O lidovcích, aneb vyhoďme je z kola ven

Vládnout s českými lidovci je těžké, vládnout bez nich je nemožné. Topolánek má před sebou značné dilema a je otázkou, jak ho vyřeší.

KDU-ČSL zlobí. Opět a v další koalici s další stranou. Když se v přetěžkých porodních bolestech rodila Topolánkova vláda, zdálo se, že této vládě nebude chybět reformní elán a to i přesto, že vláda vznikla kombinací poměrně nesourodých stran. Nyní se zdá, že reformní období je u konce chvíli poté co začalo, protože koaličním stranám došlo, že dělat v Česku reformy, které jsou nezbytně nutné a správné, je nepopulární a dost pravděpodobně přinese nevítězství v dalších volbách.

A zde se objevuje dle mého názoru velký problém české politiky. Čeští politici totiž nevidí dále než do dalších voleb. U takového Jiřího Paroubka je to celkem přirozené. Ten slibuje dávky a pečené holuby a nechce za to nic jiného než zase vládnout, nic neměnit. Po nás potopa. U stran, které se ještě nedávno chlubily reformním étosem je ale absence vize a krátkozrakost smutným vystřízlivěním.

Miroslav Kalousek kdysi chtěl zbavit KDU-ČSL nálepky "odporných lidovců, kteří zboří každou koalici". Nyní je podle mě nadmíru jasné, že je těžké tuto stranu zbavit něčeho, co je jí zkrátka vlastní a přirozené. Lidovci jsou stranou, která permanentně bortí každou koalici, ale také se v ní zuby nehty drží, musím dodat.

Když se lidovci stavili proti bytovou aférou zašpiněnému Stanislavu Grossovi, zachovali se správně. Když zuby nehty tlačili svého zašpiněného předsedu zpět do ministerské funkce, člověk si mohl připomenout rčení o kázání vody a pití vína. Dnešní tření o program a o směr dalších reforem jsou logická, vždyť nás čekají krajské a senátní volby. A za trochu delší dobu nás čekají sněmovní volby, ve kterých nejspíše vyhraje Paroubek a tomu se nějaký ten koaliční partner bude hodit...

Mirka Topolánka čeká dilema, zda ustoupit v reformách a zachovat koalici, nebo zda riskovat konec koalice a případný návrat Paroubka k moci. To riziko je nemalé, ale domnívám se, že by bylo správné ho podstoupit. Rozhodně správnější než definitivně ztratit tvář.

Nashledanou

mk

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Krátký | úterý 22.4.2008 10:15 | karma článku: 27,30 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Milan Krátký

Veřejnoprávní šmejd

7.2.2008 v 13:21 | Karma: 36,65

Milan Krátký

Nanebevzetí Václava Havla

5.2.2008 v 12:20 | Karma: 17,54

Milan Krátký

Rudnutí Jana Švejnara

29.1.2008 v 11:37 | Karma: 29,00