kOmický blog CCLXXIII.

Vědoma neblahých účinků vysedávání v záři monitorů na fyzický i duševní stav potomků, snažím se hledat alternativní zábavu.

Jakkoli zatím naše tři děti nejeví známky typického "želvího" postoje, (pod hrbem zad evokujícím krunýř hlava vysunutá vpřed), o deformaci jejich pohledu na svět nepochybuji. Snaha matky zabránit nejen vymytí mozků se projevuje se střídavou intenzitou a cílí především na nejmladšího potomka.

Kromě jedné alpské dovolené jsme toho dětem o prázdninách příliš nenabídli. Prckovy obzory jistě rozšířil příměstský tábor s divadelní tématikou. Jakkoli odmítl hrát, ukázal se býti zdatným osvětlovačem a zvukařem. Navzdory nulové míře potřebného exhibicionismu trval na maminčině divácké účasti na závěrečném představení a dokonce překvapivě prohlásil, že příští rok půjde znovu.

Další obdobnou aktivitu jsem především vzhledem k logistickým komplikacím nenavrhovala. Manželovy snahy zaměstnat starší děti aktivní péčí o nejmladšího potomka se dosti míjely účinkem. Vyhledávám proto alespoň drobná rozptýlení nudných stereotypů.

Sobotní návštěvu kouzelnického představení v naší obci prcek striktně odmítnul, pročež jsme vyrazili na kole na zmrzlinu a ujeli závratých 15 km.

V neděli jsem ho "vyvezala" na chatu, kde jsme odložili jeho bratra rybáře. Jakkoli bylo nevlídno, absolvovali jsme koupel v přehradě - abychom ověřili stav plaveckých dovedností zarytého neplavce. Peníze investované do plaveckých kurzů se v jeho případě příliš nezúročily, jak správně zhodnotila babička. Nicméně přítomnost bratrance byla poměrně motivační a elementární snahu udržet se nad hladinou projevoval.

Další příležitost vybočit ze všednosti dnů se naskytla náhodou. Manžel příležitostně chodí hrát fotbálek k venkovnímu koupališti. Navrhl, abych si šla zaplavat, s čímž jsem v rámci rehabilitace chorých zad souhlasila. Jeho pokus na dálku přemluvit dvě doma přítomné mladší děti vyšel na prázdno; především pro neskrývanou nevoli naší dcery k přepravě hromadnou dopravou. Obvykle mírná matka zavrhla demokratický přístup. Příkaz zněl jasně; jakkoli bylo možno z tónu hlasu naší holčičky přesně odhadnout výraz jejího obličeje.

Neochotně poskytla cestovní doprovod bratrovi, na koupaliště vcházela zachovávajíc image vzdoru. Nicméně po chvíli (a drobném občerstvení) trochu roztála a dokonce použila plavky. Prcek byl nadšený, z vody vylézal jen v nutných případech (a přestávkách na jídlo). Celkově nakonec oba potomci vypadali štastně.

Po návratu domů jsem při  krájení rajčat na salát učinila předsevzetí, že na aktivním letním programu pro děti ještě zapracuji. Za tímto účelem jsem propočetla zůstatek dovolené a naplánovala využití části zbývajících dnů. Náš společný čas je limitovaný, ale na jeho intenzivní využití někdy stačí překvapivě málo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Kozubíková | pátek 13.8.2021 13:13 | karma článku: 11,49 | přečteno: 278x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVI.

26.5.2024 v 7:00 | Karma: 11,28

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCV.

24.5.2024 v 5:00 | Karma: 13,17

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIV.

23.5.2024 v 6:00 | Karma: 11,41

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIII.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 13,38

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCII.

15.5.2024 v 6:00 | Karma: 10,89