Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sen noci Svatojánské v podání BSC očima diváka

Shakespeare na Pražském hradě? Nádhera. V angličtině? Super! V podání British Shakespeare Company? BOMBA!!!

Oberon a Puk www.britishshakespearecompany.com
Když mi kolegyně blogerka Klára Hüttlová před měsícem řekla, že půjdou s partou na Sen noci Svatojánské v angličtině a zeptala se, jestli nemám zájem jít taky, rozzářili se mi oči jako děcku u vánočního stromečku (což Klára určitě neviděla, neb jsme spolu právě telefonovali). No co vám budu povídat - neváhal jsem s odpovědí. Jít na Shakespearovské slavnosti, které každoročně propásnu, a ještě na představení v angličtině hrané anglickými herci? To bylo pro mě, který jsem Shakespeara v angličtině (ze zápalu pro tento krásný jazyk) četl, jako sen.

V sobotu jsem se konečně dočkal. Když jsem se ptal Klárky na cenu lístku (499,- Kč) čekal jsem tak prostředek hlediště, možná někde vzadějc. Řada číslo 1 mi popravdě vyrazila dech. Ten se mi malinko navrátil, když jsem k řadě číslo 1 dorazil a zjistil, že je i řada číslo 0 (asi rarita).

Po cizích nohou jsem došel minimálním prostorem mezi řadami na své místo a začal si číst v zakoupeném programu. Přemýšlel jsem, ve kterém roce jsem tuto komedii viděl Českém Krumlově z otočného hlediště, když mi Jiří Menzl (který tehdy to představení v ČK režíroval) šlápl s omluvou na nohu a usadil se o 3 místa dál.

Po zaznění gongů, kdy už všichni ztichli, nás přivítal a k vypnutí mobilních telefonů vyzval verši sponzor/partner Shakespearovských slavností. V češtině. No, nedělal jsem zrovna průzkum mezi návštěvníky, ale lidé rozumící češtině byli podle mého názoru v menšině - to samé přivítání i v angličtině by možná na tomto představení neškodilo.

A pak už začala podívaná a „poslyšená" (neznáte někdo synonymum k tomuto neexistujícímu slovu? :-) ). Sen noci Svatojánské v nádherné angličtině je prostě zážitek. S angličtinou nemám problémy, ale i přesto mi asi 5 minut trvalo, než jsem se přizpůsobil výslovnosti herců a hlavně angličtině Shakespearovské, na hony vzdálené tomu mezinárodnímu jazyku, kterým skoro denně mluvím v práci. Ale i kdybych nerozuměl ani slovo, byla by to nádhera jen díky melodii a kráse anglického jazyka sestaveného do veršů mistrem svého oboru.

Jak jsem se dnes dočetl od kritiků z povolání (zde a zde) tak herci hráli vlastně špatně a až akademicky. No - nejsem kritik a vnímal jsem to jinak.

Pokud někdo očekával, že herci budou mít v očích posvátnou hrůzu z toho, že hrají klasiku, nedočkal se. Herci hráli podle mě skvěle, s chutí, s radostí a pro diváky. Přesto, že se drželi původního textu, děje i kostýmů, dokázali hru převést svým hraním do vizuálního jazyka naprosto pochopitelného a bavícího dnešní diváky. Mimikou a gesty dokázali děj zasazený do jiných časů, vyprávěný starým veršovaným jazykem, přenést do běžného života. Z Lysandera se stával nadržený mladík, jehož pokusy o intimnější sblížení byly odmítány lehce naivní teenagerkou Hermií, zamilovaná Helena se v okamžik přízně Demetria i Lysandera měnila v koketu, Puk flirtoval s vílami a výborně se baví tím, jací jsou ti smrtelníci blázni. Buttons byl tak sebestředný, bezstarostný a nadšený potulný herec, že na sebe strhl snad veškerou pozornost publika, kdykoliv se objevil na scéně. Zkuste schválně někdy v roli lva zařvat něžně jako skřivan, aby se dámy nepolekaly. Á propos: plyšový kostým lva rozesmál všechny dřív, než „lev" stačil promluvit. Když na scénu nastoupil představitel Puka v roli značně přihřátého organizátora svatebního veselí, diváci řvali smíchy, stejně jako když ochotník s nejdrsnější tváří hrál roli blonďaté Thisbe.

Diváci se vůbec úžasně bavili. Přesto, že je Sen noci Svatojánské klasickou komedií a snad každý zná jeho děj, lidé se smáli. Ne nuceně. Ne z povinnosti. Prostě upřímně, od srdce, nahlas a nezadržitelně. A nebylo to ani tolik zásluhou děje, ale díky tomu, jak British Shakespeare Company, podle BBC „V Británii největší a nejmilovanější Shakespearovskou společností hrající pod otevřeným nebem" tuto klasiku zpracovala a zahrála. Také jí za to byl odměnou bouřlivý potlesk, který herce třikrát vrátil na jeviště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | pondělí 24.8.2009 16:56 | karma článku: 10,20 | přečteno: 1447x
  • Další články autora

Jan Krauskopf

Kozel zahradníkem aneb "Korupce? Prostě jí odstraníme"

V naší krásné zemi víme, že u nás řádí korupce. Že korumpují všichni a všechny. Teda kromě nás, samozřejmě. A protože je korupce nešvar, se kterým je potřeba bojovat, dali jsme v minulých volbách druhý nejsilnější mandát hnutí vlastněnému člověkem, který čelil podezření z korupce při privatizaci Unipetrolu i mezinárodně. Kdo jiný by mohl vědět lépe, jak s korupcí zatočit?

13.11.2014 v 8:57 | Karma: 14,91 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Pohlavní výzkumníci a výzkumnice bijte na poplach!

„Tak nám dráhy zavádějí kupé jen pro ženy, pani Müllerová,“ chtělo by se říci slovy klasika. Ženy se nám necítí ve vlacích bezpečně, a tak vznikají vagóny vyhrazené jen pro dámy. Je to věc naprosto logická, a v zásadě hodná podpory. Proč tedy k ní psát blog? Protože krásně ukazuje absurditu pohlavních výzkumníků a výzkumnic.

6.2.2012 v 9:11 | Karma: 22,92 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Asociace profese učitelství sednout! Za 5!

Bylo jen otázkou času, kdy nějaká horda krasoduchů přijde s názorem, že je vlastně nespravedlivé, aby někdo měl jedničky, někdo dvojky a někdo propadal. Ten krásný okamžik nastal.

1.11.2011 v 9:07 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Je nám třeba nová ERA...

... Evropská Ratingová Agentura, aneb na horní palubu Titaniku zve k tanci a poslechu Evropská Unie.

14.10.2011 v 9:03 | Karma: 16,66 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Zoufalství ČSSD v přímém přenosu

O vystoupení ekonomického "experta" ČSSD v Událostech komentářích 27.7.2011 na téma daňového paušálu a stavebního spoření.

28.7.2011 v 9:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
... si udělejte úsudek sami :-)