Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CLXIX.

Práce je známý všelék, jakkoli indikované dávkování je velmi individuální. Za účelem nepodlehnutí všeobecné virové panice jsme se opět s vyšší intenzitou vrhli na domácí stavební činnost.

Nejmenší místnůstka v domečku čeká na dokončení již opravdu dlouho. Původně jsem ji chtěla alespoň provizorně zprovoznit již na přelomu roku, nicméně ani v polovině března není hotová. Živě si vzpomínám, jak jsem loni na podzim bezradně stála na budoucí toaletě s několika ytongy, metrem, tužkou a tupou pilou u ukotvené nádrže na vodu. Po několika dobře míněných manželových radách - například jak seřezávat sedmicentimetrovou sílu tvárnic na potřebných pět centimetrů - jsem raději odešla dělat jinou práci s doporučením, že "si má ten hajzlík obezdít sám".

V zimě jsem pochopila, že si moji poznámku příliš k srdci nevzal. Tupou rámovku jsem vyměnila za novější a ostřejší ruční pilku a za občasných nadávek postupně nádržku ukryla za novou zdí. Ačkoli jsem se skutečně snažila, vykazovalo mé dílo průběžně drobné nerovnosti. Můj zákonný protějšek občas přišel s dobrou radou, například že mám používat dlouhou vodováhu. Zpočátku jsem na jeho doporučení příliš nedbala. 

Necelý metr pod stropem mě manžel zbrzdil, neb bylo potřeba instalovat příslušnou vzduchotechniku. Natahovala jsem se právě na schůdkách a poťukávala kladívkem přizdívaný kus, když se drahý choť postavil za mě do dveří a zíral. Optala jsem se, zda kontroluje, jestli to dělám dobře - vědoma si nepřesností způsobených nedostatečným zednickým uměním. Nekontroloval, pouze dle svých slov "přemýšlel, jak to udělá" (myšleno kudy a jako povede příslušné roury).

Následující víkend jsem dle instruktáže vytvořila v pravé části zdi jakousi plošinu a mistr odvětrávání o týden později prorazil (za mojí mírné asistence spočívající v podávání nářadí) díru stropem na půdu. Moudře otvor překryl celým balíkem skelné vaty, neboť k instalaci trubek došlo až o dalších sedm dnů později. To už mě jímala jistá nervozita související s termínem dokončení v nedohlednu. Nakonec se skutečně podařilo - mezi dopolední gymnastikou naší dcery a odpoledním hokejem manžela - jsme dokázali prostrčit dvě roury z půdy a vyplnit prostor kolem nich stavební pěnou.

Později zakoupil muž i druhou - dosud chybějící - zpětnou klapku a dokončil systémy větrání z toalety a přilehlé koupelny. Příjemně mě stejný den překvapil informací, že by se k nám v neděli mohl zastavit můj oblíbený zedník, který by mé běloskvoucí dílko z ytongu opatřil omítkou. Toto sdělení mě motivovalo k dokončení posledních dvou řad u stropu, kterému jsem se věnovala po práci až do pozdního večera. Ke cti mého chotě mohu říci, že mi namíchal lepidlo a osobně donesl dvoumetrovou vodováhu. 

Při přiřezávání tvárnic (již také tupou) ruční pilou jsem si vyčítala, že jsem neinvestovala pár stovek do speciální pily na ytong, o jejíž existenci jsem se dozvěděla náhodou od kamaráda stavaře teprve nedávno. Nicméně svoji šanci jsem pravděpodobně promarnila a dílo za občasného sakrování dokončila se stávajícími prostředky.

Manžel mi pomohl vyříznout otvor na vývod roury. Nabízel i další pomoc, ale opravdu nevím, jak bychom ji v místnůstce o rozloze něco málo přes jeden čtvereční metr realizovali. Věnoval se tedy elektroinstalaci u šatny, aby i tato část byla připravena na případné dokončení při návštěvě pana zedníka. Vidina změny výhledu z postele - aktuálně nabízejícího dveře lemované šedým abstraktním obrazcem (pozůstatek probourávání dveřního otvoru) - byla lákavá. 

Při dokončování zdi jsem několikrát dlouhou vodováhu opravdu přiložila, abych byla nucena potupně přiznat, že bublinka nespočívá dokonale uprostřed mezi ryskami. Hlasitě jsem dala za pravdu choti. Upozornil, že "mi to říkal", ale podpořil mě vlastní historkou, kterou dosud nezmínil. Než zedník na podzim omítal zazděný provizorní vchod do šatny, ptal se manžela, kdo mu tu křivou zeď postavil. Milý choť se ke svému dílku přihlásil a odborník odvětil lakonicky: "Pak to je v pořádku". Okamžitě jsem si představila, co asi mistr řekne, až se dozví, kdo je autorem tentokrát. 

Autor: Jana Kozubíková | sobota 14.3.2020 8:45 | karma článku: 11,16 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

Šest let naši rozlehlou ložnici ozařovala jediná (stínítka zbavená) výkonná žárovka; nedávno ovšem - po měsících marných výstrah - definitivně zhasla.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 12,65 | Přečteno: 205x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 214x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47 | Přečteno: 205x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,42 | Přečteno: 217x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 237x | Ona
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Orbán po návratu od Putina z Kremlu varuje: Chystám další překvapivé cesty

7. července 2024  13:03

Maďarský premiér Viktor Obrán se po kontroverzním jednání v Kremlu chystá na další návštěvy. V...

Doktorandi živoří. Kvůli podmínkám raději končí nebo odcházejí do ciziny

7. července 2024  12:55

Doktorandi nevycházejí se svými nízkými platy, které se v některých případech pohybují pod...

V Rakousku se při srážce motocyklů vážně zranil pár českých šedesátníků

7. července 2024  12:53

Při srážce dvou motocyklů na silnici nedaleko rakouské obce Altaussee v sobotu večer utrpěli vážná...

Výjimečný stav v ruské Voroněžské oblasti. Po příletu dronů explodoval sklad

7. července 2024  10:15,  aktualizováno  12:35

Ruské úřady vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 525
  • Celková karma 12,84
  • Průměrná čtenost 322x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik