Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zmatený cestovatel - setkání s Anglií, ráno první

Reportáž z cesty zmateného cestovatele

Probudil jsem se. Už to je pozitivní zpráva. V Anglii. Paráda. Kouknu na mobil a vidím, že je 5 hodin. Jsem blázen? Vlastně počkat – jiné časové pásmo… Proto mě budík nevzbudil. Extáze – můžu spát ještě minimálně hodinu a půl (budík si ráno přeřizuju MINIMÁLNĚ půl hodiny v pětiminutových intervalech). Bůh žehnej časovému posunu. Usnul jsem.

Nové probuzení. Kouknu na mobil – 7 hodin. Za hodinu mě vyzvednou. Být v Čechách, bylo by teď 8… To jsem se krásně prospal… Hodím rychlou sprchu, skáknu na anglickou snídani a mám to akorát… Už se těším na kafe.

Přišel jsem do koupelny… Neznámá sada různých ručníků + gumové podložky leží přehozena přes vanu. K čemu asi který ručník je? A kam patří ta gumová podložka? Před vanu? Do vany??? Zkusím jí před vanu – to se zdá být kluzčí místo. Hned po vstupu do vany jsem zjistil, které místo je to kluzčí. Ven z vany, podložka do vany, já zpět. Paráda. Pustím si sprchu.

Podíval jsem se na baterii. Já, zvyklý nejen z Čech na malé, relativně jednoduché baterie jsem spatřil monstrum. Dva kohoutky bych ještě pochopil, ale na co je to kolečko vepředu a páčka na stupnici modrá-červená? No nic – pustím vodu, uvidím. Otočil jsem kohoutkem modrým a červeným. Netušil jsem, že je možné se zároveň opařit a polít ledovou vodou – tato baterie to umožňuje… Voda crčela do vany jako divá, teď jí jen přepnout do sprchy… Na to asi bude to kolečko vepředu. Otočím doleva – nic. Otočím doprava – nic. Že by páčka na stupnici? Páčka do pole červeného – nic. Dokonce ani teplota proudu tekoucího do vany se nezměnila (ani se proud ledové a vařící vody nezměnil na kompromisní teplou). Páčka do pole modrého – nic (opět bez efektu na vodopád likvidující mi ruku). Musím tomu přijít na kloub.

Po pěti minutách marného otáčení kolečka na obě strany mi kolečko v ruce zůstalo, ale jiného efektu jsem nedocílil… Na řadu přišla páčka (samozřejmě po instalaci kolečka na jeho původní místo). Páčku jsem neutrhl, ale ani jsem nepustil sprchu…

Začal jsem baterii zevrubně zkoumat v zoufalé snaze najít nějaký přepínač. Jistě by se mi to bylo povedlo, pokud by tam nějaký takový přepínač byl. Nebyl… Nezbude, než si místo sprchy dát vanu. No co – změna je život. Akorát nechápu, proč je tu ta sprchovací hadice. Na ozdobu snad?

Napustil jsem si vanu, začal se mýt sprchovým gelem a voda začala pomalu stoupat blíže k okraji. Holt jí budu muset vypnout. V ten okamžik, během jedné jediné vteřiny jsem pochopil, jak funguje záhadná baterie a zároveň se probral k absolutní bdělosti. V okamžik, kdy jsem vypnul příval vody do vany, tento se vehnal do sprchy, protože kolečko bylo nastaveno na polohu, zajišťující plný proud vody do sprchy. Plný proud veškeré vody, KTERÁ NETEČE DO VANY! A funkce páčky byla taky okamžitě jasná, protože zůstala úplně vlevo v modrém poli. Ano, modří (a já tou dobou už modrý byl) už vědí. Páčka reguluje teplotu sprchy.

Než jsem se probojoval přes proud vody ze sprchy (podotýkám SILNÝ proud LEDOVÉ vody ze sprchy) k baterii, trvalo to snad věčnost. Rozhodně dost dlouhou dobu na to, aby mi stekl sprchový gel z mé roztomile řídkovlasé lebky do očí. Ale nakonec jsem se vysprchoval. Pokračování ranní očisty za pomoci umyvadla a oddělené baterie na vodu ledovou a vařící proběhlo již bez problému, ovšem když jsem se podíval na mobil, zjistil jsem, že snídaně nebude… Průzkum baterie zabral mnohem více času, než se zdálo, takže jsem se stihl akorát obléci do pracovního a vystartovat směrem k recepci, kde už na mě čekal kolega. Holt si dám kafe a cigárko až v práci.

Práce je prakticky za rohem. U vstupu do budovy první cedule o zákazu kouření, na pultíku recepce poděkování za nekouření a o 2 metry dál, pro méně chápavé, upozornění, že zapálit si, nebo dovolit někomu si zapálit, je „offence“. Slovíčko „offence“ může znamenat od urážky přes přestupek a hřích až útok. S vizí rozzuřených, militantních a ozbrojených nekuřáků jsem zavrhl myšlenku si na místě zapálit a to i přes to, že mě ani nenapadla. Radši se zeptám, kde se kouřit smí.

Zeptal jsem se a v odpověď jsem byl odveden na konec parkoviště k podomácku vyrobené budce s lavičkou ze dvou převrácených košů a zapomenutého prkna. No, útulné místo to není, ale pro cigaretu poslouží. Teda až po nastartování počítače, představovačkách a tak dál.

„Dáš si kafe nebo čaj?“ Že by anděl? Ne – kolega. Byl tak moc hodný, že mě doprovodil do kuchyňky a ukázal, kde že jsou zásoby surovin pro přípravu životodárné tekutiny. Dokonce se nabídl, že mi pomůže s přípravou.
„Jak silný kafe chceš? Slabší nebo silnější?“
„Normální až silnější“

Kolega nabral granulát, nasypal ho do hrnečku a zalil vodou. Už nikdy nebudu nadávat na malou sílu kávy z automatu. Jedna malá lžička kávy snad menší vydatnosti, než se používá v nádražním bufáči, sotva zvládla obarvit horkou vodu do hněda.„Dáš si mléko?“ Chvilku jsem uvažoval, zda mléko nahradí ranní kávu, ale nakonec jsem to zavrhnul. Lepší náznak kávy než světle béžová voda, pomyslel jsem si a lahůdku ochutnal… Možná, že to mléko by přeci jen nějakou chuť dodalo. No co – před prezentací v 9 už víc než cigáro nestihnu, pak si dám kafe a půjdu najít Táňu :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | čtvrtek 11.6.2009 8:17 | karma článku: 14,03 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

Jan Krauskopf

Kozel zahradníkem aneb "Korupce? Prostě jí odstraníme"

V naší krásné zemi víme, že u nás řádí korupce. Že korumpují všichni a všechny. Teda kromě nás, samozřejmě. A protože je korupce nešvar, se kterým je potřeba bojovat, dali jsme v minulých volbách druhý nejsilnější mandát hnutí vlastněnému člověkem, který čelil podezření z korupce při privatizaci Unipetrolu i mezinárodně. Kdo jiný by mohl vědět lépe, jak s korupcí zatočit?

13.11.2014 v 8:57 | Karma: 14,91 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Pohlavní výzkumníci a výzkumnice bijte na poplach!

„Tak nám dráhy zavádějí kupé jen pro ženy, pani Müllerová,“ chtělo by se říci slovy klasika. Ženy se nám necítí ve vlacích bezpečně, a tak vznikají vagóny vyhrazené jen pro dámy. Je to věc naprosto logická, a v zásadě hodná podpory. Proč tedy k ní psát blog? Protože krásně ukazuje absurditu pohlavních výzkumníků a výzkumnic.

6.2.2012 v 9:11 | Karma: 22,92 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Asociace profese učitelství sednout! Za 5!

Bylo jen otázkou času, kdy nějaká horda krasoduchů přijde s názorem, že je vlastně nespravedlivé, aby někdo měl jedničky, někdo dvojky a někdo propadal. Ten krásný okamžik nastal.

1.11.2011 v 9:07 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Je nám třeba nová ERA...

... Evropská Ratingová Agentura, aneb na horní palubu Titaniku zve k tanci a poslechu Evropská Unie.

14.10.2011 v 9:03 | Karma: 16,66 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Zoufalství ČSSD v přímém přenosu

O vystoupení ekonomického "experta" ČSSD v Událostech komentářích 27.7.2011 na téma daňového paušálu a stavebního spoření.

28.7.2011 v 9:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala odletěl do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou řeší migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  15:57

Premiér Petr Fiala zamířil v pondělí odpoledne do Říma, kde jedná s tamní premiérkou Giorgiou...

Trump má nad Bidenem náskok ve většině klíčových států, uvádějí průzkumy

13. května 2024  15:53

V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových...

Sbormistr má za zneužití nezletilé podmínku, na univerzitě teď dostal stopku

13. května 2024  11:52,  aktualizováno  15:35

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti

13. května 2024  15:33

Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
... si udělejte úsudek sami :-)