Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Toronto - Start up!

Po prvních třech týdnech jsme nadšeni, jak to šlo hladce, až podezřele! Doufejme, že první vyhrání z kapsy nevyhání. 

Sedím s koleny u brady na kraji naší nové matrace, počítač na světle modrém IKEA stolku a přemýšlím, co napsat za ty první týdny zde, protože toho bylo moc! Možná pár užitečných informací a zážitků!

České ubytování

Ať už pojedete kamkoliv na světě a hledáte ubytování, tak v každé destinaci mají Češi a Slováci své komunity na internetu na sociálních sítích.

Když jsem před odjezdem na tento Kanadský úlet napsal na stránky Čechů a Slováků v Torontu neměl jsem tušení, jaké štěstí budu mít. Ozvala se mi Anet s nabídkou na krátkodobé ubytování v jejich bytě, kde bydlí s přítelem. S potěšením jsme nabídku přijali a můžu říct, že to byla jedna z nejlepších investic na této cestě a možná zatím i v životě! Za jeden týden nám pomohli natolik, že jsme si stihli najít práci a v práci potkat další krajany, kteří nám pomohli najít i dlouhodobé ubytování. K nezaplacení! 

Hledání dlouhodobého ubytování

Tuto kapitolu jsme naštěstí ochutnali jen zlehka. Cena, lokalita, velikost a vybavení, určující činitelé pro výběr bytu nebo pokoje. Hledání probíhá převážně opět na internetu. Komunikace s místními přes email nebyla příliš úspěšná až na pár výjimek. Telefonicky to šlo také, přízvuk některých je natolik nesrozumitelný, že jsem mnohdy raději zavěsil. Byli jsme na jedné prohlídce sklepního bytu, ale zápach hovínek hlodavců nám naznačil, že to nebude ono. My jsme měli štěstí a byli ve správný čas na správném místě, potkaly Češku, která nám nabídla pokoj v domě, do kterého se právě stěhuje. V tom domě bydlíme jako internacionální skupinka složená ze tří Čechů, Filipínce, Australanky a jedné Francouzsky.

Hromadná doprava v Torontu

Řekl bych jedna z nepříliš vydařených hromadných doprav, alespoň z mého pohledu. Zaplatíte 3 dolary za jízdu z bodu A do bodu B. Na stejnou jízdenku nemůžete jet zpět. Hezky si zaplatíte další 3 kanadské dolary nehledě na to, jak dlouhá vaše cesta je. Existují různé varianty měsíčních jízdenek za přibližně 150 dolarů nebo týdenních za 40 dolarů, ale platnost těchto jízdenek není flexibilní vždy platní od prvního dne v měsíci do posledního. Když si jízdenku nekoupíte hned první den v měsíci, koupě těchto jízdenek na přepážce se nevyplatí! V tomto případě je lepší hledat na internetu lidé zde prodávají za nižší ceny. Dá se jezdit i na černo, pokud jste dostatečné odvážní a mazaní, ale to už je podle chuti každého.

Studium a škola života

Když se Vám "rvačka" o víza Working Holiday nepovede jako mě a zvolíte jako druhou variantu jak se dostat do Kanady víza Study and Work můžu za sebe doporučit školu ILAC. Jsem tam zatím krátce, ale dobrý přístup učitele ke studentovi poznáte během několika málo chvil. Můj kurz obsahuje dva měsíce obecné angličtiny a poté navazující pěti měsíční kurz Service Excelence a poté pět měsíců užití nabytých vědomostí ze školy v praxi, takže konečně full-time job. Po úspěšném zakončení studia bych prý díky škole mohl usilovat o lepší pracovní pozici než jsou například dostupné pro Working Holiday lidi, ale to se uvidí. Sedím u stolu se studenty z Číny, Japonska, Mexika a Ruska a považuji to za skvělou zkušenost. Je s nimi zábava, navzájem si chceme porozumět, i když zrovna nemůžeme najít to správné slovo, pomůžeme si. 

To se netýká pouze studia nebo lidí, které potkávám ve škole. Týká se to lidí, které tady potkávám denně na ulici. Každá chůze po chodníku, ať už kamkoliv, by se dala brát za kulturní obohacení, protože tady vidím lidi z různých koutů světa a všichni tady bez problémů i s problémy žijí, respektují se navzájem, nevzniká tu nenávist a i já osobně mám pocit velkého začlenění do místní společnosti. Když jsme zmatení cestou z letiště přemýšleli, do kterého metra nasednout, kolemjdoucí nám poradili a pomohli. Nemávli nad námi rukou, ale vžili se do naší situace, protože oni sami možná byli tak zmatení jako my! A to je jeden z mnoha příkladů.

Práce

Jak už jsem psal měli jsme velké štěstí. Sehnat práci přibližně dvě minuty chůze od domova to je luxus. Práce v kuchyni, která zahrnuje vše od mytí nádobí, přes vaření, přípravu ingrediencí až po celkový úklid kuchyně, to je skvělý začátek a přesně to, co jsem chtěl a ke studiu. To padne jak prdel na hrnec! Já a vaření? Překvapuji i sám sebe, jde to! Pizza a mušle, kanadské napodobeniny knedlíků plněné masovou nebo vegetariánskou směsí, hranolky, cibulové kroužky v těstíčku a další. Práce ke studiu zatím dobrá, ale musíme se posouvat dál!

 

Nákupy

Pro nákup potravin volíme nejčastěji "Lower price food" nebo Wallmart, ovšem pro nákup například takové matrace se nevyplatí jezdit okamžitě do IKEA, která je na okrajích města, takže strávíte víc jak půl hodiny cestou, ale rozhlédnout se nejdřív po vašem okolí! Stává se totiž, že malí prodejci mají za stejnou cenu několikanásobně lepší zboží. Jako v našem případě, když jsme při nákupech v IKEA vzali tu nejlevnější matraci za 140 CAD, která vypadá spíš jako podložka pod myš od počítače a nakonec jsme přišli na to, že obchodník nedaleko od nás má plnohodnotnou Queen Size matraci za stejnou cenu. Tak jsme IKEA matraci zase hezky vrátili a poděkovali. Výborně se nakupuje například na ulici. Lidé tady, když něco nepotřebují, tak to dají před dům na ulici a ono to do pár dnů zmizí. Takto jsme pořídili rošt pod matraci! Povalují se tu také gauče, dětské autosedačky,  televize a různé části nábytku. V neposlední řadě je zde opět velikým pomocníkem internet, kde se dá pořídit všechno i třeba takové ukulele! 

Alkohol v normálním obchodě s potravinami nekoupíte, musíte najít nejbližší beer store a nebo likér shop. Beer Store je ráj, představte si vychlazenou místnost 10x15 metrů plnou piva! Najdete zde nepřeberné množství druhů a jsou mezi nimi samozřejmě i české značky. Musíme je zkusit všechny! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Špatné sny!

Během prvních nocí byl spánek trošku rozhozený časovým posunem, ale s tím jsme se vypořádali celkem dobře a statečně. Když jsme se po týdnu přestěhovali od Anet do našeho dlouhodobého bydlení, začali se nám zdát živé sny, většinou měli špatný scénář a mnohdy i smrt. Je to prý reakce mozku na velkou životní změnu a možná taky blýskání se na lepší časy! Tak uvidíme! 

 

Toronto nás přivítalo s otevřenou náručí a díky našim českým přátelům jsme se perfektně adaptovali do tohoto prostředí. Bezkonkurenční Start up!

 

 

Autor: Tomáš Krauer | úterý 20.10.2015 5:22 | karma článku: 11,12 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Tomáš Krauer

Írán /Den 1-5/ Fotoblog

Výběr nejlepších fotek z prvních pěti dní naší výpravy po Íránu. Kliknutím na fotku se dostanete na článek k němuž se fotka vztahuje.

18.3.2018 v 21:41 | Karma: 12,14 | Přečteno: 651x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Krauer

Írán /Den 5/ Jeden den, tři města...

Isfahán opouštíme v jednu ráno. V šest jsme Yazdu. V Shirazu na devátou večer. O Shirazu se říká, že je nejvíc pohostinné město Íránu. Potvrzuji a podepisuji v plném rozsahu.

5.3.2018 v 8:05 | Karma: 14,08 | Přečteno: 383x | Diskuse| Cestování

Tomáš Krauer

Írán /Den 4/ Isfahán a v noci do Yazdu...

Jste v Isfahánu? Máte dostatek času? Potřebujete se dostat z centra města na okraj a přemýšlíte jestli bude lepší jít pěšky nebo si vzít taxi? Vyberte si tu první možnost, v taxíku nikdy tolik zážitků mít nebudete a je to grátis!

9.2.2018 v 18:01 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Cestování

Tomáš Krauer

Írán /Den 3/ Konec svátků, z klidu do Isfahánu.

Víte jak urazit 260 kilometrů z Kashanu přes Abyaneh do Isfahánu s nadstandardním íránským servisem za pětikilo?

25.11.2017 v 16:01 | Karma: 12,96 | Přečteno: 566x | Diskuse| Cestování

Tomáš Krauer

Írán /Den 2/ Velkolepá Ašúrá na vlastní kůži.

Navštívit Írán, v době největšího šíitského svátku, byla jedna z nejlepších náhod, která nás mohla potkat.

3.11.2017 v 21:24 | Karma: 18,16 | Přečteno: 741x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 826x
Tomáš a Agáta ze středu české kotliny co rádi cestují, poznávají svět, sebe sami a rádi se o informace podělí.

 

Seznam rubrik