát, tedy je to placeno ze STÁTNÍHO DLUHU. Dám příklad, Mladoboleslavská Škodovka je (pořád ještě) celkem úspěšná. Vyrábí (snad celkem) kvalitní auta, ta prodá a z utržených peněz vyplácí platy zaměstnancům a zbytek investuje do rozvoje. Podnik ani jeho zaměstnanci nikomu nic nedluží.

Jenže ouha. Odhaduji, že tak dvě třetiny aut, a možná mnohem víc, je prodáno na dluh. Nějaká auta jdou přímo do státní správy, další si koupí firmy, které žijí přímo ze státní správy a další firmy, které jsou živy na těch firmách ... a tak dál.

Auta mají nějakou cenu. Je poměrně vysoká, protože i zaměstnanci továrny si chtějí žít slušně, minimálně jako zaměstnanci státní správy. Takže továrna musí nasadit odpovídající platy a tomu odpovídá konečná cena vozu.

A v jiných sektorech to není o nic lepší. Zaměstnanec požaduje takový a makový plat. Firma mu ho dá, protože ho potřebuje k tomu, aby zvládla nějakou zakázku - buďto státní, nebo soukromou, která je nakonec stejně financována se státní spoluúčastí. A aby firma nebyla v propadu, musí úměrně platu zaměstnanců nasadit i cenu zakázky. Ale stát jí to nakonec dá, protože jednak nemá na vybranou a jednak z cizího krev neteče. Samozřejmě v udělování zakázek hrají roli kamarádčofty, ale to je celkem marginální problém. V celkovém objemu by se dalo ušetřit pouze mizivé procento, kdyby tedy všichni úředníci byli naprosto objektivní a vybírali vždy optimálně.

A lépe na tom není ani ten, kdo dodává své výrobky přímo prodejcům, ani obchodníci, kteří dodané zboží prodávají koncovým zákazníkům, či dokonce přímo jednotlivcům - spotřebitelům. Většina platů, z kterých je zboží hrazeno, už v sobě z výše uvedených důvodů, státní dluh obsahuje. A se službami je to stejné. Takže tímto se státní dluh přenáší na úplně všechny.

Takže co říct na závěr? Jak psal Vít Kučík, žijeme si dobře. Moc dobře, nejlíp kdy v dějinách. Ale taky žijeme na dluh, a ten dluh je na nás všech. Já vím, žádný jednotlivec nemá možnost to ovlivnit. Ale možná by stačilo, když o tom budete přemýšlet.

Další věc je, že se to netýká jenom naší republiky. Je to problém, s kterým zápasí celá Evropa, Severní Amerika, a kdo ví, kdo ještě. Asi celý svět, snad jen zapomenutí indiáni v pralesích Amazonie nenesou na našem nehorázném prožírání žádnou vinu.

Jo a ještě taková drobnost. Nechtěl jsem to tady zanášet politikou, ale představy, že lidem přidáme ze státního rozpočtu, tím stoupne spotřeba a to nás spasí, tak ty jsou opravdu nanejvýš úsměvné. Teda byly by, kdyby se nás to netýkalo, takto jsou spíš k pláči. Takovéto experimenty zase jenom roztočí to státní zadlužování. Jediná schůdná cesta je, začít šetřit. Všichni, všude, a to teď hned. Tedy nejdřív musí začít šetřit stát, ale dotkne se nás to všech. Takže buď začnete šetřit dobrovolně, nebo to bude o dost horší ... ale co, já nikomu nic nedlužím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 17.12.2009 8:10 | karma článku: 14,80 | přečteno: 1481x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

Lze vytvořit HDR z jediné fotografie?

Většina z vás to už asi někde viděla, i tady na blogu už se jich pár vyskytlo. Třeba Marián Béreš tu nějaké měl. Jsou to takové ty fotky s divnými barvami, ale když se to povede, může to vypadat docela hezky.

5.3.2015 v 14:00 | Karma: 13,90 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

Možná máte pocit, že 3D nadšení vyvolané filmem Avatar je již na ústupu. A máte pravdu, ale rozhodně to není první ústup ze 3D nadšení v dějinách lidstva. Ve svém seriálu o 3D fotografii jsem už jednou nakousl, že 3D fotografie je stará jak fotografie sama. Od dob vynálezu fotografie už lidstvo prodělalo minimálně tři vlny 3D nadšení.

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69 | Přečteno: 566x | Diskuse| Hobby

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne 2

Tak jako se série kolegy Řeháčka dočkala již čtvrtého pokračování, přicházím i já s pokračováním mého skrovného příspěvku do světa fraktálů. Samozřejmě, že jsem žádné pokračování neplánoval, ale tak už to chodí.

22.10.2014 v 14:20 | Karma: 9,70 | Přečteno: 675x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Fraktálovo velmi pozdní odpoledne

Tento článek je inspirován sérií článků kolegy Řeháčka. Abyste to špatně nepochopili - rozhodně mu nechci lézt do zelí ani do jeho lagun plných mořských koníků. Ale jak postupně přibývají články jeho populární série, začínám propadat panice, jestli snad na něco nezapomněl.

17.10.2014 v 8:00 | Karma: 11,23 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda

Pavel Krejčíř

Co nám říkají satelity GPS o teorii relativity

Satelity GPS jsou často prezentovány veřejnosti jako fantastický důkaz o platnosti Einsteinových teorií relativity. Realita je ovšem trochu jiná. Pokusím se vysvětlit, jak to se vztahem GPS a relativity je doopravdy.

19.9.2014 v 23:10 | Karma: 20,09 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2177x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.