Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malé podnikání 1. část- Vlastnosti, které podnikatel nesmí mít

První část blogového seriálu, kde budou uvedeny tipy pro začínající i zkušenější podnikatele. Dnešní úvodní část bude věnována tomu, jakou náturu by měl člověk mít proto, aby si založil vlastní podnikání.

Něco málo na úvod
Ačkoliv jsem původně neplánoval věnovat se ekonomickým tématům na tomto blogu, ukázalo se, že věčné tlachání o politice není tak zábavné, a tudíž se v následujících dnech a týdnech budu věnovat psání článků o podnikání, marketingu a různých souvisejících oblastech. Cílem tohoto blogového seriálu je vytvoření tipů pro začínající a i zkušenější podnikatele. Články "Malého podnikání" se budou opírat o rady těch nejzkušenějších českých i mezinárodních podnikatelů.

Jací nesmějí podnikatelé být
1. Neumíte se rozhodovat

Podnikatelé nemusí udělat úplně každé rozhodnutí (tomu se totiž říká micromanagment), ale vždy musí být připraveni se rozhodnout ať tak, či onak. Takové rozhodnutí pak musí zrealizovat a následně se vyrovnat s tím, co se z toho vyvine, ať už to bude špatné nebo dobré. Pokud jste nerozhodní, není podnikání pro vás. V podnikání běží čas hrozně rychle a pokud budete trávit spoustu času nad tím, pro jaký další postup se rozhodnout, stane se, že propásnete šanci se vůbec někam posunout.

2. Peníze jako jediný důvod k podnikaní

Je nad slunce jasné, že podnikání vám může výnést ohromný balík peněz, ale může vás také o ten balík stejně dobře připravit. Vybudování úspěšného podniku je běh na dlouhou trať a součástí takového běhu jsou i pády. Během podnikání se setkáte s mnoha neúspěchy, ale pokud máte i jinou motivaci než peníze a máte v sobě touhu po úspěchu, pak takové pády přejdete. Pokud ovšem toužíte pouze po penězích a pokud jsou vaší jedinou motivací, vyrovnat se s neúspěchy bude daleko těžší.

3. Jste nevyléčitelný bordelář

Máte na stole nesnesitelný nepořádek, ve kterém nikdy nenajdete to, co hledáte? Žijete naprosto neorganizovaně a i když vám to působí problémy, tak se je prostě snažíte přejít a přežít? Plátíte své účty vždy pozdě? Pokud se v tom vidíte, tak nejspíš nejste ideálním kandidátem na začínajícího podnikatele. Taková neorganizovanost může snadno přívest vaše podnikání do záhuby. Nemusíte být králové a královny pořádku, abyste mohli mít vlastní podnik, ale je nutné abyste zvládali pracovat účinně a abyste udělali ty věci, které je potřeba a to do té doby, kdy je to potřeba.

4. Máte za sebou pouze rozdělanou práci

Pokud se podíváte do své minulosti a zjistíte, že jste měli spoustu skvělých nápadů a projektů, ale všechny tak nějak vyplynuly do ztracena, držte se od podnikání dál. Ale nezoufejte. Stačí, aby jste si dokázali, že máte na to rozvinout nějaký nápad od začátku až do zdárného konce. Pokud máte nápady, je to skvělé, protože nápady poženou váš podnik dál a dál, ale musíte  k nim přidat trochu té akce. Můžete mít tisíce dobrých nápadů, ale pokud žádný z nich nedotáhnete do konce, budou vám vždy k ničemu.

5. Chybí vám podpora

Podnikání je přinejlepším těžké. Vyžaduje spoustu času,energie a peněz. Pokud nemáte přátele ani rodinu, kteří by vám byli schopni pomoc a podpořit vás, bude pro vás velmi těžké rozjet vlastní podnikání. Ekonomika sama o sobě váš podnik nerozjede. A vy se budete muset vyrovnávat s nedostatkem času a s osobními slabostmi.  Pokud nemáte nikoho, kdo by vás podporoval a pomáhal vám a pokud nemáte žádného mentora, který by vám v případě potřeby poradil, budou vaše šance na úspěch mizivé.

6. Pohybujete se mezi extrémy

Pokud se vaše nálada pohybuje pouze okolo bodů "extrémní deprese" a " nerealistický optimismus", tak pro vás podnikání bude velmi složitým oříškem. Pokud vás i mále zaškortnutí dokáže dostat do deprese, pak nejspíš nebudete vhodným kandidátem pro to, rozjet vlastní podnikání. Na věci se v podnikání musíte dívat z realistického úhlu pohledu, takže ani extremní nadšení vám nepomůže, když budete dělat špatná rozhodnutí. Extrémní emocinální změny vyvolají nejistotu u investorů, zaměstnanců a dokonce i u zákazníků a ti se pak rozhodně nebudou chtít vracet.

7. Nedokážete si určit vlastní hranice

Pokud jste se v životě řídili pouze tím, co vám někdo jiný určil, můžete mít při podnikání problém. Stejně tak chcete-li podnikat pro to, abyste měli svobodu, kterou třeba zaměstnanci nemají. Podnikaní je totiž z velké části o tom, že si určíte vlastní hranice. Jako podnikatelé totiž musíte vytvořit vlastní měřítka disciplíny, vlastní pravidla a poté se jimi musíte řídit. Musíte se řídit podle takových pravidel, díky kterým vždy splníte požadovanou práci a uděláte to, co je potřeba, aby váš podnik fungoval. Pokud jste si nikdy taková pravidla nebyli schopní určit, hodně štěstí s podnikáním. Budete ho potřebovat.

8. Nejste schopni dodržet své slovo

Poctivost je základním kamenem každého podnikání. Nikdy nesmíte něco slíbit a pak to nedodržet. Nesmíte nabízet produkt, který se vám nepodaří dodat. Nesmíte dávat zákazníkům garance a poté je rušit, pokud se vám to zrovna hodí. Možná se vám zezáčatku bude dařit. Ale zákazníci brzy zjistí, že se vám nedá věřit. Důvěra ja základním kamenem úspěšného vztahu mezi vámi (vaším podnikem) a zákazníkem. Takový vztah nelze vybudovat bez poctivosti.
Pokud si chcete rozjet vlastní podnikání a vidíte se ve výše popsaných bodech, pak byste si měli rozmyslet, zda-li na sobě nejdříve nezapracovat a až potom se pustit do podnikání. A pokud již podnikáte a vidíte se v těchto popisech, můžete zlepšit vaše podnikání tím, že na sobě zapracujete.
Článek se opírá o zkušenosti Annie Mueller, která se dlouhodobě zabývá podnikáním a je velmi úspěšnou autorkou článků o podnikání. Na její další články můžete v originálním znění narazit např. na Investopedia's Financial Edge blog, Young Entrepreneur, Wise Bread, Organic Authority, Modern Mom.
Zdroje:
http://smallbiztrends.com
http://www.openforum.com

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Kracík | středa 25.5.2011 16:01 | karma článku: 31,80 | přečteno: 9450x
  • Další články autora

Adam Kracík

Malý konec

Pokud vše skončí, tak co bude ta úplně poslední věta či slovo, které po sobě zanecháte na umírajícím světě?

18.5.2016 v 21:40 | Karma: 9,40 | Přečteno: 217x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Špatnej den

Je dobrý bejt snílek? Nebo je lepší bejt smířenej se vším? Příběh dívky, která se snažila být něčím víc...

10.5.2016 v 22:22 | Karma: 6,78 | Přečteno: 200x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Jak Češi slaví smrt

Zemře několik stovek lidí a český internet je plný oslav. Divíme se barbarismu arabského světa, kde lidé oslavují teroristické útoky a sami slavíme. Oslavy nejsou na ulicích, ale jsou na internetu. Je to pro nás typické.

19.4.2016 v 13:15 | Karma: 18,15 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Adam Kracík

Hlavně prázdný

Co se stane s člověkem, který bude moci prodávat své vzpomínky a emoce? Kam až může dojít člověk, který se prodejem vzpomínek živí?

7.3.2016 v 0:17 | Karma: 6,51 | Přečteno: 182x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Anežka

Jak to ty lidi dělají, pomyslela si Anežka, když odcházela z práce. Jak to dělají, že vypadají v práci šťastní, když já to tam tak nenávidím. Je mi to z duše odporné.

9.2.2016 v 21:10 | Karma: 16,64 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1913x
Pracuji jako asistent u osob s těžkým mentálním postižením a končím studium na UK.