Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průzkumy volebních preferencí

Jak je to vlastně s těmi průzkumy volebních preferencí? Má pravdu pan poslanec Paroubek ohledně nadržování ODS firmou Median? A jaké preference má ČSSD u zbylých dvou agentur pro výzkum veřejného mínění CVVM a STEM?

Sice trošku se zpožděním, ale přece jsem si dal práci a dohledal a zpracoval výsledky výzkumů volebních preferencí agentur Median, CVVM a STEM. Důvodem byl výrok páně Paroubka, kterým zpochybňoval věrohodnost výsledků prezentovaných společností Median.

Protože agentury používají jiné metodiky a i jiné možnosti odpovědí, výsledky jsem musel přepočítat na stejný ukazatel. U všech společností jsem vzal za základ (100%) součet preferencí 5 parlamentních stran - ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a SZ a těchto 100% rozdělil v poměru, který těchto 5 stran mezi sebou dosáhlo. Tím jsem vyloučil vliv ostatních a nerozhodnutých. Z toho důvodu jsou v níže uvedených grafech jiné nominální hodnoty, než které jsou prezentované na jednotlivých stránkách výzkumných společností, ale je zachován poměr 5 stran. Navíc mi nešlo ani tak o konkrétní čísla, jako spíš o informaci, zda některá agentura "nadržuje", popřípadě komu.

Před vlastními grafy několik poznámek

  1. Data jsou od roku 2006. Po určitou dobu vedla průzkumy ODS, poté jí vystřídala ČSSD - u nestranné agentury by mělo zhruba platit pravidlo: O kolik bylo výraznější vedení ODS v roce 2006, o to výraznější by mělo být vedení ČSSD v roce 2008. Toto platí jen u jediné společnosti.
  2. Protože k dnešnímu dni (2.4.2009) nejsou k dispozici březnové výsledky společnosti Median, použil jsem pro tuto společnost údaje platné pro únor - jak je vidět z grafů, výsledek to neovlivní.
  3. Období prázdnin jsou dopočítána excelem - proto ty souvislé čáry mezi měsíci 5-9
  4. Snažím se porovnat kvalitu průzkumů jednotlivých stran, proto je prvních pět grafů po jednotlivých stranách, křivky jsou CVVM, STEM, Median a průměr.

Nejprve graf volebních preferencí ODS:

Tady je snad naprosto jasně vidět, že má pan poslanec Paroubek pravdu, pokud tvrdí, že Madian není zcela nestranný. Naopak je jasně vidět, že u Medianu vede ODS na plné čáře. STEM a CVVM se v zásadě shodují.

Jak si vede ČSSD?

Tady už je situace složitější... Nejprve byly pro ČSSD nejpříznivější výsledky od společnosti Median (pamatujete, jak Median pan poslanec Paroubek chválil?) zhruba od poloviny loňského roku vede STEM (není to náhodou agentura, která v poslední době zpracovává pro ČSSD všechny výzkumy veřejného mínění?). Nicméně STEM ani zdaleka nepodkuřuje ČSSD tolik, jako Median ODS. Zajímavé je, že Median přisuzuje ČSSD taky vysoké výsledky. Komu tedy Median procentní bodíky uzobává, aby je mohl dát ODS? V přepočtu, který používám, nemůže uzobávat nerozhodnutým, musí některé straně!

Graf KSČM

Ke KSČM přistupují zdá se všechny výzkumné agentury stejně. Rozdíly prakticky minimální, možná trošku vyšší od CVVM, ale v zásadě stejné ode všech.

KDU-ČSL

Situace prakticky stejná, jako u KSČM (tedy alespoň co se objektivnosti agentur týká). Zajímavé je, že dříve CVVM přisuzovala KDU-ČSL poměrně více hlasů než nyní. Podívejme se ale na Median - přisuzuje KDU-ČSL nejméně hlasů.

Strana Zelených

 

Tak tady je jasně vidět, kde Median bere hlasy pro ODS :-) Zajímavé je, že dříve STEM přisuzoval melounům poměrně více preferencí, než v současnosti. Opět zhruba do poloviny loňského roku.

Závěr

Median evidentně "pomáhá" ODS. Sice jejich výzkumy zvyšují rozdíl mezi menšími a většími stranami obecně, ale stejně jsou nejspíš výsledky Medianu korigovány ve prospěch ODS. Zejména na úkor Strany Zelených. Pokud by výsledky korigovány nebyly, musela by ČSSD v modelu, který zvýhodňuje velké strany, vést poměrně víc nad ODS, než Median prezentuje. Korekci výsledků ODS bych odhadoval na horní polovinu kladné možnosti "statistické chyby" (podle Medianu až 4% u velkých stran!)

STEM je, zdá se, od loňského května/června pod taktovkou ČSSD. Celková korekce ve prospěch ČSSD bude zřejmě rozdělena na cca 1 procento + pro ČSSD, cca 2 procenta mínus pro ODS - výsledný rozdíl obou stran je korigován o 3 procenta ve prospěch ČSSD. V zásadě to samé, co Median dělá pro ODS, ale jinou metodou.

CVVM se zdá být relativně nejobjektivnější. Většinou se výsledek blíží průměru. Je možné, že výsledky menších stran jsou u CVVM malinko lepší, a výsledky velkých stran malinko horší, než je skutečnost, ale pokud některým výsledkům věřit, tak asi CVVM.

A jaký byl tedy vývoj preferencí?

Pokud budeme předpokládat, že CVVM je neutrální, Medián kope za ODS a STEM fandí oranjes, můžeme v klidu výsledky zprůměrovat. Graf preferencí jednotlivých stran potom vypadá následovně:

Jednoduše řečeno ČSSD má náskok asi 5 procent (řekněme pro zjednodušení 10 poslanců). ODS mírně a s výpadky rostou preference cca od ledna 2008 (zejména volby do krajů to srazili dolů, ale předsednictví EU to zlepšilo). ČSSD měla zřejmě nejlepší výsledky po volbách do krajů, kdy by dostala cca 45 procent (opět pro zjednodušení cca 90 poslanců). Bursíkovi Šrekové po původním slibném startu ztrácejí čím dál víc a jejich preference se limitně blíží 5 %. Pokud to takhle půjde dál (a já věřím, že ano), ekoteroristé zmizí z parlamentu. KSČM si drží stabilní nejen volební účast, ale i získané procenta. Má ukázněné voliče, od volebních uren by je mohly odradit snad jen urny pohřební. A KDU-ČSL? Pokud se nestane nic mimořádného, získá tato strana svých 7-10 procent jako vždy a velmi pravděpodobně opět (a opět jako jediná) splní svůj program: dostat se do vlády.

Zajímavá situace by nastala, pokud by ani KDU-ČSL ani SZ nedosáhli 5 procent - ČSSD sama by 101 poslanců nezískala (řádově by získala poslanců 90) a musela by krásně tančit mezi vejci. Společně s KSČM by dali dohromady cca 130 hlasů, ale jak by to vnímali občané? Snad by to lidem otevřelo oči. Otázka je, za jakou cenu.

Na závěr ještě grafík vývoje rozložení sil levice vs. pravice od roku 2006 podle výzkumů veřejného míněni.

Všechna data je možné vyzobat buď jednotlivě ze stránek CVVM, STEM a Medianu, nebo si stáhněte mnou vyzobaná data uložená na zde

A teď ten graf ukazující nerozhodnost občanů ČR - od nejlevicovějších (dole) po nejpravicovější (nahoře) současné parlamentní strany:

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Krauskopf | čtvrtek 2.4.2009 10:08 | karma článku: 17,16 | přečteno: 2092x
  • Další články autora

Jan Krauskopf

Kozel zahradníkem aneb "Korupce? Prostě jí odstraníme"

V naší krásné zemi víme, že u nás řádí korupce. Že korumpují všichni a všechny. Teda kromě nás, samozřejmě. A protože je korupce nešvar, se kterým je potřeba bojovat, dali jsme v minulých volbách druhý nejsilnější mandát hnutí vlastněnému člověkem, který čelil podezření z korupce při privatizaci Unipetrolu i mezinárodně. Kdo jiný by mohl vědět lépe, jak s korupcí zatočit?

13.11.2014 v 8:57 | Karma: 14,91 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Pohlavní výzkumníci a výzkumnice bijte na poplach!

„Tak nám dráhy zavádějí kupé jen pro ženy, pani Müllerová,“ chtělo by se říci slovy klasika. Ženy se nám necítí ve vlacích bezpečně, a tak vznikají vagóny vyhrazené jen pro dámy. Je to věc naprosto logická, a v zásadě hodná podpory. Proč tedy k ní psát blog? Protože krásně ukazuje absurditu pohlavních výzkumníků a výzkumnic.

6.2.2012 v 9:11 | Karma: 22,92 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Asociace profese učitelství sednout! Za 5!

Bylo jen otázkou času, kdy nějaká horda krasoduchů přijde s názorem, že je vlastně nespravedlivé, aby někdo měl jedničky, někdo dvojky a někdo propadal. Ten krásný okamžik nastal.

1.11.2011 v 9:07 | Karma: 18,32 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Je nám třeba nová ERA...

... Evropská Ratingová Agentura, aneb na horní palubu Titaniku zve k tanci a poslechu Evropská Unie.

14.10.2011 v 9:03 | Karma: 16,66 | Přečteno: 919x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Zoufalství ČSSD v přímém přenosu

O vystoupení ekonomického "experta" ČSSD v Událostech komentářích 27.7.2011 na téma daňového paušálu a stavebního spoření.

28.7.2011 v 9:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1844x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  16:22

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Policisté i hasiči v budově BIS prověřují podezřelou zásilku s chemikálií

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  16:17

Aktualizujeme V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) zasahují policisté, hasiči i záchranáři kvůli...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů. Zasahovala stovka hasičů, momentálně dohašují

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  16:03

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Mladík vyhrožoval přes QR kódy vystřílením školy. Byl to vtip, řekl policii

16. května 2024  12:53,  aktualizováno  15:57

Mladík vyhrožoval, že vystřílí Integrovanou střední školu ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku....

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
... si udělejte úsudek sami :-)