Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD - strana, která získala voliče, ale zároveň něco ztratila

Nástěnky v Lidovém domě hodnotí již teď éru Jiřího Paroubka jako éru vzestupu. Co se týče voličské přízně tak ano, ale ČSSD ztratila něco důležitějšího.

O dobách předsednictví bulvárního spisovatele Miloše Zemana zde nechci psát, jakkoliv jeho éra byla érou vzestupu voličského zájmu o ČSSD. Miloš Zeman bohužel degradoval úspěchy na jedné straně personálním složením svých vlád a především svým popolitickým životem na druhé straně.

Jeho nástupce Vladimír Špidla byl (minimálně ze začátku) příjemnou změnou. Špidla sice byl a je vyloženě antimediálním typem politika, ale po všech těch rádobyvtipných becherovkových glosách a bonmotech Zemana, byl Špidla změnou k lepšímu. Domnívám se, že jeho antimediálnost, nicméně také určitá důvěryhodnost mu zajistily vítězství ve volbách, kde (naposledy) porazil Václava Klause. Špidla se tedy stal premiérem a pro ČSSD začalo období neúspěchů a hledání, jak by řekla stranická nástěnka. ČSSD fatálně prohrála hned ve dvou prezidentských volbách - Jaroslav Bureš snad ani sám nevěřil, že by se mohl prezidentem stát a Miloš Zeman tomu jistě věřil, nicméně pozorovatel musel uznat, že Zeman je prostě i pro mnoho spolustraníků nevolitelný.

Špidla po dvou letech ve funkci padl a nahradil ho ambiciozní technolog moci Gross, který ovšem svoje schopnosti poněkud přecenil a jeho vedení ČSSD bylo jakousi křečí.

Po Grossovi se mohl stát premiérem (a posléze asi i lídrem ČSSD) Bohuslav Sobotka, ale tento mistr podivných vzorečků a maskování nepříjemných čísel se do nové práce pustit nechtěl.

A tak byl vybrán mnoha lidem neznámý Jiří Paroubek a ČSSD se dostala do éry vzestupu a modernizace. Co se týče vzestupu, tak zde mají stranické nástěnky nepochybně pravdu. Voličská podpora se znásobila a ČSSD ve volbách obsadila druhé místo (Jiří Paroubek by Vám jistě i teď vysvětlil, že to sice bylo druhé místo, ale že volby vyhrál). Tato zvýšená voličská podpora, vyvolaná patrně laciným siláctvím jejích nových lídrů, ovšem stála ČSSD úroveň. Ze strany s velkou tradicí se stala strana bez ducha, beze smyslu. Neustále proklamovaná modernizace ČSSD je pouhou fraškou, nesmyslnou hrou na spolustraníky a na voliče. ČSSD možná zavedla podivnosti typu přímé volby předsedy, nicméně programově je zcela zakonzervovaná.

Řekněme si upřímně, že moderní levicová strana by nespolupracovala tak úzce se stalinisty. Nebo si dokážete představit Tonyho Blaira, jak ochotně schvaluje v rozpočtovém výboru návrhy komunistů na 40% daň pro bohaté a podobně? Dokonce i velký Paroubkův vzor Gerhard Schröder měl možnost spolupracovat s postkomunisty a třeba se tím i udržet jako kancléř, a neudělal to.

Moderní levicová strana by rovněž tak konzervativně netrvala na špatném, rozhazovačném a nespravedlivém sociálním systému. Ten náš je ovšem alfou a omegou Paroubkovy politiky.

Moderní levicová strana by se rovněž pokusila najít vhodného a přijatelné kandidáta a to samozřejmě s předstihem, aby se mohl na svoji roli připravit. Paroubek s dalšími výkvěty, které do politiky přivedl - myslím MuDr. Ratha, místo toho vymýšlí, jak Klause "ztrapnit" nuceným odchodem z Hradu. On ale následný dozajista triumfální návrat Klause na Hrad bude velikým ztrapněním pro ČSSD. Od lidí Rathovy a Paroubkovy úrovně ale nelze chtít víc. Argument, že volbu je potřeba provést co nejpozději, aby měli Klausovi protikandidáti čas na přípravu je hloupým a trapným zastíracím manévrem. ČSSD a celá protiKlausovská opozice měla skoro pět let na to, aby se na volbu připravila. Že tak činí až teď na poslední chvíli, je jen její problém.

Česká republika by si zasloužila moderní, konstruktivní levicovou stranu. Upřímně si ale řekněme, že ČSSD jí není a pod vedením Jiřího Paroubka nikdy nebude.

Autor: Milan Krátký | pondělí 20.8.2007 10:48 | karma článku: 26,55 | přečteno: 1247x
  • Další články autora

Milan Krátký

O lidovcích, aneb vyhoďme je z kola ven

Vládnout s českými lidovci je těžké, vládnout bez nich je nemožné. Topolánek má před sebou značné dilema a je otázkou, jak ho vyřeší.

22.4.2008 v 10:15 | Karma: 27,30 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Politika

Milan Krátký

Veřejnoprávní šmejd

V souvislosti se jmenováním, podporou, nepodporou a odvoláním Barbory Tachecí z funkce ředitelky ČRo 1 - Radiožurnál mě napadá otázka, co dál s českými veřejnoprávními médii obecně. Neustále slyšíme, jak je potřeba je reformovat, měnit, ale pokud se o to někdo pokusí, Bůh s ním.

7.2.2008 v 13:21 | Karma: 36,65 | Přečteno: 6752x | Diskuse| Média

Milan Krátký

Nanebevzetí Václava Havla

Minulý týden jsem navštívil projekci filmu Pavla Kouteckého a Miroslava Janeka Občan Havel. Byl to zvláštní film o zvláštním prezidentovi.

5.2.2008 v 12:20 | Karma: 17,54 | Přečteno: 1456x | Kultura

Milan Krátký

Rudnutí Jana Švejnara

Jan Švejnar se opravdu chce stát českým prezidentem. Přestože ho považuji za slušného člověka a domnívám se, že by byl dobrým prezidentem, musím smutně konstatovat, že jeho názorový vývoj a pokus vlichotit se levici a především jedné v parlamentu zastoupené zločinecké organizaci je pro mě smutným zjištěním.

29.1.2008 v 11:37 | Karma: 29,00 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Politika

Milan Krátký

O netotalitním komunistickém režimu

V poslední době mě zaujala stížnost levicových poslanců vedených rudým guru Zdeňkem Jičínským namířená proti vzniku Ústavu pro studium totalitních režimů. Zaujaly mě především formulace o tom, že komunistický režim nebyl tak úplně totalitní a že kromě padesátých let, jejichž bestialitu už snad může ignorovat pouze dynastie Grebeníčků, to s tou totalitou nebylo tak horké.

7.1.2008 v 12:01 | Karma: 22,02 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Pláže v Normandii čeká zápis na seznam UNESCO. Včetně vraků pod hladinou

3. června 2024  14:35

Le Courbet, Centurion, Grief... Francouzské, britské a německé válečné lodě leží u pobřeží...

Předvolební sprint vrcholí. Orbánovci na síti rozhazují miliony, Češi paběrkují

3. června 2024  14:26

Kampaň před volbami do Evropského parlamentu vrcholí, strany utrácejí miliony eur nejen na setkání...

Odpor vůči mediální novele sílí. Nechtějí ji televize, rádia ani operátoři

3. června 2024  14:20

Kritika mediální novely se v posledních dnech ozývá ze všech stran. Mobilním operátorům se nelíbí...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1404x
Student, zaměstnanec, člověk...