Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CLXXVI.

Společenský manžel evidentně domácí izolaci nevydrží věčně. Přišel s velmi kreativním řešením, jak dovést příslovečnou horu k Mohamedovi, nemůže-li on přijít k ní.

Možná jsem si v trvalém (dobrovolném) zápřahu ani nevšimla, ale širší sociální kontakt začal pozvolna chybět i mně. Uvítala jsem, když manželovi rodiče projevili přání se u nás zastavit. Následně jsem navíc odsouhlasila kamarádce víkendovou výpravu na medvědí česnek, který v okolí hojně roste. Mohla jsem jí jen nasměrovat, ale pod průhlednou záminkou možné záměny za konvalinky jsme se alespoň mohly vidět.

Drahý choť ovšem mířil mnohem výš. Obvyklé nákupy obohatil o návštěvu velkoobchodu s nápoji, odkud si přivezl dva malé soudky. Pronesl něco o nutnosti občas přenosný výčep "prohnat" a vypadal nadmíru radostně. Narážel v sobotu dopoledne, kdy jsem běžné ženské domácí práce střídala s rolí malířky pokojů. Abych se zdržela komentářů reagujících na manželovo sdělení "Mělo by se...", načepoval mi už před obědem. A opravil dceři dveře od skříně.

Následně se muž s potěšením z tekoucího zlatého moku musel podělit i se sousedy. Zatímco marketingový manažer přes plot budoval PR, domalovala jsem celou dlouhou zeď, převlékla postele, vytřela přilehlou chodbu a pověsila vyprané ložní prádlo. Když se pozdě odpoledne blížila dohodnutá nepočetná skupinka trhačů medvědího česneku, manžel začínal obkládat. Vyzbrojeni rouškou a taškou jsem pouze se synky vyrazili k lesu, kde nám u trhání dělala podivnou společnost mrtvá srna. 

Po návratu z výpravy jsme - v uctivé vzdálenosti netypické pro přátele, kteří se znají patnáct let - popíjeli pivo na dvoře. Během venkovní návštěvy obkladač svoji činnost přerušil a ochotně čepoval i popíjel; záhy nás však večerní chlad rozehnal zpátky do domácích separací.

Pod vlivem piva (nebo povznášející manuální činnosti) drahý protějšek večer prohlásil, že doděláme jednu a pak i předěláme druhou koupelnu, abychom to - jeho slovy "měli z krku". Obdobná prohlášení bylo dříve možno slýchat ode mě, leč pro jejich nulový dopad od nich bylo upuštěno. Autor pokračoval dotazem, zda nepoužít v obou místnostech stejné obklady. A nakonec vyrukoval s podivným modelem vany, která se mu údajně líbí. Ponechala jsem si - k obkladům - čas na rozmyšlenou; o ostatním je prakticky rozhodnuto.

V neděli dopoledne se dostavili děda s babičkou, vyzbrojeni rouškami, lahvičkou s desinfekcí, báječnou bezlepkovou buchtou a babiččinými luxusními sněhovými rohlíčky, (které bohužel pro obsah pšenice nemohu konzumova). Rohlíčky zmizely velmi rychle a bezlepková buchta - i mojí zásluhou - rovněž.

Bylo to milé rodinné setkání. I obvykle dlouho vyspávající starší děti vstaly a návštěvy se aktivně účastnily. Synův záměr by částečně i zištný, neboť mu děda zapůjčil foťák na jeho foto- a videopokusy. Předvedli jsme manželovým rodičům pokroky v interiéru i v zahradě, natočili pivo, uvařili kávu...Synek vyslechl rady k fotoaparátu i k sadbě brambor.

Po obědě tatínek rozdělil dětem práci. Mladší dvě natíraly kmeny stromů vápnem, starší řádil po vypletých záhoncích s kulitvátorem zapůjčeným od souseda. Půjčení samozřejmě manžel spojil s další přesplotní pivní družbou. Naštěstí měl dost rozumu, aby se nepokoušel úkolovat mě. Moje zahradní mise spočívala v likvidaci spadaného listí, plevele na skalce, odstraňování uschlých kapradin a především hrabání nevzhledného trávníku.

Odpoledne se ještě na pivo stavili v zahradě kamarádi na kolech. I s nimi jsme povídali s rouškami a s odstupem. Pivo brzy došlo, ačkoli jsem se konzumace dobrovolně vzdala již dopoledne. Ještě nějakou chvíli jsme si vyměňovali zážitky z doby koronové a opět nás po západu slunce za štít vedlejšího domu rozehnala zima. Zahřála jsem se při hrabání posledního úseku horní části zahrady a odcházela se znepokojivou myšlenkou, že dolní úsek je významně rozlehlejší. 

Večer mě trochu rozladilo, že syn s tříděným odpadem vynesl i moji nedopitou lahev vína. Těžko mu vynadat, když jeho úmysl byl spíše chvályhodný. S manželem jsme se shodli na použití jednotného obkladu v obou koupelnách a pohádali nad způsobem výpočtu jeho potřebného množství. Ale vzhledem k názorovému souladu na úpravu dispozic aktuálně používané koupelny, ke kterému jsme překvapivě došli nezávisle na sobě, hodnotím výsledek spíše pozitivně. 

Jen se bojím, že obkládání příliš rychle nepůjde - toaleta je sice funkční, ale stále ne zcela obložená. A další soudek v zásobě a Velikonoce za dveřmi. 

Autor: Jana Kozubíková | neděle 12.4.2020 15:04 | karma článku: 14,25 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

Šest let naši rozlehlou ložnici ozařovala jediná (stínítka zbavená) výkonná žárovka; nedávno ovšem - po měsících marných výstrah - definitivně zhasla.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 184x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,50 | Přečteno: 210x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47 | Přečteno: 204x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 235x | Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Putin si přeje Trumpovo vítězství, i když tvrdí opak. Klid zbraní odmítá

4. července 2024  19:14

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že bere vážně návrhy amerického exprezidenta Donalda Trumpa...

Za napálení západních politiků dostali vyznamenání. Kreml ocenil duo komiků

4. července 2024  19:09

V moskevském Kremlu získali vysoké státní vyznamenání komici Vladimir Kuzněcov a Alexej Stoljarov,...

Vyplavené obce dál odklízejí škody. Někde chyběla protierozní ochrana

4. července 2024  17:58

První blesková povodeň udeřila na Přerovsku minulý týden ve čtvrtek, druhá v neděli. A v několika...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Jen tři dny poté, co navštívil Zelenského

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  17:50

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

  • Počet článků 525
  • Celková karma 12,75
  • Průměrná čtenost 321x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik