kOmický blog CCVI.

Zákonný protějšek obvykle propaguje potřebu odpočinku a mé budovatelské nadšení označuje za chorobné. Hodnocením, že naše stavba nepostupuje (pronášeným s viditelnou nevolí), dosti překvapil.

Možná chtěl pozbudit mé dočasně slábnoucí výkony - způsobené euforií z krátké nepřítomnosti potomků doma. Jeho impuls (a návrat dětí) u mě pochopitelně inicioval obnovu domácích rekonstrukčních a zušlechťovacích aktivit; byť ne se všemi drahý choť zcela souzněl.

Aktér dramatických změn pozvolna dokončoval rozvody drátů a odpovědně ladil přenosy vizuálních informací. Za příležitostné pomoci potomků jsem se rovněž věnovala drátům, respektive pletivu. Za domem zůstal - jako připomínka na chovatelský záměr předchozího majitele naší nemovitosti - oplocený pozemek s hojným výskytem nevzhledného nepořádku a vzrostlého bodláčí.

Vyčkávání, až si torzo podnikatelského neúspěchu s produkcí biovajec odklidí původní majitel, výsledky nepřinášelo. Započala jsem proto s tvorbou hromádky velkoobjemového odpadu a postupnou likvidací plotu i nechtěné flóry. Prcek mi "pomáhal" a na pozůstatky plotní konstrukce se věšel, (čímž nepřispíval k matčině duševní pohodě).

Příležitostní kolemjdoucí nás ušlechtilý záměr obvykle kvitovali, někteří vyjadřovali soustrast a jiní nabízeli účinnou pomoc. Po celoddenní dřině byl výsledek sice viditelný, leč naprosto nedostatečný. Další dny jsem pověřovala pokračováním v započatém díle synky i dceru, bohužel s úspěšností velmi nízkou. Soused při pohledu na naše marné dílko navrhnul, zda by nebylo lepší počkat do podzimu a založit požár. (Možná mu za pár týdnů dáme za pravdu.)

Otec rodiny aktivitu mimo dům hodnotil nelibě a nadnesl téma betonování chybějící podlahy. Další den jsem raději zacílila do interiéru a pečlivě v budoucí koupelně odklidila všechny dočasně uložené předměty z příslušné plochy. Při pokusu o odstranění dva roky provizorně umístěné pračky jsem poněkud přecenila své síly. K překonání čtvrtmetrového výškového rozdílu (komplikovaného vedením měděných topenářských trubek) byla třeba přivolat staršího synka a nakonec nás ještě jistila vlažnou pomocí dcera. Naopak asistenci nejmladšího člena rodiny jsme svorně s díky odmítli.

Za pračkou zela ve zdi díra vhodná k umístění pokladu, nicméně tento v ní uložen nebyl. Objevila jsem ještě zteřelé ponožky a roli izolační fólie, kterou určitě brzo využijeme. Po řádném vymetení volného prostoru jsem skrze oblak prachu nevěřícně zírala na volně loženou izolaci a trubky nořící se do země... I pohled přivolaného drahého chotě vyjadřoval zoufalství. Mé úvahy směřovaly k tématu obecné kvality staveb; pokud si odborník staví vlastní dům s tímto přístupem, jak asi vypadají domy cizí...

Drahý choť vznesl několik doporučení, kde mám co odstranit či naopak doplnit. Na neexistující podlaze jsem strávila většinu dne. Průběžně jsem odbíhala pouze vařit oběd a příležitostně plnit požadavky osatatních rodinných příslušníků. Odpoledne jsme společně s manželem ve svitu plynového hořáku nalepili hromadu záplat. Spoje jsem přetřela izolačním nátěrem, který mi na těle zanechal pěknou řádku nepěkných pih (barevně kontrastujícíh se spáleným předloktím). K večeru došlo i na krátký relax při plení plevele na záhoncích naší zahrádky.

Milý zákonný protějšek zkontroloval zásoby a vytvořil si nákupní seznam (cement, polystyren); rovněž  začal domlouvat termín s elektrikářem. Současně mi připomněl, že bude potřeba definitivně rozvrhnout zásuvky a namalovat koupelnovou skřínku se zakomponovanou pračkou a sušičkou. V nejbližší době mě čeká především skládání polystyrenového puzzle okolo propletence potrubí.

Víkend jsem zakončila vyčerpaná, popálená a špinavá, ale s mírnou nadějí, že se koupelny dočkám.

Autor: Jana Kozubíková | pondělí 17.8.2020 18:28 | karma článku: 12,52 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIV.

3.7.2024 v 6:00 | Karma: 11,65

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,50

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,47

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,41

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42