Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CLXX.

První týdny v novém zaměstnání probíhaly poněkud odlišně od původních plánů - nejen mých. Sledováno dnešní optikou mohu být ráda, že jsem si s kolegy při seznamování mohla potřást rukou a vidět jim do tváří.

Neskrývám, že jsem změnu práce vnímala jako významný zdroj nejistoty. Obavy byly na místě, ačkoli jejich příčinou naprosto nemusel být nový zaměstnavatel, ale značně rozpínavý RNA virus s velikostí udávanou v nanometrech. 

První týden v novém prostředí probíhal téměř standardně. Nejbližší nadřízený se namísto zaučování podřízené zotavoval doma po úrazu, pročež se mému zasvěcování do tajů financování věnovali ostatní kolegové. Ředitel pobočky prozřetelně zrušil zahraniční dovolenou na Apeninském poloostrově a podporoval nás svou přítomností. Z práce jsem po letech odcházela s velmi nezvykle čistou hlavou a s dobrým pocitem z učení se novým věcem. Počet drobných pochval převýšil dřívější půlroční limit a kolegové mě slovy díků dvakrát uvedli do rozpaků.

Jakkoli jsem se zlepšovala v přípravě cvičných kalkulací financování rozličných předmětů, pětidenní běh pracovních dní přinášel stále se zhoršující zprávy. Postupně jsem vyhodnotila, že jsem zjevně podcenila svůj poslední on-line nákup sestávající z čistících prostředků do masérny, dřevěného smetáku a pár drobností k večeři. Kurýr mi předával dvě skromné tašky s tázavým výrazem; později jsem pochopila, že ostatní ve stejném čase objednávali zásoby na dva měsíce za desetitisíce korun.

V provozovně masáží konečně opravdu zahájila prvními klientkami činnost kamarádka kosmetička; aby jí tato byla záhy centrálním nařízením ukončena (stejně jako masírování). Mohu jen doufat, že si udržím zaměstnání a na příjmech z podnikání velmi malého rozsahu nadále nebudu závislá. Ekonomické krize zbytným službám příliš nepřejí...

Původní zaměstnavatel konečně zpracoval mzdy za únor a bylo mi vystaveno potvrzení o zaměstnání. Chtěla jsem převzetí "zápočťáku" spojit s vyzvednutím balíčku, který jsem omylem nechala poslat na adresu bývalé kanceláře. Mimochodem, objednávala jsem dceři legíny a tregíny - při posledním zašívání jsem usoudila, že obnova je nutná. (Krom toho je nezbytné vysvětlit puberťačce pár základních pravidel o užívání jehly a niti; aktuálně nad mé síly.) Pečlivě vyplněná adresa nového působiště si mi zřejmě smazala, když jsem chtěla ušetřit na dopravě a v objednávce dodatečně zadávala slevový kód.

Plánovaná návštěva milých bývalých kolegů poněkud nezapadala do nařízeného "domácího vězení". Dcera studující stejně jako všichni ostatní žáčci v pohodlí domova může dál chodit s prodřenými koleny, aniž by tím vzbuzovala pohoršení u kohokoli vyjma vlastního bratra. Ten se doma pohybuje výhradně vyletněn v kraťasech a tričku, jeho případná kritika tím ztrácí veškerou vážnost. Nový zaměstnavatel rovněž řeší závažnější problémy než absenci zápočtového listu a vstupní zdravotní prohlídky. (Kdo zdravý a při smyslech by na ni aktuálně chodil?). Výlet na bývalé působiště byl po zvážení aktuálních nepříznivých okolností odložen na neurčito. 

Zcela nezvykle volné večery trávím doma překvapivě šitím roušek. Zužitkuji tak železné zásoby bavlněných látek, které jsem zčásti nakoupila, když byly děti malé, zčásti obdržela od jiných. V prvním kole jsem obšila pět rodinných příslušníků, přidala dva kusy pro maminku, přijala požadavek od několika kamarádů... a vzhledem k potřebě prát a žehlit šiji vlastní rodině další sady na výměnu. (U sebe lehce bojuji i s rozmařilou potřebou sladit pokrývku obličeje se zbytkem outfitu.)

Pochopitelně jsem rovněž podrobně zmapovala zásoby ve spíži, mrazáku i sklepě. Nejsou nikterak závratné, ale při troše snahy nějakou dobu přežijeme. Nemáme sice deset kilo mouky ani cukru, ale máme několik balení luštěnin a quinoi, pytel rýže a pytel kočičích granulí. Bude-li zle, sníme granule. Bude-li nejhůř, sníme i kočky.

Pohled na zbytky silně rašících brambor ve sklepě mě přivedl k úvaze, zda nezkusit nějaké zasadit. Babička mých dětí mě natolik podpořila, že na přihrnování hlíny ke stonkovým hlízám nakonec zřejmě dojde. A manžela jsem vyděsila otázkou, zda budeme chovat ovce nebo kozy.

Závěrem mohu zhodnotit, že věci, kterých se bojíme, zpravidla nejsou těmi, kterých bychom se opravdu měli bát. A - jak říkával můj tatínek: "Nejhorší smrt je z vyděšení".

Autor: Jana Kozubíková | neděle 22.3.2020 17:36 | karma článku: 14,28 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

Šest let naši rozlehlou ložnici ozařovala jediná (stínítka zbavená) výkonná žárovka; nedávno ovšem - po měsících marných výstrah - definitivně zhasla.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 12,65 | Přečteno: 205x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 214x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47 | Přečteno: 205x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,42 | Přečteno: 217x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 237x | Ona
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Orbán po návratu od Putina z Kremlu varuje: Chystám další překvapivé cesty

7. července 2024  13:03

Maďarský prezident Viktor Obrán se po kontroverzním jednání v Kremlu chystá na další návštěvy. V...

Doktorandi živoří. Kvůli podmínkám raději končí nebo odcházejí do ciziny

7. července 2024  12:55

Doktorandi nevycházejí se svými nízkými platy, které se v některých případech pohybují pod...

V Rakousku se při srážce motocyklů vážně zranil pár českých šedesátníků

7. července 2024  12:53

Při srážce dvou motocyklů na silnici nedaleko rakouské obce Altaussee v sobotu večer utrpěli vážná...

Výjimečný stav v ruské Voroněžské oblasti. Po příletu dronů explodoval sklad

7. července 2024  10:15,  aktualizováno  12:35

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 525
  • Celková karma 12,84
  • Průměrná čtenost 322x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik