Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

kOmický blog CCLI.

Velikost lásky lze vyjádřit mírou volnosti, která je objektu citu poskytována. Bohužel jednotky pro vyjádření této přímé úměry dosud nebyly stanoveny.

K úvaze na téma lásky a svobody jsem nečekaně dospěla při ranním běhu. Při příštích lesních kilometrech zkusím myšlenku rozvinout; nebudu-li rozptylována přítomností zvěře a cizích osob; případně zvolím jiné filozofické téma.

Vedena příkladem svých rodičů, snažím se do života našich dospívajících dětí zasahovat co nejméně. Pevně věřím, že mají vlastní rozum (ač ho příležitostně projevují svérázným způsobem), že nabízené možnosti jsou více než příkazy a zákazy...

Do dospívajícího mladého muže připravujícího se na přijímací zkoušky jsem investovala důvěru (peníze za přípravný kurz a příležitostnou jazykovou konzultaci); ochotná babičkou pak obětovala mnoho hodin dobrovolnému rozvoji vnukova matematického myšlení. Mužská část rodiny se uchylovala spíše k přednáškám vyzdvihujícím důležitost studia, případně k výhrůžkám na téma omezení přístupu k datům.

Doba vzálených kontaktů a připojení si na všech dětech vybírá svou daň. Abych předešla zarudlým očím a vymytým mozkům dvou mladších potomků, snažím se jim nabídnout alternativní možnosti trávení času. Nečekaně je moje snaha poměrně úspěšná.

Za nepřízně počasí jsme společně poskládali několik obrázků z domácích zásob puzzle; bohužel tato aktivita se ukázala býti časově náročnou, neb mě mírná obscese nutí dílo dokončit. Nepochopitelně pouze jediná krabice obsahovala všechny dílky. Později dcera navrhla, že bychom mohli hrát karty, (abychom následně zjistili, že tatínek neumí žolíka).

O víkendech seznamuji dceru, prcka a psa s okolím domova a místní flórou. Procházky do lesů limitované štěnětem se překvapivě osvědčily. Absolvovali jsme postupně několik proběhaných krátkých okruhů, v záloze mám několik dalších a řadu delších. Nejmladší výletníci si spolu užívají běhání mimo cesty, na nichž se s dcerou naopak držíme. Až na prokousnuté kalhoty jsou vycházky dosud bez nehod, navíc doprovázené konverzací prostou protáčení očí. Dcera nyní vyžaduje můj doprovod i na večerní procházky s vysvětlením, že složím jako dobrá motivace psa k chůzi.

Nabídnutou možnost společného jarního výletu na kole prcek nadšeně akceptoval (jeho sestra zdvořile odmítla). Výdejní okénko v polovině trasy bylo naštěstí otevřené a pršet začalo těsně po našem návratu. Během první cesty jsem se dozvěděla, že je blbý kopec a blbé kolo... což se při dalším výletu změnilo jen mírně.

Potěšilo mě, že prcek jevil lehké zklamání, když místo odpoledního cyklovýletu byla na programu vakcinace čtyřnožce. Rozhodl se nás doprovodit, abychom po návštěvě veterinární ambulance ještě společně absolvovali okruh přilehlým hvozdem. Nápad vznikl spontánně - odpoledne údajně nebylo možné pro úporný liják venčit (ač si nejsem vědoma, zda pršelo).

Se vzrůstající teplotou odsouváme aktivity i na zahradu, kde synek zdatně identifikuje nežádoucí rostliny, které maminka vzápětí odstraňuje a společně je vršíme na kompost. Výkřiky ohledně přítomnosti bodláků prokládá prcek konzumací pažitky. Jistě se ale postupně v zahradničení zaučí, starší bratr ho již statečně zapojil při sázení rajčat.

Manžel mé snahy o odvárcení dětských očí od monitorů (ubírající časový podíl ostatních aktivit) příliš nechápe, problém má vyřešen technicky několikahodinovou limitací; příležitostně položí na podlahu koupelny pár kachlí a objedná vodovodní baterie či světla. Vyniká rovněž v úkolování potomků, (kde já převážně selhávám). Pravděpodobně už ale zjistil, že jídlo nepřipravuje posluhovačka, neb dvakrát připravil večeři. Nebo si - mnohem pravděpodobněji - připravuje příznivé domácí podmínky pro svůj plánovaný výlet do Černobylu.

Trochu to pokazil, když jsem nadnesla, že by pes mohl chodit i na ranní procházky. Drahý choť projevil pramálo empatie prohlášením, že hu mám venčit sama. Evidentně vidí v mém programu mezi šestou a sedmou hodinou ještě prostor. (Případně tuší, že se budím mnohem dřív.) Rozvolnění mi otvírá možnosti vrátit se k masírování a narůstající datum signalizuje, že mi bude doručeno pár šanonů s účetními doklady ke zpracování. Při správném časování, eliminaci spánku a intenzivní provozní domácí slepotě to jistě zvládnu.

Ačkoli jsem si objektivně vědoma, že nemusím dělat ani stihnout všechno... cítím stále potřebu zajistit běžný chod domácnosti, obstarat naše živočichy, přispět k rekonstrukci, zajistit prostředky na živobytí a poskytnout potomkům základní podněty. Sečteno, podtrženo... svobodu dokáži poskytnout všem blízkým, sobě bohužel (zatím) ještě ne.

Autor: Jana Kozubíková | čtvrtek 6.5.2021 21:34 | karma článku: 14,40 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog DIII.

Na letošní olympijský běh jsem se neuvážene přihlásila v lednu a má zodpovědná příprava spočívala výhradně v posilování s lopatou na dvorku.

25.6.2024 v 20:00 | Karma: 13,46 | Přečteno: 202x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DII.

Jakkoli se trvale snažím obstát ve všech životních rolích, jako „paní domu“ stále významně selhávám.

21.6.2024 v 5:00 | Karma: 11,45 | Přečteno: 200x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog DI.

Krizi identitiy mohou v dnešním otevřeném světě prožívat i velké domácí spotřebiče. V jejich případě ovšem pochybuji o vlastním vstřícném postoji.

19.6.2024 v 22:00 | Karma: 12,41 | Přečteno: 214x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog D.

Manželova touha po vodním prvku pod okny se nečekaně samovolně splnila díky intenzivním srážkám. Potěšen však nebyl.

12.6.2024 v 21:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 235x | Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCVIII.

Zvolit všeobecně přijatelný termín pro vodáckou výpravu je při množství více a méně nadšených vodáků naší skupinky zhola nemožné.

5.6.2024 v 6:00 | Karma: 11,48 | Přečteno: 206x | Ona
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

V Česku se vyrábí legendární ukrajinské drony. Cíl umí vyhledat, označit i zničit

2. července 2024  16:30

Ukrajinsko-česká společnost U&C UAS nedávno spustila v Česku výrobu dnes již legendárních...

Ruští pohlaváři hltali básně o Putinovi. Aktivisté jen upravili poezii nacistů

2. července 2024  16:10

Vlastenecká poezie publikovaná pod jménem básníka Gennadije Rakitina, jež si za poslední rok...

Senát řeší práva LGBT. Nechat si „upéct“ dítě je problematické, říká Oberfalzer

2. července 2024  13:30,  aktualizováno 

Práva párů stejného pohlaví znovu řeší politici. Skupina konzervativních senátorů chce párům...

Ženy se chovají, jak by neměly, řekl odsouzený za znásilnění. S odvoláním neuspěl

2. července 2024  15:58

K ničemu závažnému nedošlo, hájil se u Krajského soudu v Brně muž odsouzený za několikaměsíční...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 524
  • Celková karma 12,78
  • Průměrná čtenost 322x
Zážitky a postřehy matky tří dětí na cestě z moravské metropole do obce Omice. Co můžete očekávat, pokud opustíte panelákový byt a vrhnete se do rekonstrukce kouzelného staršího domu za městem a péče o rozlehlou zanedbanou zahradu.

Seznam rubrik