Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je mi to Putna? Není!

Pan prezident Miloš Zeman je podle některých úctyhodnou postavou, která za každou cenu razí svůj názor a nenechá si do své práce kecat a to je správně. Zeman je alkoholem a mocí opilý, sebestředný a pomstychtivý člověk. To jsou dva základní pohledy na věc. Dovolím si teď krátký rozbor situace.  

Osobně jsem se s Martinem Putnou setkal jen málo během mého studia na Fakultě humanitních studií, ale setkal jsem se s mnohými reakcemi na Martina Putnu a všechny byly pozitivní. Proto mě zarazilo, když Zeman dnes odepřel Putnovi jmenování profesorem. 

Putna a jeho život

Bylo by naivní myslet si, že jsem v jednom blogu schopen shrnout život významné osobnosti české vědy. Proto se jen pokusím krátce nastínit důvody, proč je Putna velmi váženým a uznávaným člověkem. 

Putna studoval na Filosofické fakultě Uk obor filofogie, který dokončil v roce 1991. V letech 1991-92 se zúčastnil studijního pobytu v Ludwig Maxmilian Universitat v Mnichově. Následně učil na Karlově univerzitě v rámci Ústavu východoevropských studií a později přešel na Fakultu humanitních studií. Docenturu získává v roce 1998 Putna za svou práci Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848–1918. Mezi lety 1998-2000 také studuje teologii v Českých Budějovicích. Putna se také stal stipendistou Fulbrightova badatelského programu na Boston College. Mezi léty 2008-2011 je Putna ředitelem knihovny Václava Havla, ze které odchazí s tímto odůvodněním : Putna post předává po necelých třech letech. Jeho úkolem prý bylo hlavně najít pro knihovnu odpovídající místo v povědomí české společnosti a pomoci knihovně nalézt vlastní identitu. Svoji úlohu už podle svých slov splnil: "Nastal čas, kdy bych se rád vrátil ke svým badatelským a edičním projektům," uvedl.(zdroj: lidovky.cz) 

Putna mimo jiné získal cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel- Duchovní portrét v rámu české kultury 20.století.O této knize napsala recenzentka Eva Kantůrková, že je v řadě havlovských studií poslední a od ostatních se dost ostře liší přesně vymezeným a dodržovaným způsobem zkoumání a dokazování. Mohla by podle ní být odpovědí na některé ty studie předchozí, oslavné i pomlouvačné, aniž by z Václava Havla činila posvátnou ikonu.

Všichni mají možnost hlavně nahlédnout Putnovy osobní stránky, kde jeho fotografie laškovně vyplazuje jazyk (http://www.mcputna.cz/). Zde se můžete dostat k jeho článkům a názorům, které budou pro vytvoření názoru zřejmě nejdůležitější. Jeho stránky jsou především obrazem jeho názorů a postojů. Kultivovaně a argumentačně přesně zde ukazuje, co si myslí. A s tím přichází otázka. Jsou opravdu názory lidí, které nevyzývají k žádnému násilí a nenávisti důvodem k tomu, aby bylo význačné osobnosti upřeno právo na to stát se profesorem?

A co na to Zeman?

Odpověď našeho pana prezidenta je vcelku jasná. Ano, jsou. V podstatě se jeho slova dají interpretovat tak, že jestli se do mě navezeš, tak už si teda neškrtneš, pokud do toho budu mít co mluvit JÁ! Zatímco Zeman tráví čas opilý a snaží se co nejvíce zostudit Českou republiku před světěm, tak Putna se dále věnuje svému zájmu. Putna je jedním z lidí, kteří svůj život věnovali vědě a je u nich vidět upřímný zájem o rozvoj své vědecké disciplíny, proto je něštěstí, že taková malichernost jako předvolební spory doženou hlavu státu až k tak radikálním krokům .

"Já jsem důvody svého rozhodnutí předem oznámil panu ministrovi školství a řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně. Nicméně pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mojí povinností uvést, proč jsem tak učinil," prohlásil v pátek Zeman. Nenechte se zmást, protože jediným cílem tohoto prohlášení je ponížení pana Putny. Je to velmi ubohá a trapná taktika. Zeman nemá argumenty, tak předstírá, že je má, aby si obyvatelé státu mohli myslet, že je v tom něco hlubšího než jen osobní spor. Jestli si dobře pamatuji, tak Zeman není odborníkem ani na historii, ani na teologii, takže je nemožné , aby byl schopen hluboce proniknout do Putnovy práce, a přesto je s ní seznámen natolik, že zatímco v akademickém prostředí si Putnova ponížení nikdo nevšiml, tak Zeman o něm ví. Podle mého je toto klasická vizitka ubožáka.

Zeman dále tvrdí, že nevěděl nic o tom, že Putna by byl proti němu. To už je jen opravdu k smíchu. Alkoholovému opojení se dnes říká viróza, protože pan prezident je pravděpodobně moc opilý, aby dokázal pořádně lhát. Tento příklad to potvruzuje. Pan prezident je prostě moc opilý mocí a alkoholem, že jeho lži už nejsou k uvěření. 

Závěrem snad už pouze to, že je alarmující, co se děje. Ačkoliv s mnoha názory Putny nesouhlasím, tak ho stále mohu respektovat za přínos k jeho oboru studia. Je ubohé, že Zeman využívá takovýchto praktik k tomu, aby se mstil. Republika si zvolila prezidenta opilého, trapného, ale především ubohého. Je to velmi smutné.

A tady je Zemanův přínos- Znají nás už i na Tchaj-wanu, kde vzniklo toto animované video o našem prezidentovi. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Kracík | pátek 17.5.2013 14:00 | karma článku: 43,06 | přečteno: 7085x
  • Další články autora

Adam Kracík

Malý konec

Pokud vše skončí, tak co bude ta úplně poslední věta či slovo, které po sobě zanecháte na umírajícím světě?

18.5.2016 v 21:40 | Karma: 9,40 | Přečteno: 217x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Špatnej den

Je dobrý bejt snílek? Nebo je lepší bejt smířenej se vším? Příběh dívky, která se snažila být něčím víc...

10.5.2016 v 22:22 | Karma: 6,78 | Přečteno: 200x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Jak Češi slaví smrt

Zemře několik stovek lidí a český internet je plný oslav. Divíme se barbarismu arabského světa, kde lidé oslavují teroristické útoky a sami slavíme. Oslavy nejsou na ulicích, ale jsou na internetu. Je to pro nás typické.

19.4.2016 v 13:15 | Karma: 18,15 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Adam Kracík

Hlavně prázdný

Co se stane s člověkem, který bude moci prodávat své vzpomínky a emoce? Kam až může dojít člověk, který se prodejem vzpomínek živí?

7.3.2016 v 0:17 | Karma: 6,51 | Přečteno: 182x | Diskuse| Poezie a próza

Adam Kracík

Anežka

Jak to ty lidi dělají, pomyslela si Anežka, když odcházela z práce. Jak to dělají, že vypadají v práci šťastní, když já to tam tak nenávidím. Je mi to z duše odporné.

9.2.2016 v 21:10 | Karma: 16,64 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1913x
Pracuji jako asistent u osob s těžkým mentálním postižením a končím studium na UK.