Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CCXXIV.

Statická horizontální poloha poskytuje práce neschopným příležitost k odpočinku, rozjímání, poučnému sledování okolního dění i vlastních dětí.

První týden na lůžku byl pro neschopnost cokoli dělat utrpením. Po pár dnech nemoci jsem začala vnímat okolní svět i jinak než sluchem, nicméně stále upoutána na lůžko. Domov žil bez zásahů úderné matky  vlastním životem. Otec rodiny se svérázně potýkal s kombinací rolí rodiče, kuchaře, zaměstnance a svépomocného stavebníka. Předkládání obědů v čase odpolední svačiny zdůvodňoval soběstačností starších potomků, postup rodělení dvou porcí jídla mezi čtyři strávníky nevysvětloval. Záhy se vzdal role dozoru nad dětmi na on-line výuce.

Maminka vysílená nemocí si našla poměrně snesitelnou zábavu - ruční práce. Z šuplíku pod postelí postupně vytáhla nedokončené svetříky a čepice, později dříve nakoupené příze. Počet nikdy nenošených dílek, kterým po letech přišila rukávy či dokončila lem, ji přiměl realizovat doporučení kamarádky a umístit rukodělné výtvory k prodeji na populární kreativní server. Nafotila, prokousala se registrací a vložila pro začátek první dvacítku. 

S postupujícím zotavováním rozšířila činnost o sledování školních úkolů a cestovatelských dokumentů (při kterém třímala jehlice), zopakovala si základy účetnictví, (což současné tvoření znemožňovalo), a namalovala návrh skříňky do koupelny. Nejvíce vysilující bylo sledovat prcka při on-line výuce čehokoli.

V dalších dnech se nemocná matka probírala krabicemi papírů obsahujících změť vysvědčení, účtenek a pojistek. V několika vlnách zaskládala celé lože, aby postupně vytřídila potřebné do příslušných kategorií a nepotřebné do (převažujícího) sběru. Při této činnosti bylo nalezeno několik starších dojímavých dílek potomků.

Pobyt doma byl rovněž zpestřen nahlášeným celodenním přerušením dodávky proudu. Puberťák odjel na ryby. Obě mladší děti se dostavily za maminkou, (která se na roli baviče rozhodně necítila), s otázkou: "Co budeme dělat?". Nakonec z toho byl příjemný - byť vysilující - den strávený hraním stolních a později slovních her na loži; u některých jsme všichni slzeli smíchy. Popíjeli jsme čaj z termosky a oběd přihřáli na kempovém plynovém vařiči. Ani jsme nezaznamenali, že dodávka energie byla obnovena. Až když se začalo smrákat, přerušil naši černou hodinku tatínek, kterého napadlo zkontrolovat (a nahodit) hlavní jistič.

Navzdory dlouhodobé indispozici jsem lehce monitorovala počínání manžela, který se po domě pohyboval zprvu s dlouhým vrtákem, později s k kladívkem a majzlíkem; aby nakonec stropem protáhl dráty a instaloval čidla. Po letech instaloval rovněž zvonek, kterému chybí jediná - leč zásadní - součástka: vnější tlačítko. Povolaný pan zedník uvedl rozsekané zdi do původního stavu - čekají jen na vymalování, až bude mistryně malířka schopna.

Funkčnost domácího zabezpečovacího díla - konkrétně požárního čidla - byla záhy prověřena. Jeho hlasitý projev nebyl způsoben připálenou rýží ani pokusem cokoli flambovat; jen při příští přípravě pommes frites bude nutné zapnout odsávání na nejvyšší výkon.

Po zaschnutí omítek byly skříně v zádveří navráceny na původní místo. Odhalily tak krásu prostoru a nabídly zamyšlení nad jeho budoucím využitím. (Otec rodiny pravidelně vyhrožuje, že zimu společně věnujeme obkladům koupelny a tvorbě nábytku - s čímž při pohledu na krabice od banánů a volně ložené předměty nemohu nesouhlasit.)

Drahý choť se ale zdaleka nevěnoval jen interiéru. Došlo i na převoz dřeva na topení a zazimování zahrady, kterému se dle pokynů (a za součinnosti) tatínka věnovaly všechny děti. Při prvním výletu ven byla zesláblá matka překvapena, kam zmizely ořezané větve a navezený hnůj. Dílo bylo završeno obnovením krytí složeného stavebního materiálu a odvozem dašlí části velkoobjemového odpadu.

Při poslední zmíněné činnosti si zákonný protějšek natáhl vazy v ruce, čimž se na několik dnů z fyzické práce vyřadil. V té době jsem se již cítila zotavena natolik, abych chod domácnosti převzala zpět, byť zjevně v pomalejším tempu.

Autor: Jana Kozubíková | neděle 15.11.2020 17:33 | karma článku: 16,18 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

Šest let naši rozlehlou ložnici ozařovala jediná (stínítka zbavená) výkonná žárovka; nedávno ovšem - po měsících marných výstrah - definitivně zhasla.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 11,65 | Přečteno: 184x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,50 | Přečteno: 210x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47 | Přečteno: 204x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 235x | Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Vyplavené obce dál odklízejí škody. Někde chyběla protierozní ochrana

4. července 2024  17:58

První blesková povodeň udeřila na Přerovsku minulý týden ve čtvrtek, druhá v neděli. A v několika...

Orbán jede do Ruska za Putinem. Jen tři dny poté, co navštívil Zelenského

4. července 2024  17:41,  aktualizováno  17:50

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek 5. července setká v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem...

Policie pátrá po mentálně postižené ženě z Ostravy, nevrátila se do zařízení

4. července 2024  17:40

Policisté pátrají po pohřešované mentálně postižené Vladimíře Stolaříkové z Ostravy-Hrušova....

Muž na Teplicku zastřelil vrstevníka. Policie ho viní z vraždy, motiv neznámý

4. července 2024  8:52,  aktualizováno  16:58

Kriminalisté se zabývají násilným trestným činem, při kterém zemřel dvaapadesátiletý muž. Událost...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 525
  • Celková karma 12,75
  • Průměrná čtenost 321x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik