kOmický blog CCXXXX.

Můj manžel je bezesporu dobrý otec, jakkoli to děti zatím nedocení. Vlastností, kterou u svého chotě vysoko hodnotím, je ale jeho odvaha.

Jak jinak hodnotit jeho suché konstatování "Musí se to napenetrovat" v následujících souvislostech:

Žena, které se v noci na lože vmezeřilo nejmladší dítko, se v šest ráno o víkendu (mírně nevyspalá) tiše krade z postele s úmyslem věnovat se účtování v promzlé šatně suplující pracovnu. Brigáda, kterou přijala, aby přispěla do covidově zchudlého rodinného rozpočtu a rozšířila si obzory.

Po několikačetném marném pokusu navázat vzdálené spojení vypíná počítač a odchází prostudovat postupy vyplňování daňového přiznání neziskových organizací; nabídla pomoc babičce, která velmi intenzivně zpříjemňuje prvňáčkovi on-line výuku, pomáhá puberťákům s matematikou (a přípravou na přijímací zkoušky) a rovněž pečuje o plnohodnotné stravování svých vnoučat během pracovního týdne. Výčet zdaleka není úplný.

Přes specifika neziskovek pokus o stanovení daně nakonec z účetních výkazů za pomoci návodu a zdravého rozumu vzniknul; těžko říci, zda správny. Těsně před závěrečným pronásobením základu daně její sazbou se dostavil nejmladší potomek. Vyžádal si snídani a vysvětlení, co maminka dělá (jakkoli tomu prvnímu věnoval nesrovnatelně více pozornosti).

Následoval dialog s prádelním košem, krátké zhodnocení jeho obsahu a aplikace největší množiny svršků do bubnu pračky. Krátká návštěva stávající koupelny za účelem zubní hygieny identifikovala i nutnost provést její základní očistu. Zrcadlo přeleštěno, umyvadlo, vana i dvě toalety vydrhnuty, (zbytečné komentáře na téma elementárních postupů po jejich použití zamlčeny).

Dalším bodem byla výprava po domě s vysavačem, ze kterého byl nejprve odstraněn chuchvalec vysátého sena bránící použití. Zákrok poté proběl na většině rozlohy domu a navíc zbavil prachu široké parapety s květinovou výzdobou. (Později je nejstarší synek zaplnil jarní setbou rajčat).

Obsah pračky byl následně zavěšen na sušák, který bylo předem nutno zbavit již suchých kusů.

Navázala krátká návštěva dílny za účelem ulovení malířského válečku. Stav místnůstky hledání dosti komplikoval, jakkoli původně zde bylo veškeré nářadí pečlivě roztříděno. S mřížkou, kbelíkem a jedinou nalezenou násadou proběhl vítězoslavný návrat, změna oděvu a příprava na malování nové omítky v budované koupelně.

A právě v tomto okamžiku vkráčel do stejného prostoru manžel v pyžamu vynořivší se z tepla vlastního lůžka. Pronesl výše uvedené... Pokud by si měl něčeho cenit na své ženě, pak tolerance. Nebyl na místě zabit, ale pouze upozorněn, že se sádrokartonový podhled může klidně sám napenetrovat, aniž mu bude jakkoli bráněno.

Výsledek byl překvapivě pozitivní. Nátěr nanesl manžel, který nadto později sklidil výstavku nářadí v ložnici, jinou obdobnou sbírku v zádveří a ještě (údajně) poklidil dílnu. Manželka poklidně vylíčila, uvařila a po obnovení vzdáleného připojení strávila příjemné odpoledne nad fakturami a bankovními výpisy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Kozubíková | pondělí 15.3.2021 18:18 | karma článku: 16,91 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVI.

26.5.2024 v 7:00 | Karma: 8,92

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCV.

24.5.2024 v 5:00 | Karma: 12,19

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIV.

23.5.2024 v 6:00 | Karma: 10,74

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIII.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 13,37

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCII.

15.5.2024 v 6:00 | Karma: 10,89