kOmický blog CLXXXXII.

Těšení se na cokoli je často mnohem hezčí než událost sama. Podobně tomu bylo při dlouho toužebně očekávaném dokončení šatny v našem novém domově.

Z pohledu celkového vývoje obývaného rekonstruovaného domu představuje šatna obrovský krok. Původně se v této části domu nenelézalo zhola nic (jen obvodové zdivo). Podlahu vyrobili během svého dávného působení dělníci, loni v srpnu byly proraženy dveře do ložnice a zazděn dočasný vstup, na Vánoce zedník zapravil omítku kolem zárubní. Úprava vnitřní části proběhla v prosinci a následně malba a položený vinyl vyzrávaly do května.

Připravené konstrukční díly polic manžel sestavoval asi dva měsíce, pochopitelně rovněž s technoligickými předstávkami. Smontoval i rám na instalaci pousuvných dveří získaných ze starší vestavné skříně. Za touto konstrukcí ukryl kotel, který se k mému zklamání stal součástí šatny. Slavnostně dokončené dílo choť pečlivě nafotil a sklidil za ně nespočet pochvalných komentářů na sociálních sítích. Někteří kamarádi přidávali komentáře o podlahové ploše přesahující velikost jejich kuchyně, případně - s trochou nadsázky - celého bytu.

Přesto jsem při pohledu na prázdné poličky v šatně a plné bedny od banánů v ložnici pojala podezření, že šatna není dosti velká. Nemýlila jsem se. Množství oděvů a především rodinné sportovní výbavy - v početech pěti až osmi kusů lyžařských a cyklisktických helem, obuvi na lyže i snowboard, bruslí s kolečky i noži atp.- mě přivádělo zprvu v úžas, později v depesi. Navíc při přemisťování zvítězila touha uvolnit ložnici před pečlivým ukládáním. Výsledkem je mírné rozčarování; ložnice zůstává zdobena posledními několika bedýnkami a zaskládaná šatna zabere spoustu času při konečném urovnání obsahu. Předpokládám, že k vytvoření její definitivní podoby s úhlednými "komínky" vyčkáme deštivých dnů či dlouhých zimních večerů.

Naprostým opakem dlouhodobě budované šatny byla akce "kulový blesk" v zádveří. Tento čtvercový prostor o rozloze běžného dětského pokoje byl do prosince využíván jako skladiště a spižírna. Po vánočním odsunu potravin byl rozdělen středem postavenou skříní na část "botník" u vstupních dveří a část "sklad nářadí" u okna. Oddělení s obuví opanovaly především dámské kousky, do jejichž řad už mnohočetně přispěla i puberální dcerka. Prostor vyčleněný nářadí pojmul v policích po jedné straně veškeré nástroje manuální i elektrické, v protilehlém regálu se skrývaly poklady elektrikářské, instalatérské, malířské a neidentifikované směsné. Vzniklou uličku jsme pravidelně zaplňovaly prázdnými taškami, vysavačem, vyřazenými hračkami a podobně. Navzdory opakované snaze o systematizaci se kýžený uspořádaný výsledek nikdy nedostavil.

Minulý víkend manžel - zjevně inspirován předešlým vyklizením místnosti za kočičím přístavkem - pověřil děti zcela nečekaným úkolem: přemístit nářadí. "Vejminek", dříve údajně využívaný jako holičství, byl nově povýšen na dílnu. Ponk se svěrákem (pocházející z naší panelákové éry a dva roky zaskládaný pod krabicemi) získal stálé místo u stěny, původní starý kredenc našel využití při uskladnění nářadí. Děti nosily, tatínek - zpočátku pečlivě - ukládal.

V zádveří se po mnohočetných cestách tří potomků přes dvůr uvolnil nejdříve regál a později i nářaďové skříně. I ty jsme vzápětí nemilosrdně odstranili a po vytření vrstvy prachu nám zádveří s obloukovým oknem předvedlo svoji hezkou tvář. Nicméně jeho středem stále stála botníková bariéra dosahující výšky dospělého muže. V tomto stavu jsem domov opouštěla - vybavena cyklovýbavou a žízní, připravena dát postkoronární pivo s kamarádkou.

Po mírně namáhavém návratu domů jsem byla zaskočena; rodinní příslušníci po dobu mé nepřítomnosti zcela přeskupili nábytek a uvolnili středovou plochu. Botník kopíroval stěnu a ve vznilém centrálním prostoru bylo možné i tančit (ač jsem neměla odvahu to zkoušet). Prostor zcela změnil podobu, což se projevilo hned následující den na užaslých komentářích kamarádky přicházející na masáž.

Transformace obou prostorů ve mě zanechala zvláštní dojem; nečekaná změna ve vstupním prostoru, která se navíc udála bez velkých příprav a mého zásadního přičinění, přinesla více radosti a efektu než dlouho pečlivě plánované a očekávané úložiště šatstva. Nicméně "na hotovo" není dokončen ani jeden z těchto projektů.

 

Autor: Jana Kozubíková | středa 17.6.2020 5:46 | karma článku: 12,71 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 11,65

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,50

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,41

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42