Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CLXXII.

Ve snaze najít na koronakaranténě nějaká pozitiva, upnula jsem se k vidině dokončení některých nekonečných stavebních úprav. Opět se projevila moje bezbřehá naivita. 

Ať si virus kde chce lítá, karanténa nás donutila prodlévat doma - respektive značně omezila možnosti trávit volný čas s přáteli a mimo domov. V počátku vládního "zaracha" jsme pendlovali výhradně mezi kanceláří a domovem, můj milý protějšek si - opatřen ochrannými prostředky - program občas zpestřil návštěvou supermarketu. Na neurčitou dobu byla přerušena i moje vedlejší masérská živnost; což mi přineslo příležitost po letech vyzkoušet "normální" rodinný život.

Představy, kolik toho doma a v zahradě stihneme společně udělat, se ale ukázaly jako značně nadhodnocené. Jen pro příklad, týden trvalo, než jsem přemluvila synka, aby aplikoval do hlíny alespoň základní semínka, která budu za oknem vzývat, aby vzešla. Můj "volný" čas likvidovalo především šití roušek pro blízké i vzdálené; a také suplování školní kuchyně pro uspokojení nenasytného potomstva.

Milé děti v procesu nuceného domácího vyučování stále trpí velkým hladem a jejich spotřeba potravin tomu odpovídá. Puberťáci rovněž bojují s jarní únavou, která jim znemožňuje vstávat před jedenáctou a vyčerpáni plněním školních úkolů se na domácí práce již nezmohou. Stárnoucí matka nemá čas přemýšlet o únavě, zatímco otec se pravidelně pozoruje ve snaze najít na sobě známky počínající koronainfekce.

V pátek konečně došlo k posunu, když se k večeru dostavil můj nejoblíbenější instalatér. Byl opatřen slušivou rouškou, sršel však vtipy a historkami jako obvykle. Utrousil pár sarkastických poznámek v duchu "moc jste s tím nepohli". Bohužel měl pravdu (od jeho prosincové návštěvy, po které následovala poměrně intenzivní partnerská výměna názorů, se toho moc nezměnilo). Zaslepil nepotřebné trubky v budoucí koupelně a zmizel ve tmě.

Volnou sobotu jsem věnovala vaření čaje pro manžela, který trávil čas v posteli předstírajíc koronarýmečku. Vizuální kontrola neshledala žádné zásadní zdravotní problémy, o jeho saturaci kyslíkem jsem se tedy neobávala. Proto jsem v mezidobí dokončila poslední řadu tvárnic chybějící na zdi sprchového koutu a vysekala přebytečné části potrubí v nehotové koupelně. Dětem jsem upekla oříškovou buchtu, uvařila dva rozdílné obědy a vyprala asi tři pračky. Odpoledne jsem upekla druhou buchtu, protože první záhadně zmizela. 

V neděli se dostavil další můj oblíbenec - zedník. Radostně jsem vařila kávu a těšila se na jeho výtvory. Moji záchodovou zeď označil za nerovnou - ale pochopitelně měl pravdu. Manžel gentlemansky nepřiznal, že jsem ji stavěla já a vzal vinu na sebe. Pan zedník zarovnal omítku kolem dveří z ložnice do šatny a potom se věnoval zdivu budoucí toalety.

Já raději vyrazila do zahrady přeházet kompost. Počasí bylo navzdory březnu báječně aprílové. Za hustého sněžní jsem seskládala kompostér, za slunce svitu zlikvidovala původní provizorní "kompostiště". Dočkala jsem se při tom nečekaného pomocníka - nejmladšího synka. Nejvíc ho bavilo odstraňování cihel, které ohrazovaly hromadu zahradního odpadu, a také hon na žížaly. Část kompostu jsme společně navezli na záhonky, nerozloženou svrchní vrstvu jsem pak přeházela do kompostéru.

Ze zahradní mise jsme se vraceli poněkud promrzlí v době, kdy měl hlavní omítač hotovo. Večer manžel zálibně hleděl na novou část omítky v ložnici a hlasitě snil o tom, že vymalujeme. Nutnost pokrýt zeď sjednocujícím nátěrem jsem nezpochybnila, překvapil mě jen použitý plurál. Ale barvu mám koupenou.

Nesměle jsem se zeptala, kdy koupíme kachle a lepidlo na obložení zdí na toaletě. Choť bez známek horečky a dýchacích potíží mě ubezpečil, že to v průběhu následujícího týdne zkusí. Snad ano. V březnu totiž vypršela moje dvouletá lhůta, po které jsem se chtěla odstěhovat, pokud nebude v interiéru hotovo. Ale naděje umírá poslední a tak stále doufám...

Autor: Jana Kozubíková | pondělí 30.3.2020 5:49 | karma článku: 13,16 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 9,54 | Přečteno: 115x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 10,71 | Přečteno: 180x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 11,75 | Přečteno: 201x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,15 | Přečteno: 233x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVIII.

Zvolit všeobecně přijatelný termín pro vodáckou výpravu je při množství více a méně nadšených vodáků naší skupinky zhola nemožné.

5.6.2024 v 6:00 | Karma: 11,17 | Přečteno: 204x | Ona
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Za obtěžování a pokus o vraždu školačky si muž odsedí šestnáct let vězení

26. června 2024  10:18,  aktualizováno  10:43

Krajský soud v Brně poslal obžalovaného Františka Oláha do vězení na šestnáct let. Uznal ho vinným,...

Potvrzeno, novým šéfem NATO bude Rutte, v říjnu vystřídá Stoltenberga

26. června 2024  10:26

Bývalý nizozemský premiér Mark Rutte bude novým generálním tajemníkem NATO, rozhodly podle Reuters...

Pavel přivítal prezidenta Pellegriniho. Začíná smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  10:15

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Lékaři bez hranic oplakávají smrt kolegy v Gaze. Byl terorista, tvrdí Izrael

26. června 2024  10:14

Úterní izraelský útok v Pásmu Gazy nepřežil fyzioterapeut Lékařů bez hranic (MSF), který byl zrovna...

  • Počet článků 524
  • Celková karma 12,44
  • Průměrná čtenost 321x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik