Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro blaho MUDr. Engela rozbiju i prasátko

Válka nervů eskaluje. Od okamžiku, kdy se stalo veřejným tajemstvím, že prvotní odhodlání řadových stoupenců hnutí exodus-exitus vyprchalo, a nejen množství „svedených“ lékařů v tichosti bere své výpovědi zpět, ale navíc se řadě nemocnic do vypsaných konkursů na místa, která se k 1. březnu uvolní, hlásí nejen zahraniční, ale i tuzemští zájemci, ztrácí zprvu sebejistý vůdce rebelie Martin Engel půdu pod nohama. A jak se na bosse odborového svazu sluší, snaží se ji znovu získat stupňováním výhrůžek na adresu rukojmích - pardon, chtěl jsem říci všech občanů České republiky.

Těsně před vypuknutím prvního letošního víkendu totiž vypustil z úst: „Počet výpovědí bude stoupat. Nyní jich je 3800. Do konce ledna by to mohlo být o několik set, možná i tisíc a více,“ pohrozil na tiskové konferenci. K smělému výroku ho možná inspirovalo nedávné stopáté výročí narození (3. ledna 1906) celosvětově prvního „průkopníka socialistické práce“ Alexeje Stachanova, který (připomínám pro ty mladší) v noci na 31. srpna 1935 narubal čtrnáctkrát víc uhlí, než předpisovaly horníkům beztak neúnosně tvrdé normy v sovětských dolech. Ostatně, co kdysi „dokázal“ obyčejný mužský se sbíječkou, zvládne přece lékař a odborář takříkajíc levou rukou. Jen se tak trochu bojím, aby nám za několik týdnů neoznámil, že výpověď už podalo více než 200 či 300 procent všech členů Lékařské komory, tedy organizace, v níž dnes musejí být bez výjimky registrováni (podobně jako za Husákova režimu v Československém svazu novinářů všichni tvůrčí zaměstnanci médii), všichni ti, kteří chtějí vykonávat medicínskou praxi.

S jeho slovy souznělo na páteční tiskové konferenci i prohlášení „tváře kampaně Děkujeme, odcházíme“ Pavla Vávry, lékaře z Vysočiny. Podle něj se lékaři v řadě nemocnic setkali s nátlakem, zastrašováním a uplácením. Do jaké míry lze jeho slova brát vážně, ať posoudí každý sám. Mně osobně stačí, že v jednom interview přiznal, že „aby zabezpečil rodinu“, musí vedle povolání nemocničního lékaře vykonávat další tři zaměstnání. Den má jen čtyřiadvacet hodin, a i kdyby jen každému z „vedlejšáku“ věnoval v průměru čtyři z nich, zůstane mu na spánek potřebný k regeneraci sil pouhých 240 minut. A tak se ptám: „Zbývá mu vůbec čas na sebevzdělávání, přesněji na četbu odborné literatury, ke kreativnímu zamyšlení nad možnostmi, jak ve vlastní nemocniční praxi aplikovat výsledky nejnovějších bádání v oboru, ve kterém pracuje?“ Možná je to hlavní důvod, proč patří k „podhodnoceným“ doktorům v provinční nemocnici a nikoli ke hvězdám na některé české klinice, jež se pyšní světovou pověstí?!

Ostatně, to zřejmě si uvědomuje i šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel. Tuší, že o doktory se spoustou vedlejších zaměstnání a bez odborných znalostí na současné úrovni nebude v zahraničí zájem. Proč by jinak vyzýval na zmíněné tiskové konferenci ke sbírce na pomoc lékařům, kteří již podali výpověď, a protože zřejmě neuspějí v připravovaných konkursech, jen rozšíří řady nezaměstnaných? Přispět na ni mohou nejen kolegové lékaři (z řad těch, co nepodlehli odborářskému nátlaku), ale i sympatizanti z řad veřejnosti.

A tak si kladu otázku: Mám rozbít prasátko, v němž už déle než čtyřicet let schraňuji neplatné mince (včetně těch, které pozbyly směnnou hodnotu po pádu Berlínské zdi, či po zavedení eura ve většině západoevropských států), abych přispěl na přežití socialistického modelu zdravotnictví, v němž se slovo „lékař“ rýmovalo s pojmem „údržbář“, a abych oblažil dr. Engela. Nebo se prostě zatvrdit. Podle vzoru německy hovořícího novinářského kolegy, který kauzu exodus-exitus sleduje a svěřil se mi: „První, co po návratu domů udělám, že si u své zdravotní pojišťovny vymíním, že v případě onemocnění, mě nesmí ošetřovat novoexulant z Česka. Bojím se totiž, že nejdříve se zeptá nadřízených: „A kolik mi to vynese? A teprve potom ho začnu zajímat.“

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Herbert Kratzer | pátek 7.1.2011 17:57 | karma článku: 31,98 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik